duminică, 28 iunie 2015

Învățăm pentru a deveni mai puternici

Maria Cudlenco, președinte, secțiunea Zona Sud a ABRM

Participarea mea la instruirile din cadrul proiectului  Consolidarea capacităţii instituţionale ABRM, implementat cu suportul financiar al AO IREX Moldova şi al Programului Novateca a fost o oportunitate de a cunoaște mai multe lucruri desprea activitatea organizațiilor nonguvernamentale.

La trainingul Sporirea durabilităţii ABRM şi impulsionarea colectării fondurilor am aflat despre diverse tehnici de fundraising și am făcut cunoștință cu metode inovative de colectare a fondurilor. Ghidați de formatorul Gheorghe Caraseni, am fost instruiți cum se elaborează un plan de fundraising, la fel, cum se realizează listele cu posibilii donatori, cum se prospectează și se creează matricea potențialilor finanțatori etc.

O noutate pentru mine a fost utilizarea platformelor de crowfunding – metodă de colectare a fondurilor de la investitori prin Internet.

Cel de-al doilea seminar Dezvoltarea resurselor umane şi ajustarea structurii ABRM a scos în prim- plan prezentarea structurii adecvate a asociației și repartizarea responsabilităților între Consiliu și Biroul Executiv, între  Președintele ABRM și  Directorul Executiv ABRM.

În cadrul discuţiilor în grup, fiind analizată actuala structură a ABRM, s-a constatat că este necesară abordarea corectă a managementului resurselor umane și identificarea unor modificări statutare, precum  și efectuarea unor remanieri de personal.

În acest context, la recomandarea dlui Gheorghe Caraseni, de mare ajutor ne va fi Planul de Dezvoltare Personală (PDP) – instrument-cheie de dezvoltare a resurselor umane ale ABRM.


Cele învățate la trainingurile de instruire urmează a fi diseminate și discutate în teritoriu pentru a explora împreună cu toți membrii posibilitatile de dezvoltare  ABRM.

Sumarul proiectului Consolidarea capacității instituționale
Proiectul Consolidarea capacității instituționale ABRM, implementat cu suportul financiar al AO IREX Moldova și al Programului Novateca va urmări creșterea gradului de apreciere a importanței bibliotecilor și bibliotecarilor în comunitate. Diverse instruiri profesionale care vor avea loc vor aduce beneficii pentru membrii asociației ca aceasta să devină o instituție mai fiabilă, transparentă și eficientă. Dezvoltarea unui grup de lideri într-un mediu fortificat va influența în mod pozitiv bibliotecile, astfel contribuind și la consolidarea ABRM. Evaluarea capacităţilor instituţionale, elaborarea și aprobarea Manualului de politici și proceduri (MPP) pentru ABRM prin participarea și contribuția liderilor motivați și dedicați din diverse biblioteci din țară, care vor fi implicați în diverse acțiuni de formare în domenii relevante privind consolidarea capacității instituționale, reprezintă obiectul major al proiectului.

Desfășurarea activităților proiectului vor fi coordonate de către echipa proiectului și Consiliul de administrare al ABRM, precum și de AO IREX Moldova și al Programul Novateca