marți, 26 mai 2015

Moldova şi Italia – reunite prin cultură

Diana Alexei,
şef oficiu, Filiala „O. Ghibu”

Marţi, 26 mai 2015, Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chişinău a fost gazdă primitoare a ceremoniei oficiale de deschidere a SĂPTĂMÂNII CULTURII ITALIENE ÎN REPUBLICA MOLDOVA.
Manifestarea culturală a fost inaugurată de către Excelenţa Sa Enrico Nunziata, Ambasador al Italiei în Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Ambasadei Italiei la Chişinău, al Ministerului Culturii din Republica Moldova, al Primăriei municipiului Chişinău şi Ambasadei Moldovei la Roma.
Săptămâna Culturii Italiene în R. Moldova este organizată pentru al doilea an consecutiv de Fundaţia de Promovare Socială COPILUL din Chişinău, în comun cu două asociaţii italiene – Italia-Moldavia şi Il Furore dei Libri, în colaborare cu Biblioteca Onisifor Ghibu, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi Societatea Dante Alighieri (filiala din Chişinău).
Iniţial, cu un cuvânt de salut a venit directorul Bibliotecii noastre, criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu care a specificat că „O cultură poate fi măsurată şi prin capacitatea ei de absorbţie a lui Michelangelo Bounnarroti sau  Federico Fellini – nu numai prin operele ce le-au creat. Cultura Italiană mereu a fost şi rămâne o formă aparte de a iubi frumosul, de a iubi Lumea. Nu vom pleca departe de îndemnul Blagian – Cultura este modul specific de a exista a Omului în univers. Astfel, Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova vine să confirme adevărul – prin cultură înţelegem orice creaţie spirituală”.
Excelenţa Sa, Enrico Numziata, Ambasador al Italiei, a specificat că acest eveniment de mare amploare, organizat de reprezentanţii Asociaţiei Italia-Moldova şi Fundaţia de promovare socială „Copilul”, reprezintă un element important bazat pe lectură şi scriere care aminteşte cât de importante sunt cărţile.
Pe parcursul Săptămânii Culturii Italiene în Republica Moldova vor avea loc diverse manifestări culturale de mare amploare, expoziţii de fotografii, concursuri şi lansarea volumului antologic de proză scurtă:Parole Istrada - Cuvinte pe stradă …în lume (traducere din limba italiană de Ecaterina Deleu).
Vice-ministrul Culturii Gheorghe Postică a remarcat că acest eveniment devine o tradiţie pentru Republica Moldova de a sărbători Săptămâna Culturii Italiene la Chişinău. El a specificat că „perpetuarea valorilor Italiene în R. Moldova este de mare importanţă pentru cultura noastră – deoarece cultura stă la baza civilizaţiei umane, iar prin această iniţiativă culturală R. Moldova şi Italia se vor apropia mai mult ca popoare”.
Preşedintele Asociaţiei Italia-Moldova - Gian Luca del Marco a remarcat că această săptămână are a temă unică care este „scrierea”. Scrierea ca posibilitate de a povesti ceva şi scrierea ca posibilitate de a elabora un gând prin intermediul eseului.
Cei prezenţi la deschidere au avut posibilitatea de a admira o frumoasă expoziţie de carte ce reprezintă valorile social-culturale ale Italiei şi o expoziţie itinerantă de postere Cuvinte pe stradăcare întruchipează 10 povestiri de proză scurtă câştigătoare la Concursul „Lasă-mă să trec”, organizat într-o provincie din Italia. Expoziţia va fi expusă la Chişinău pe parcursul acestei săptămâni, iar mai apoi va călători pe perioada de un an prin diverse regiuni şi biblioteci din Italia.

Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova continuă cu o altă expoziţie de fotografii a artistului italian Luca Leone: „Ţara Lacurilor: între artă şi natură” care va avea loc la Muzeul Naţional de Etnografie şi Ştiinţe Naturale din Chişinău, cu concursul de eseuri Curs de scriere creativă, cu Lansarea volumului antologic de proză scurtă:Cuvinte pe stradă …în lume (traducere din limba italiană de Ecaterina Deleu, proiect grafic şi machetare: Renzo Galli; Chișinău: Arva Color, 2015, 112 p), şi cu un eveniment deosebit pentru copii, organizat în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” - Cunoaşteţi fotbalul de masă? . Evenimentele se vor încheia cu ceremonia de premiere a laureaţilor concursului  „Scopri l’Italia tra le pagine di un libro” în Ziua Naţională a Republicii Italiene.