marți, 21 aprilie 2015

Lansarea cărţii: „Scribul în grădina fermecată” de Vitalie Ciobanu

Elena DEREŞ,
bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”
         
Scribul în grădina fermecată, cea mai recentă carte publicată de Vitalie Ciobanu, a fost lansată săptămâna trecută, pe 3 aprilie, la Biblioteca „Onisifor Ghibu”. Cu acest prilej, i-am avut ca invitaţi de onoare pe Eugen Lungu, Maria Şleahtiţchi, Lucia Ţurcanu şi Mircea V. Ciobanu.
Versaţii critici literari au apreciat din start lucrarea, comparând-o metaforic cu o forţă nucleară, menţionând, că aceasta reprezintă o nouă treaptă în conceptul literaturii moderne.
Vitalie Ciobanu, omul cu temperament de povestitor este, după cum menţionează el însuşi în lucrarea sa, „scribul din grădina fermecată inundată de culorile şi miresmele verii, aşezat între cărţi de filozofie şi hărţi de navigaţie, asediat de dicţionare, lunete, visând cu ochii deschişi la un ţinut pe care nimeni nu l-a mai văzut, la o lume întrupată din cuvinte”.
Trebuie să menţionăm faptul, că scrisul lui Vitalie Ciobanu este empatic, el intuind realitatea prin prisma emoţiilor. Şi acest lucru îl descoperim şi în „Scribul în grădina fermecată”. Mereu scrie cu drag şi pe înţelesul tuturor. Textul te absoarbe şi rămâi uimit de lucrurile inedite care îl inspiră atunci când scrie...
Cartea cu titlu de poveste Scribul în grădina fermecată te cucereşte prin simplitate, dar şi prin valul de emoţii pe care o transmite.
Metoda de a scrie a lui Vitalie Ciobanu este comparativă cu cea a unui om care îşi notează impresiile dintr-un voiaj, călătorii pe care le-a făcut în lumea cărţilor şi despre învăţămintele pe care le-a luat în urma lor.
A scris despre cărţile care i-au plăcut, care i-au format intelectul, despre cărţile în care s-a regăsit, care l-au format ca prozator şi eseist. Vitalie Ciobanu are talentul de a scrie limpede, scurt şi exact. Atunci când ia peniţa în mână, autorul nostru se gândeşte la cititor, iar felul în care o face te captează aşa încât vrei să rămâi acolo, în grădina sa fermecată.
La activitate au fost prezente şi alte persoane de valoare: actori, pictori, oameni de artă şi desigur - fidelii noştri cititori (sic!), iar această listă nominală vorbeşte de la sine:
· Arcadie Suceveanu - scriitor, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova;
· Grigore Chiper - critic literar, poet;
· Nicolae Spătaru - scriitor;
· Nichita Danilov - poet;
· Iulian Ciocan - scriitor;
· Iurie Bârsă - directorul Editurii ARC;
· Gheorghe Prini - directorul Editurii Ştiinţa;
· Constantin Cheianu - jurnalist, scriitor;
· Ivan Pilchin - traducător;
· Călina Trifan - scriitoare;
· Silvia Caloianu - poetă;
· Valentina Tăzlăuanu - critic de artă;
· Vasile Gârneţ - scriitor;
· Emil Galaicu-Păun - scriitor, traducător;
· Adrian Ciubotaru - scriitor, editor;
· Teo Chiriac - poet;
· Alexandru Cozmescu - tânăr scriitor;
· Oleg Carp - scriitor, jurnalist;
· Nicolae Negru - prozator, dramaturg;

· Claudia Partole - scriitoare ş. a.