miercuri, 11 martie 2015

Un concurs de lectură inedit

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj implementează un nou proiect-concurs de lectură cu genericul BĂTĂLIA CĂRŢILOR.
Lansarea proiectului-concurs va avea loc la 12 martie 2015, ora 14.00 în incinta Bibliotecii Centrale, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 148.
Scopul concursului este de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestei categorii de vârstă.
             Participând la acest concurs, copiii şi adolescenţii vor însuşi o serie de metode şi competenţe: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris şi oral în cadrul dezbaterilor.
Grupuri ţintă      ·    copiii cu vârste cuprinse între 11-14 ani;
                            ·    adolescenţii cu vârste cuprinse între 15-18 ani.
Perioada de desfăşurare: martie – octombrie 2015
Concursul constă în lecturarea a câte 10 titluri pentru fiecare categorie de vârstă din literatura autohtonă şi universală, selectate de un grup de lucru din care au făcut parte bibliotecari, profesori, scriitori, editori, bloggeri şi nu include titlurile din bibliografia şcolară obligatorie.
Înscrierea la concurs se va face în baza carnetului de cititor al Bibliotecii Municipale la filialele implicate, prin completarea unui Formular de înscriere, primind în schimb pachetul de documente referitoare la organizarea concursului: regulament, semn de carte, carnet de lectură şi o fişă de lectură. Nu se stabileşte o perioadă de înscriere la concurs, condiţia intrării în finală fiind lectura tuturor cărţilor participante la Bătălia cărţilor, până la sfârşitul lunii octombrie.
Finalele concursului se vor organiza în luna noiembrie pe grupe de vârstă, pentru copii şi respectiv pentru adolescenţi şi vor cuprinde:
·    dezbaterea Convinge-mă să citesc!, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată;
 ·    un concurs pe marginea cărţilor citite.
Lista finaliştilor va fi anunţată cu 20 de zile înainte de eveniment.
Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată, va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului.
Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului.

De asemenea, se vor acorda premii pentru cele mai bune fişe de lectură şi pentru cea mai bună fişă de lectură a Cărţii anului