vineri, 10 aprilie 2015

Biblioteca „Ovidius” cu un nou Proiect „Citim la gura sobei”

Natalia Ghimpu, Filiala „Ovidius”

Biblioteca „Ovidius” a lansat un nou Proiect „Citim la gura sobei” pentru perioada noiembrie – martie. Ca grup ţintă au fost aleşi copiii din grupa pregătitoare de la Grădiniţa numărul 53. Drept slogan au fost alese cunoscutele cuvinte ale lui Miron Costin  - „Nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă, decât cetitul cărților”. Au fost organizate trei Ore de lectură, pe diferite teme Pentru prima activitate a fost selectată cartea de poezii „Vizavi de vizavarza”, autor Aureliu Busuioc. Ce este cel mai interesant în cadrul acestui proiect? Este că ne-am pus scopul să îmbinăm cititul cu jocurile interactive, pentru a capta atenția copilului şi a dezvolta gândirea deductivă. Pentru aceasta, din timp, s-a selectat autorul cărții și copiii, vârsta cărora corespunde nivelului poeziilor. Bibliotecarul a mers la grădiniţă şi a discutat condiţiile activităţii cu educatorii, s-a ţinut cont de nivelul de dezvoltare şi nivelul de creativitate al copiilor. De ce poezii? Conform pedagogiei, învățarea poeziilor rimate contribuie la dezvoltarea unui altfel de simț al ritmului. Copiii care încep de mici să asculte/înveţe poezii sunt, de cele mai multe ori, cei care mai târziu, la școală, înțeleg cel mai ușor gramatica limbilor şi pronunţia lor este perfectă. Ca micuții să se simtă în starea de echilibru, s-a organizat o ambianţă plăcută, cu o sobă improvizată din cărţi, cu libera alegere a locului de participare (pe scaune sau pe covor), cu o expoziţie bogată de cărţi selectate conform tematicii activităţii şi expoziţie de poze la temă. Se citeau poeziile şi copiii selectau pentru fiecare poezie din expoziţia cu poze câte un protagonist. Copiii s-au adaptat rapid la condiţiile activităţii şi s-au întrecut care cunoaşte mai multe animale domestice şi sălbatice (în cazul nostru). Au fost selectate şi poezii cu animale exotice, însă copiii au fost suficient de deştepţi, ca să le recunoască pe dată. La finele activităţii, ei  au mai răsfoit odată cărţile expuse, fiind captivaţi de pozele colorate şi educative. Copii s-au grupat după interese – fetiţele cu pozele pisicilor şi căţeluşilor, iar băieţii cu pozele lupilor şi urşilor.
Cea de a doua Oră de lectură a avut genericul „Alfabetul delicios”. Învăţarea literelor reprezintă piatra de temelie pentru dezvoltarea scrierii şi citirii la copii. Vârsta prescolară este perfectă pentru a-i familiariza cu lumea literelor.  Ca oaspeţi au fost invitaţi, din nou, copiii de la grădiniţa nr. 53 cu doamna educatoare Lilia Şimcova. S-a propus o expoziţie de abecedare care pot fi citite şi împrumutate la domiciliu. S-au afişat şi un set de litere ca materiale didactice pentru a repeta şi a găsi literele de care vor avea nevoie. Sau citit multe poezii dedicate literelor ca mai apoi să se joace în joculeţe amuzante care ajută la învăţarea/repetarea literelor. Fiecare copil îşi spunea prenumele şi în totalitatea literelor îşi găsea prima literă arătând-o la copii. Acest joc i-a incitat pe toţi şi cu nerăbdare îşi aşteptau rândul. Surpriza activităţii au fost biscuiţii/litere. Copiii îşi alegeau litera prenumelui său, o arăta grupei şi o mânca. Acest fel de a repeta literele s-a bucurat de un mare succes fiind şi cel mai gustos. Chiar şi Doamna educatoare Lilia Şimcova a participat  la acest joc, şi jocul cu pricina i-a înviorat pe toţi. La sfârşitul activităţii sau mâncat şi ceilalţi biscuiţi/litere. În continuare copiii au lecturat şi răsfoit multe cărţi şi reviste.
       Şi cea de a treia Oră de lectură a fost intitulată „Unul şi cu cinci fac şase. Ne pornim cu toţi la carte” – abordând rolul cifrelor. Am selectat cărţi, diverse animale decupate din hârtie (pentru a fi numărate) şi un set de numere de carton, am lecturat poezii şi ghicitori care au tangenţe cu tematica cifrelor. În continuare copiii au numărat câte persoane sunt în spaţiul Oficiu Copiii, câte fetiţe şi câţi băieti,  copiii îşi spunea vârsta şi fiecare din ei scria cifra pe tabla interactivă, au aranjat pozele cu numere în ordinea corecta, am făcut şi exerciţii de adunare, scădere. La finele activităţii a venit şi surpiza: au fost propuse trei feluri de caramele şi fiecare copil număra în glas şi îşi lua caramelele.
Ne-a bucurat faptul că directorul şi educatoarele Grădiniţei nr. 53 au fost receptivi şi binevoitori la propunerea Bibliotecii „Ovidius”. Dar satisfacţia cea mare le-a aparţinut nemijlocit copiilor. La finele proiectului copiii ne-au întrebat dacă vom mai organiza pentru ei ceva interesant, fapt care pe noi bibliotecarii ne-a incitat şi ne-a pus pe gânduri ca să mai iniţiem proiecte interesante pentru beneficiarii bibliotecii.