luni, 7 septembrie 2015

O actriță simbol al omului frumos…

Valentina LEAHU,
bibliotecar, Filiala „Transilvania”


Astăzi, 7 septembrie 2015, în cadrul evenimentelor memorabile, care ne reunesc în aceste momente frumoase în cadrul Zilelor Bibliotecii „Transilvania”, a avut loc lansarea cărții „Ninelea Caranfil – Artista dorurilor noastre”. Biobibliografie.
Au participat oaspeți de la BJC „O. Goga”, România: Sorina Stanca, director, Tatiana Costiuc, sef Serviciu relații cu publicul, Anca Pop Pașcalău, șef Birou, administrația BM „B.P. Hasdeu” prin: Elena Butucel, prim vice director, Tatiana Coșeri,  director adjunct, scriitorul Andrei Burac, Alexandra Tănase, profesoară la Liceul Teoretic „Gaudeamus”, ziariștii: Tamara Gorincioi, Elena Tamazlâcaru, Andrei Viziru.
Scriitorul și publicistul Vlad Pohilă, cel care a avut onoarea de a modera acest eveniment, i-a adus un dublu omagiu unei „personalități și cărți” – Ninela Caranfil. „Este cea care a stat în spatele armatei sovietice, este artista cititoare. Arta, spiritul militant, dragostea de carte – sunt calitățile principale, ce însoțesc această personalitate. Apreciez la ea relația strâns-amicală cu biblioteca”. Cu profund respect, acesta i-a dăruit o carte protagonistei noastre, cu titlul „O istorie a Basarabiei”.
Scriitorul Andrei Burac, i-a adus sincere urări: „Citez un fragment din ziarul „Timpul”: „Ninela Caranfil ar fi trebuit să facă parte din Sfatul Țării, ar fi bună de un ministru al culturii.” Este unul din cei mai accesibili actori, nu știe să se supere, ea întotdeauna știe să zâmbească. Un om cu o mare dăruire față de oameni, de semenii săi”.
La această frumoasă sărbătoare au participat și un grup de elevi ai Liceului Teoretic Gaudeamus, membrii Salonului de lectură „Ceaiul de la ora patru”, care cu deosebită plăcere și-au exprimat gândurile de o rară profunzime sufletească.
Daniela Nagară, eleva cl. a IX-a a menționat că „Cum de le ține minte pe toate, face totul cu dragoste și pasiune, am înțeles că sunt fericită că o cunosc.”
Iar Mădălina Scurtu, eleva cl. a XII-a a spus: „Era luna mai, 2014, eu fiind în clasa a VII-a, și mi-am adus aminte de recitalul domniei sale: „Dna Ninela Caranfil iubește cuvântul rostit, dar cel mai mult cuvântul de lângă sine. Era trăire și rostire, sunet și silabă”. Și alți elevi au avut de spus numai cuvinte frumoase la adresa distinsei doamne: „M-a impresionat ținuta, ochii erau verzi, intransingenți, plini de suferință și durere”; „Îi cunoaște pe toți cei care le place lectura și frumosul, are o energie de invidiat, ea vede omul ca spectacolul”.
      Alexandra Tănase, profesoara de limba și literatura română, de la Liceul Teoretic Gaudeamus, a adresat un cuvânt de apreciere actriței: „Ninela este o producătoare de eveniment, apreciez munca pe care o face, muncește, aleargă. Citez articolul din ziarul „Timpul”, 2007 – „Omul care merită toate epitetele”- Constantin Tănase. Pentru ea, cuvintele sunt niște ființe, trăiește atunci când rostește”.
Olga Bejenaru, redactor și critic de film a remarcat: „A fi actriță este un dar pe care ni-l dă Dumnezeu cu multă zgârcenie. Necesită jertfire, mai ales pentru o femeie. O apreciez pentru modul cum vorbește ea, cum pronunță cuvintele și frazele. Este un model al cultului vorbirii.”
Artista Claudia Pătrinac-Caranfil a intervenit cu un mesaj emoționant: „Aș dori să citez câteva versuri de Tudor Arghezi, în cinstea Ninelei Caranfil:  
                „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
                             Încet gândită, gingaș cumpănită;
                             Ești ca o floare, anume înflorită
                             Mâinilor mele, care te-au deschis”.
Artista dorurilor noastre – Ninela Caranfil a adus mulțumiri tuturor, pentru cuvintele de laudă, care i s-au adus: „Eu sunt mereu îndrăgostită de ochii aceștia, la care mi-ați făcut nenumărate complimente, de flori, de lume, de soare. Sunt profund emoționată de gestul Bibliotecii „Transilvania”. Le aduc mulțumiri dnei Parascovia Onciu, directoarea bibliotecii, care la un moment dat mi-a spus: „Această biobibliografie este puțin pentru dumneavoastră”. Și aduc mulțumiri dnei Ludmila Capița: „Mă închin în fața dumneavoastră și vă mulțumesc enorm pentru munca pe care a-ți depus-o, ați selectat, ați extras cu minuțiozitate fiecare detaliu, care a contribuit la reîntregirea biobibliografiei mele”.
Dna Parascovia Onciu, directoarea Bibliotecii „Transilvania”: „Prin dumneavoastră iese în evidență biblioteca noastră.”
Sorina Stanca, director BJ „O. Goga”, din Cluj-Napoca: „Bibliotecarii sunt acei oameni tăcuți, care își fac munca cu dăruire de sine. Prin această meserie, vă dau o șansă - vouă, tinerilor, să creșteți prin cultură, prin valoare, prin cunoștințe! Dați-vă o șansă prin cultură la un viitor prosper!

    Vă mulțumim tuturor că ați fost alături de noi!