joi, 14 mai 2015

Săptămâna Europei la Biblioteca ,,Ștefan cel Mare”

Valeria Bețivu, bibliotecar principal
Filiala ,,Ștefan cel Mare”
           

Fiecare cetățean al Republicii Moldova are opinia sa despre Uniunea Europeană: pentru unii este cea mai mare piață de desfacere, pentru alții este viitorul ţării noastre.


        Astfel, în perioada 4-10 mai, în cadrul programului municipal ,,Săptâmâna Europei” Biblioteca ,,Ștefan cel Mare”, a organizat un şir de activități consacrate Europei care au avut ca obiectiv principal - cunoaşterea și promovarea valorilor europene în rândul tuturor chișinăuienilor.
            În contextul Anului bibliologic 2015 – ,,Anul promovării valorilor europene”, ne-am propus să organizăm săptămânal pentru copii jocul ,,Roata Minunilor”, la tema: ,,Monumente și locuri istorice în țările europene”. Acest joc, l-am desfășurat și în data de 4 mai în ,,Săptâmâna Europei” în cadrul căreia elevii la Școala Grădiniță ,,Pas cu Pas”,  au aflat despre cultura Europei și au făcut o excursie imaginară vizitând monumentele istorice ale țărilor membre ale, Uniunii Europene.
        Pentru  tânăra generație de la Școala Profesională nr. 2 din sectorul Botanica, care are toate şansele de-a călători și de-a studia în ţările Uniunii Europene, am organizat în data de 5 mai, concursul cognitiv-educativ ,,Franța, cel mai vechi popor european”, deoarece elevii studiază limba franceză în școală și le este mai cunoscut acest stat. Elevilor li s-au adresat diverse întrebări ce ţin de cultura şi istoria Franţei. Toţi participanţii concursului au dat dovadă de curaj şi cunoştinţe suficienţe. 

        Echipa Bibliotecii ,,Ștefan cel Mare”, mereu îşi deschide larg uşile pentru cititorii dornici de-a afla ceva nou, astfel,  în data de 6 mai, a organizat o ,,Zi de informare” cu genericul - ,,Europa, viitorul nostru”.  În această zi, activitățile consacrate Europei au început la ora 11.00, cu o ,,Oră de informare” - ,,Istoria și valorile Uniunii Europene” la care copii de la Şcoala- Grădiniță ,,Pas cu Pas” au aflat despre: originile ,,Uniunii Europene”; numărul deputaților aleși din fiecare țară în parlamentul European; despre libera circulație în Uniunea Europeană, ce semnifică zona Schengen ș.a. În program a fost inclus și jocul ,,Roata minunilor” cu tema:  ,,Ne jucăm şi călătorim prin Uniunea Europeană”. Scopul acestui joc- a de-a informa și evalua cunoştinţele elevilor despre promovarea valorilor europene.
        La ora de pictură, condusă de dna Olga Calestru, copiii care frecventează în fiecare zi de miercuri aceste ore, au făcut cunoştinţa cu ,,Simbolurie Europei”, pe care le-au pictat. Iar la finalul zilei pentru a se informa despre Europa din cărți, au venit elevii de la Școala Profesională nr 2, cărora dna Ecaterina Ghelas, le-a prezentat expoziţia de carte ,,Ce spun cărţile despre valorile Europene” și i-a invitat pe fiecare să le citească. 
        Activităţile dedicate Zilei Europei, au continuat și în data de 7 mai la Filiala ,,Ștefan cel Mare”, cu vizionarea unui film din colecţia de cd-uri ,,În jurul lumii” şi anume, despre oraşul regal de pe Vltava - Praga. Elevii clasei a IV-a, de la Şoala-Grădiniţă nr. 152 „Pas cu Pas”, au avut ocazia să vizioneze un film despre locurile pitoreşti şi memorabile ale oraşului și de asemenea,  au aflat  care este legenda oraşului. Elevii au rămas profund impresionaţi de cele văzute despre vechiul şi frumosul oraş de pe Vltava. În aceeaşi zi, am fost prezenți la spectacolul literar - muzical consacrat ,,Zilei Europei”, organizat în incinta Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu”, unde fidela cititoare Viorica Bahov a încântat publicul cu vocea ei superbă interpretând  două cântece în limba engleză ,,Rolling in the deep" de Adele și ,,Hurt" de Christina Aguilera.
       A fost o săptâmână bogată în activități culturale în cadrul programului municipal ,,Săptâmâna Europei”. Sperăm că prin aceste activități ne  vom apropia cu pași grăbiţi spre marea familie europeană. 

       Invităm în continuare utilizatorii la bibliotecă pentru a afla  mai multe lucruri intersante despre Europa.