vineri, 27 martie 2015

Personalitățile teatrului european

Larisa Ungureanu,
Filiala Târgoviște

 Teatrul european înseamnă o multitudine de culturi, tradiții, istorie, edificii de o frumusețe rară, dar și personalități care, prin forța talentului lor, au trecut dincolo de hotarele țărilor lor de origine. Comunicarea între oamenii de teatru, în spațiul european, e mult mai lesne de făcut, dat fiind că acolo nu au existat bariere de tot felul. Grație mijloacelor mass-media, festivalurilor de teatru, a criticii de teatru care are menirea să susțină și să promoveze noile valori și talente, noile talente devin în scurt timp cunoscute, atât în mediul profesional, cât și pentru publicul larg.

De Ziua Internaţională a Teatrului, Filiala Târgoviște a participat la o manifestare unică din Chișinău, care s-a desfăşurat la Liceul Teoretic Principesa Natalia Dadiani în cadrul Săptămânii Artelor – Ziua Teatrului, completând programul zilei cu o comunicare, întitulată Personalităţile teatrului european și o expoziție virtuală Valori europene. Personalităţile teatrului european.

Audiența formată din elevi ai claselor cu profil teatral, printre care și profesorii liceului Lilia Panfilov, Asea Scorpan, Denis Dimitriu, dar și un grup de studenți de la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice în frunte cu actorul, regizorul și profesorul Vlad Ciobanu, au fost nu doar receptivi la acest eveniment,ci au participat.

Numele lui Peter Brook, Jerzy Grotowski, Giorgio Strehler, dar și Andrei Șerban, Eimuntas Nekrosius, Silviu Purcărete, Saulius Varnas, Krizsztof Warlikowski, Romeo Castellucci ș.a., sunt cunoscute în mediul teatral, dar mai puțin de elevi și studenți.

Familiarizarea lor cu activtatea desfășurată pe parcursul anilor, prin exemple concrete – imagini din spectacole montate în a doua jumătate a secolului XX și primul deceniu al secolului XXI, cât și fotografiile marilor creatori de teatru a reușit să captiveze atenția acestui auditoriu select.

Astfel, au fost vizualizate imagini din spectacolul Mahabharata de Peter Brook (născut la Londra în 1925), o creație de vârf a regizorului, considerat o figură emblematică a teatrului secolului XX, care-și continuă activitatea și în prezent, montând spectacole, opere muzicale pe cele mai mari scene ale lumii, imagini din Akropolis de Jerzy Grotowski (1933-1999), nume de rezonanță internațională, care a format Teatrul-laborator 13 rânduri, dar și un Centru de Teatru experimental la Pontedere. S-a vorbit despre Giorgio Strehler (1921-1997), creatorul Piccolo Teatro din Milano – Teatro de l’Europe, care a reînviat tradițiiile Commediei dell’Arte. Cei prezenți au văzut imagini din Faust și Oidip în regia lui Silviu Purcărete (1950, București), personalitate marcantă a teatrului european, din Divina comedie a lui Eimuntas Nekrosius (1952, Lituanua), montat pe scena teatrului Meno fortas, un teatru de tip nou, format la  Vilnius în 1998; Andrei Șerban (1943, București), care fascinează o lume întreagă prin limbajul său teatral inedit (recentul său spectacol este „Troienele” după Euripide, montat în greaca veche pe scena Operei Naționale din Iași); Saulius Varvas (1948, Lituania) – imagini din Femeia mării de Ibsen, Domnișoara Iulia de Strindberg, care consideră că teatrul este o lume a mitului. S-a vorbit și despre Krizysztof Warlicowski, care s-a focalizat „pe problemele tinereții confruntate cu dezastrele și deziliziile lumii” (George Banu), Romeo Castellucci, considerat ca deschizător al avangardei teatrului contemporan.


Când întreaga lume a marcat Ziua Internațională a Teatrului, viitorii oameni de teatru de la noi s-au familiarizat cu valori europene pe care trebuie să le cunoaștem și spre care ar fi bine să ne orientăm: personalitățile teatrului european.