vineri, 15 mai 2015

Activi, energici și pro-europeni!

Mila ȘEREMET,
șef serviciu, Filiala „Transilvania”

           
În perioada 4-10 mai, Săptămâna Europenei, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Filiala „Transilvania” a adunat o bogată roadă de activități pro-europene.

            Cu un deosebit entuziasm au fost promovate valorile europene dând dovadă de creativitate, energie și ingeniozitate prin următoarele activități: Prezentarea CD-lor  cu informaţie despre statele membre a Uniunii Europene „Împreună mai puternici” cu participarea micuților viitori europeni de la Grădinița nr. 30 sec. Ciocana. Deși de vârstă preșcolară, deja au în ei sădită semința unei gândiri proactive. Dezvoltarea s-au inhibarea căreia depinde de capacitatea noastră, a celor maturi de a le oferi tot necesarul și protecția în creștere și dezvoltare armonioasă. S-a bucurat de succes și Prezentarea mapei „Integrarea europeană a Republicii Moldova”, unde copiii au făcut cunoștință cu diversă informație și curiozități din sfera Știați că....
            Au fost desfăşurate două mese rotunde  cu genericul „Dezvoltarea tinerilor prin cultură și identitate europeană”, desfăşurată prin parteneriat cu Centrul pentru copii și tineret „Convorbitorul” și „Europa, te aștept!”. La concursul de microeseuri „Despre Europa în 500 de cuvinte”, organizat de BM „B.P. Hasdeu” au participat și utilizatorii Filialei „Transilvania”. De „Ziua Europei” au fost făcute totalurile concursului, Anișoasra Gabor s-a plasat pe locul II, iar Cristina Serjant a obținut diplomă de participare. Tot la această activitate am participat cu un Flashmob „Hora Unirii Europene”. Biblioteca „Transilvania” a fost cireașa de pe tort, după spusele Dnei prim vice director Elena Butucel. La Flashmob au participat elevi din clasele VIII-X-a ai Liceului Teoretic „Gaudeamus”, fiecare având pe piept lipit drapelele celor 28 de state ale Uniunii Europene. Pe fondalul cântecului „Europa, te aștept”, utilizatorii noștri prin dans au improvizat primirea festivă a Republicii Moldova în familia europeană. Țara noastră era prezentată de eleva clasei a VIII-a Mihaela Grecu ce flutura în vânt drapelul Republicii Moldova. Merită de menționat și despre Conferința literară întitulată „Cu Tricolorul în Europa” ce a avut loc în cadrul Salonului de Lectură  „Ceaiul de la ora patru” condus de dna Alexandra Tănase, profesoară de limbă și literatură română de la Liceul Teoretic „Gaudeamus”. Spațiul Bibliotecii pe parcursul acestei săptămâni s-a îmbogățit cu o expoziție de desene ale copiilor participanți la concursul: „Europa mea”. A fost binevenită și ora de lectură: „Și eu sunt cetățean al Uniunii Europene” ce s-a petrecut prin lectură predictivă și în lanț.
Am încheiat săptămâna europeană cu concursul de erudiție (test) „Europa GO!”, în timpul căreia copiii s-au distrat și învățat despre, valorile, simbolurile și istoricul Uniunii Europene. Copiilor li se dădeau trei variante de răspunsuri dintre care ei trebuiau să aleagă varianta corectă. Persistau și variante haioase de tipul : imnul Uniunii Europene este Deșteaptă-te, române? Odă bucuriei? sau Bunica bate doba?
          În special, am pus accent pe copii, tineret întru educarea unor cetăţenii sinceri, activi, capabili să soluționeze probleme stringente, să i-a decizii, de a se angaja în acţiuni și activități în așa mod încât să fie posibilă contribuția pentru construirea unei societăți mai bune. Ca măcar cu timpul să se aplice și în Moldova principiul „Toți Diferiți, Toți Egali”, în calitate de fundament al valorilor noastre comune, și de a recunoaște și susține rolul tinerilor în calitate de viitori actori indispensabili ai construcției europene. Sperăm ca prin această săptămână dedicată Integrării Europene cât și pe parcursul anului 2015- An al promovării valorilor europene să ne putem permite consolidarea cooperăriii transversale între Moldova și Uniunea Europeană.