marți, 17 martie 2015

Sunt un pieton deștept

Mila Șeremet, șef serviciu,
Stela Russu, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

        

Emoții, așteptări, jocuri și delectări, de toate acestea au avut parte familiile participante împreună cu oaspeții mult așteptați dl Bulgari Victor, ofițer de sector al SP, nr. 2 / Inspectoratul de Poliție, sec. Ciocana și dl Chiorescu Stanislav Constantin, inspector principal al serviciului Formare Profesiunală a Inspectoratului Național de patrulare, locotenent major de poliție, la cel de al 4-a Atelier „Sunt un pieton deștept” al Proiectului „Vreau să-mi citești”.

Sunt reguli care-n viață / Le știe mic și mare, / Sunt reguli ce se-nvață, / Din clasele primare! / Despre ce reguli a fost vorba participanții noștri au înțeles când am purces la competarea următorului careu:

·         Uriașul ciclop cu trei ochi.
·         Zebra este o ... pietonală.
·         Culoarea care interzice trecerea pietonilor.
·         Cele care se mișcă cu viteză mare pe șosele.
·         Culoarea care permite trecerea pietonilor.
·         Animalul care și-a lăsat haina pe șosea (pe verticală am obținut cuvântul STRADA). Deci, am discutat la acest Atelier despre regulile de circulație în stradă.
         Pentru a ne aprofunda mai bine în lumea Regulilor de Circulație fiecare familie a primit însărcinarea: Alege semnul potrivit, colorează indicatoarele primite și destăinuie enigma în fața experților în materie – dlor inspectorii Bulgari Victor și Chiorescu Stanislav. În joc a venit și Vocabularul rutier cu noțiunile: semafor, trafic, pasageri, pietoni, trotuar, stație, șină metalică, bordură, pantograf... la care participanții noștri au făcut față. Între timp Guguță care avea agățat de mână un șirag de suluri mici de hârtie i-a îndemnat pe copii să se apropie de el cu câte o foarfecă că să-și încerce norocul la ghicitori, dar și să formeze din inimioare roșii, verzi și galbene un semafor. Agenții de sector și de patrulare îi încurajau menționând cât de bine se descurcă, dorindu-le succes mai departe. Următoarea instrucție a fost de a se împărți în două grupe: pietoni și pasageri având însărcinarea de ași caracteriza echipa. De ex. „Pietonii”: La concurs venim acum „Hai la drum, dar nu oricum. Noi deja ne și pornim Pietonii ne numim. Cu replică ingenioasă a răspuns și echipa „Pasagerii”: Să mă plimbe cu mașina / M-a luat nenea Istrate, / Dar, când vrui să stau în față, / El mi-a spus ,, I-a loc în spate! / Vrei lângă șofer să stai, / Dar n-ai voie, ține minte, / Doisprezece ani nu ai. / Așa cum avem deja echipele formate de Pietoni și Pasageri ne-a rămas să parcurgem trei stații până la finalul Atelierului. Prima stație a fost „Adevărat sau Fals”. De ce? Pentru că a urmat încercarea ce îi întreba neâncetat E adevărat sau Fals? De ex., pentru a conduce bicicleta pe drumurile publice este necesar permis de conducere, ce se eliberează la vârsta de 14 ani. (A.F.)
         Orice copil are nevoie de loc protejat pentru joacă. Sper să știți să vă jucați / Fără să v-accidentați. / Următoarea-i stația: Unde ne putem juca? Coborând am desenat cu cretă colorată teracota după bunul plac indicatoarele și semnele preferate împreună cu toată familia punând accent pe ce se poate și unde se poate de jucat. Dar pe podea mai era ceva ce păreau de prisos, câteva inimi. Copiii au fost rugați să se gândească ce atribuție au ele în acest concurs? Răspunsul a fost: VIAȚA ARE PRIORITATE. Atunci când suntem pasageri cineva ne duce undeva, iar în cazul pietonului e nevoie să și mai traversezi strada uneori dar pe unde? Micuții au fost ingenioși: Mergem  în căutarea „zebrei” sau a semaforului. Dar dacă în localitate nu există nici semafor nici trecere pietonală. Trecem prin subterană.
         În ajutor ne-a venit dl. Stanislav Chioescu care demonstrat prin gesturi cum și când traversăm strada. Dar mai există ceva de menționat că am mai exersat și învățat trei numere magice 901, 902 și 903 care trebuiesc știute de la mic la mare. Am format diverse situații demonstrând întâetatea Poliției, Salvării sau Pompierilor. A fost distractiv și jocul „Veniți în țara mea” ce consta în următoarele: traversarea corectă nu oricum ci pe trecerea de pietoni:
  • cu pași de furnică (pași foarte mici);
  • cu pași de soldat (pas de defilare);
  • cu pași de melc (mers foarte lent);
  • cu pași de uriaș ( pași mari);
  • cu pași de pisică ((mers pe vârful degetelor);
Jocul a fost organizat în prima etapă fără exersarea pașilor, apoi cu exersare, după care s-a întrodus regula ca la traversare să privească mai întâi spre stânga, iar la mijlocul „trecerii de pietoni” – spre dreapta.
         În final am ajuns și la ultima stație Cât de cât ați învățat lecția de traversat? Cele două tabere s-au aranjat pe poziții fiind numai ochi și urechi la experții noștri care puneau câte o înrebare referitor la cele parcurse în timpul Atelierului aruncând mingea. Așa cum toți s-au manifestat pe nota 10 inspectorii le-au înmânat solem Permis de pieton.
         Tradiționalul Calendar al emoțiilor și-a primit mutrișoarele zâmbitoare și am trecut cu toții la un ceai fierbinte cu dulciuri ce ne îmbinau prin aroma lor.
Aducem mulțumiri oaspeților, ofițeri la datorie dlui CHIORESCU Stanislav și dlui BULGARI Victor pentru receptivitate, ingeniozitate și participare activă în timpul celui de al 4-a Atelier „Sunt un pieton deștept” al Proiectului intergenerațional „Vreau să-mi citești”.
         Pe orice vreme e prezent / În intersecție, atent / Traficul îl dirijează / Strada o supraveghează. / Vă mulțumim că existați, / Voi, polițiștii neânfricați! /.