marți, 28 aprilie 2015

Şi criticii literari scriu poezie bună

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”


 Recent a avut loc lansarea volumului de versuri „imun la naupatie…” de Vitalie Răileanu. Volumul a fost editat în prestigioasa colecţie „Opera Omnia”, Editura Tipo Moldova, Iaşi, 2014.
 Lansarea a avut loc în cadrul Cenaclului literar-artistic „Oraşul pierdut intre cărți”, ce îşi ţine şedinţele la  Filiala „Ştefan cel Mare”, moderat de scriitorul Nicolae Spătaru, care a mulţumit din start autorului, criticului şi cercetătorului literar Vitalie Răileanu pentru acceptarea de a participa la o discuţie asupra acestui volum de versuri, menţionând că nu e neapărat să fii critic literar ca să scrii o carte de poezie. Vitalie Răileanu ne-a uimit pe toţi cu această tematică marină a versurilor sale, mai puţin întâlnită la noi, prin stilul său original, deloc imitat şi probabil, o carte care surprinde şi prin structură. Important este ca să continuă această deosebită formulă poetică – numită poezie marinistă, precum afirmă prefaţatorul volumului, poetul Grigore Chiper, – a mai remarcat Nicolae Spătaru.
Pentru început, poetul Vitalie Răileanu a venit cu unele confesiuni: m-am pierdut deseori printre cărțile citite, poeziile mele au fost altfel, decât cele obișnuite, chiar de la începutul scrierii lor. Mult timp le-a ținut în sertare: poetul Nicolae Esinencu l-a încurajat să le publice, iar maestrul Vladimir Beşleagă i-a spus că e mai mult poet decât critic, după ce a citit unele din ele. Consideră că scrie o poezie liberă, nu a ținut să o incoreseteze în teme anume. Apoi ne citește versuri noi, abia scrise pe foi A4. Se lipesc  în memorie și dăinuie, pentru un timp mai mult decât rostirea lor, unele gânduri expuse de eroul liric al acestor versuri: Eu palpitez dizolvându-mă în amintiri; Eu voi înota spre furtună; Corăbiile mari și marinarii obosiți nu pot adormi; Sunt însinguratul creat de tine...
Toți ați simțit marea și valul? – a ținut să întrebe Nicolae Spătaru. Răspunsul afirmativ se citea în ochii și pe chipurile celor prezenți.
Scriitorul Nicolae Rusu, a recunoscut că această carte – imun la naupatie… –  l-a făcut curios să o citească, prin însăşi titlul ei. Citind aceste versuri, despre mare, se trezesc amintiri despre lecturile de cândva ale cărților despre călătorii peste ape tulburi, despre pirați etc. Intrigantă este și împărţirea volumului în două părți, iarăși în termeni marinărești: partea I – tribord, partea a II-a – babord. La finele lecturii pot fi deduse trei direcții / teme ale expunerii gândurilor de către autor: furtună, confesiuni, singurătate. Cunoscutul scriitor a accentuat că în partea a doua a volumului, apare un nou motiv – căutarea persoanei iubite…
Scriitorul Vladimir Beșleagă a făcut cunoscut celor prezenți autograful lăsat de autor pe cartea dăruită, în care îi aduce mulțumiri pentru că l-a catalizat la editarea acestor versuri. Se mândrește cu acest fapt, deoarece este o carte cu versuri fine, delicate, de o subtilitate fantastică.  Maestrul crede că versurile trebuie citite  / gustate în tăcere, în singurătate, iar prin aceste lecturi trăiesc / există și poeții care le-au scris.
imun la naupatie… este o carte care ne învață altfel a gândi, consideră scriitorul Andrei Burac. O carte, lectura căreia i-a zguduit sufletul, amintindu-i de visurile din copilărie – de a simți largul existenței omului, și prin călătorii, de asemenea. Și autorul, se simte, nu uită dorurile, visurile sale. Poezia lui este o poezie gândită, citită, adică bazată pe lecturi de calitate. Autorul coboară adânc în ceea ce scrie.
O analiză literară profundă și argumentată a prezentat Ivan Pilkin, profesor al Universității de Stat din Moldova. Este o carte-confesiune a unei experiențe trăite / asumate. La finele lecturii se conturează un portret al personajului liric ce oscilează mereu – fie așteaptă, fie caută. Marea este o stihie primordială, abordată de autor în  creația sa  poetică, iar conform învățăturilor lui Freud marea demonstrează / simbolizează atitudinea omului față de viață. La părerea sa imun la naupatie… ar simboliza imun la oscilările vieții. Marea este și un motiv puternic ancorat în viziunile  / esteticul romantismului. În versurile din acest volum, scrise pe un ton confesiv, se resimte căutarea unui Absolut, a Divinității, se pare că autorul are predilecție pentru mit.
„În versurile din acest volum se simte o compasiune a eroului liric față de tristețea mării”, – au fost impresiile de lectură ale scriitoarei Silvia Caloianu.
Originale gânduri și întrebări aduce lectura acestor poeme ale unor plecări și ale unor reveniri, a conchis scriitorul Dumitru Crudu, directorul Bibliotecii „Ștefan cel Mare”. Se caută ce? Tinerețea pierdută, care este ca un fum de asupra livezii îngheţate și rămânem doar cu amintirile? În viziunea sa, poetul Vitalie Răileanu a dăruit cititorilor un volum de poezii existențialiste, în care sunt prezentate emoţiile eroului liric pe un vas al vieții personale.
Cu unele amintiri din vremea studenției, a venit în fața celor prezenți Maria Pilchin, profesoară a USM. Anume l-a îndemnul și cu încurajarea din partea profesorului său de literatură română, Vitalie Răileanu, a început să studieze literatura mai aprofundat și să-și expună primele gânduri proprii, în cadrul unor  conferințe studențești. Iniţiata impresie a lecturii poeziilor din cartea lansată, a fost descoperirea unui alt Vitalie Răileanu, care mult timp a ascuns poetul din el.  Dar iată că s-a hotărât, totuși, să scoată la lumina tiparului această carte curajoasă, iar în versurile incluse aici personajul liric  este  un om înțelept, care reprezintă, de fapt, un alter ego al autorului. Este o carte-monografie a unei teme, tema mării, iar fiecare poem poate fi pictat, astfel avem și o carte picturală.
A căzut întru totul de acord cu antevorbitorii și scriitoarea Călina Tifan, menționând surpriza de a citi o carte de versuri a unui critic literar, deoarece ei, criticii literari,  sunt mai întâi teoreticieni ai creației literare.
Tânărul actor, poet şi interpret Artiom Oleacu, a venit cu un recital al versurilor din cartea lansată.

La finele activității publicul a avut iarăși plăcerea de a fi printre primii ascultători / admiratori ale unor noi versuri semnate de poetul Vitale Răileanu. Versuri scrise pe foi A4, care, sperăm noi, nu vor mai rătăci mult timp, stinghere, în sertare, regăsind cât mai curând calea spre lumina tiparului, dar şi calea spre cititorul său.