luni, 9 martie 2015

Călăuzirea tinerilor la clubul de spiritualitate creștină ,,De la suflet la suflet”

Valeria Beţivu, bibliotecar principal
Lilia Beșan, șef oficiu
Filiala ,,Ştefan cel Mare’’


Ce-i va folosi omului dacă va câștiga lumea întreagă,
 iar sufletul său îl va pierde?
(MATEI 16, 26)


În societatea de astăzi, ultramodernă, în care suntem înconjuraţi de tehnologii informaţionale atât la serviciu cât şi acasă, suntem mereu în viteză, mereu nu reuşim, mereu.... nu avem timp pentru îngrijirea sufletului, sufletele noastre se zbuciumă, fiind însetate după pace şi liniştea unei vieţi simple şi naturale.
Pornind de la această problemă, Biblioteca ,,Ştefan cel Mare’’, şi-a propus ca în anul 2015, să organizeze un club de spiritualitate creştină, unde ar putea veni toţii doritorii, de la mic la mare, pentru a asculta cuvântul Domnului. Scopul acestui club: insuflarea valorilor moral-spirituale tinerilor. Periodicitatea: lunar. Grupul ţintă: tineri cu vârsta între 12-18 ani. Forme şi metode: Discuţii/dezbateri, sfaturi duhovniceşti, prezentări de carte religioasă.
Astfel, fiind în căutarea unui preot, care ne-ar îndruma și sfătui în cele sufletești - cum să ne curăţim sufletul de păcate şi a-l putea hrăni cu ,,pâinea vieţii” celei veşnice,  am apelat la părintele Octavian Moşin – parohul Bisericii ,,Întâmpinarea Domnului’’ din incinta Universităţii de Stat din Republica Moldova, care este mereu alături de cei tineri. D-lui a venit cu ideea de a numi clubul  de spiritualitate creştină ,,De la Suflet la Suflet’’.
Creștinii din întreaga lume, se pregătesc de întâmpinarea uneia dintre cele mai importante sărbători creștine - Învierea Domnului nostru Isus Hristos. În lumina acestui eveniment, creştinii sunt îndemnați să respecte ,,Postul cel Mare”. Cu această ocazie, am decis să organizăm prima şedinţă a clubului ,,De la Suflet la Sufet’’, cu tema: ,,Postul în viaţa tinerilor’’.
Invitatul de onoare, a fost  părintele Nicolae Ciobanu, consilier cultural al Mitropoliei Chişinăului, paroh la Biserica ,,Minunea Sfântului Arhanghel Mihail’’  din satul Cruglic, raionul Criuleni.
Părintele a venit tocmai de la Criuleni, pentru a purta o discuție ,,de la suflet la suflet” cu studenții de la Colegiul Cooperatist din Moldova, care au venit însoţiţi de dna profesoară de limbă şi literatură română - Anişoara Brăguţă.
Sala de lectură a bibliotecii, s-a umplut de lumină la venirea părintelui Nicolae, toţi cei prezenţi în sală ,,ardeau de nerăbdare” să adreseze diverse întrebări: ,,Care sunt rugăciunile potrivite în perioada de post?”; ,,În care zile este indicat postul negru?”; ,,Dacă nu se respectă întocmai postul alimentar, am putea spune că am postit?” ş.a. Părintele Nicolae, cu multă îngăduință, a răspuns la fiecare întrebare şi ne-a oferit și câteva sfaturi despre importanţa postului în viaţa fiecărui creştin. A fost o întâlnire ,,de la suflet la suflet”.
În încheiere, Părintele Nicolae, a sfătuit tinerii cum să dea o mână de ajutor celor din jurul lor, și atunci, atât ei, cât și noi, vom fi fericiți. Ajutarea celor din jur are un efect domino. Dacă ajuți pe cineva, acea persoană va simți nevoia să ajute, la rândul ei, pe altcineva, și așa mai departe.

Părinte Nicolae Ciobanu, echipa Bibliotecii ,,Ştefan cel Mare’’ Vă mulţumeşte pentru bunăvoinţa cu care aţi acceptat  invitația de a oferi călăuzire studenților de la Colegiul Cooperatist din Republica Moldova,

 şi vă dorim mult succes în continuare!!!