miercuri, 8 aprilie 2015

Concursurile cognitiv-educative în topul activităților culturale la Filiala ,,Ștefan cel Mare”

Valeria Bețivu, bibliotecar principal
Filiala ,,Ștefan cel Mare”

Biblioteca ,,Ștefan cel Mare”, este una dintre filialele Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu” în care în fiecare zi au loc activități culturale, nici pe departe nu-i un loc liniștit, unde cititorii ar putea veni să citească în liniște, fără ca să fie prezenți la un eveniment cultural.
            Respectiv, fiind o bibliotecă din sectorul Botanica, și fiind înconjurată de trei mari instituții de învățământ: liceele ,,Elena Alistar”, „Iulia Hasdeu”, Școala-Grădiniță ,,Pas cu Pas” nr 152, prin intermediul activăților culturale se motivează elevii să frecventeze cât mai mult biblioteca. Cele mai multe activități creativ-cognitive sunt concursurile organizate de două sau chiar de trei ori pe lună, în baza studierii vieții, operei unor scriitori anumiți. Astfel, are loc fidealizarea cititorului la bibliotecă și în acelaşi timp, crește numărul de cărți citite.
            De la începutul anului 2015, au avut loc deja șapte concursuri: ,,Cu Mihai Eminescu devii faimos”; ,,Cu Ion Luca Caragiale devii faimos”; Concurs de poezie proprie ,,Vlad Ioviță”; ,,Cu Aureliu Busuioc devii faimos”; ,,Cu Grigore Vieru devii faimos”- secțiunea copii” și ,,Cu Grigore Vieru și Nichita Stănescu devii faimos” - secţiunea adolescenţi. La iniţiativa administraţiei Școlii-Grădiniță ,,Pas cu Pas” nr. 152 directorul Dumitru Crudu și bibliotecara Lilia Beșan au fost onorați să facă parte din juriu în cadrul unui concurs dedicat comemorării marelui poet basarabean Grigore Vieru, desfășurat la aceeași instituție. În cadrul concursului, elevii din clasele a I-a – a IV-a, au recitat poezii din creaţia autorului, spre exemplu: ,,Limba noastră cea română”, ,,Cămăşile”, ,,Două mere”, ,,Prietenul”, ,,Puişorii” ş.a. Copiii au recitat poeziile cu multă expresivitate, au dat dovadă de multă dăruire de sine. Ceea ce ne dovedește că elevii, pentru a se pregăti de acest concurs, au frecventat Biblioteca ,,Ștefan cel Mare” au citit și au studiat din creația marelui poet.
În prima lună de primăvară, sărbătorim două mari evenimente: ,,Ziua Internațională a femeii” și comemorarea celui mai cunoscut ,,bunic” al tuturor copiilor, Ion Creangă. Astfel, la bibliotecă au mai avut loc două concursuri: Concurs de creativitate ,,O floare pentru mama", la care au  participat elevi de la Şcoala Profesională nr.3.  Scopul concursului a fost dezvoltarea creativităţii, imaginaţiei şi demonstrarea dragostei faţă de fiinţa sfântă pe nume ,,mama". Toţi participanţii acestui concurs au dat dovadă de ingeniozitate şi curaj. Ei au avut ca însărcinare să alcătuiască câte o poezie dedicată mamei.
La cel de al doilea concurs ,,Cu Ion Creangă devii faimos”, au participat elevii de la Liceul ,,Iulia Hasdeu” și Școala-Grădiniță ,,Pas cu Pas” nr 152. Pe parcursul lunii martie copiii de la cele două instituții de învățământ au venit la bibliotecă pentru a împrumuta cărțile lui Creangă, multe dintre ele fiind expuse la expoziția de carte ,,Ion Creangă-scriitor popular și național” pentru a cunoaște în întregime opera Crengiană și a fi câștigători în data de 31 martie, când a avut loc concursul.

Astfel, pe parcursul acestor ani, concursurile cognitv-educative şi-au lăsat amprenta în fiecare suflet de copil, participant la aceste concursuri. Biblioteca ,,Ștefan cel Mare”, și-a atins scopul propus în organizarea acestui tip de activitate: încurajarea la lectură, formarea deprinderilor de a lectura cu regularitate și din plăcere, de a-și lărgi bagajul de cunoştinţe, și de a-și dezvolta vacabularul.