miercuri, 2 septembrie 2015

Festivalul Internaţional de poezie – Renata Verejanu sărbătorit la Biblioteca „Onisifor Ghibu” (Ediţia a II-a)

Jana Petrov, șef oficiu
Filiala „Onisifor Ghibu”

 O adevărată sărbătoare pentru tinerii creatori a avut loc pe data de 1 septembrie 2015 în Sala Luciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” - Spectacolul de Gală şi Decernarea premiilor ediţiei a II-a a Festivalului Internaţional de poezie – Renata Verejanu. Oaspeţi de onoare ai festivalului au  fost personalităţi remarcante: Mihai Cimpoi, academician, critic literar şi istoric; Petre Rău, poet, editor (Galaţi, România); Ion Cuzuioc – poet, Sandu Arestin Cupcea – om de artă.
Renata Verejanu, protagonista acestui concurs, în deschiderea manifestării a venit cu un mesaj de salut viitorilor eseişti care vor fi jurnalişti, prozatori, scriitori, critici literari. De asemenea, le-a urat participanților succese deosebite și curajul de a trăi frumos prin poezie.
Trebuie de menţionat şi faptul că anul acesta s-a editat şi o antologie ale eseurilor premianților acestui concurs, lansarea căreia s-a produs în cadrul festivalului.
Poetul Petre Rău a venit cu un cuvânt de mulţumire pentru invitaţie şi pentru prilejul de a se afla la Chişinău, a doua oară, şi la acest festival. A avut o deosebită plăcere să cunoască concurenţii. Poetul a rămas impresionat de eseurile prezentate la concurs, pe care le-a „analizat” fiind în juriu. Este muțumit că au acceptat ideea de colaborare cu revista Boema în care își propune să publice câteva eseuri scrise de câștigătorii concursului.
„Ceea ce face Renata Verejanu vine din suflet”, a menționat poetul Ion Cuzuioc. Dumnealui admiră foarte mult calitatea ei de a promova tinerele talente şi  realizează multe lucruri importante pentru cultura noastră. Poetul şi-a exprimat bucuria pentru succesul Festivalului Internaţional de Poezie – Renata Verejanu, apreciindu-l ca o manifestare unică și deosebită exprimată prin poezie frumoasă, din Moldova, din România și din alte țări.
Academicianul Mihai Cimpoi a salutat cu căldură tinerii prezenţi la acest Festival . „Poezia este un întreg al sentimentelor, este cea care ne picură frumusețea în suflete” – a afirmat domnul academician. Le-a urat mult succes și încredere în sine, promițând că v-a include unele eseuri câștigătoare ale acestui concurs în următorul număr al revistei Viața Basarabiei.
La Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu au fost premiaţi participanţi de diverse vârste, pe diverse secţiuni: cântec, traducere, eseu, recital, poezie de autor, fiind nominalizate premiile I, II și III. Au fost înmânate diplome, medalii şi trofee, precum şi Antologia festivalului.

Acest minunat festival s-a încheiat cu un recital de poezie și cântece pe versurile Renatei Verejanu.