vineri, 30 octombrie 2015

Construim soluții pentru dezvoltarea capacității profesionale

La 29 noiembrie, a.c., un grup de bibliotecari, membri ai Asociației Bibliotecarilor, au lansat primul eveniment în stil neconferință pentru a discuta despre viitorul instruirii continue pentru bibliotecari. Ideea organizării evenimentului a  constat în oferirea unui spațiu dedicat conectării, dezvoltării și colaborării a celor care contribuie la transformarea educației formale și nonformale pentru adulți. Având un început al unui eveniment cu aplicabilitate practică, organizatorii – Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, Biblioteca Națională a RM, Centrul de Formare Continuă din cadrul Universității de Stat din Moldova etc. – au încercat să evite unul sau mai multe aspecte ale unei conferințe convenționale.

De mai mulți ani, prin intermediul Programului Novateca, comunitatea bibliotecară a pornit o mișcare a bibliotecarilor care pun umărul și în Republica Moldova la transformarea formării profesionale. După deschiderea unor centre regionale de formare, a Centrului Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari, a Centrului de Statistică, Cercetare și Dezvoltare, considerăm că există un mediu fertil pentru a dezvolta inițiative, programe de formare, încât bibliotecarii să poată beneficia de instruire, dar și să aibă acces la resursele profesionale de calitate.

Adunând peste 20 de bibliotecari, împreună cu comunitatea inovatorilor în educație și formare formală și nonformală din Republica Moldova, organizatorii au convenit că există inițiative minunate prin care s-a propus să se remodeleze, să se retransforme cultura formării în domeniul pe care îl practică. În mesajul său, Evan Tracz, director al Programului Novateca / IREX Moldova a lansat ideea cum putem lucra împreună pentru a construi formarea la care visează bibliotecarii de azi și de mâine. Cu tablete inspirate, privind viziuni asupra educației formale și nonformale în biblioteci, s-au prezentat dr. hab. Nelly Țurcan, din cadrul Universității de Stat din Moldova, și dr. Lidia Kulikovski, director al Departamentului studii și cercetări, din cadrul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, demonstrând că există pe piața noastră instituții, care pot servi drept modele de bune practici, formatori de succes în domeniul biblioteconomic, structuri care fac pasul înaintea tuturor și practicieni care se întreabă cum va arăta formarea formală și nonformală în următorii ani.

În continuare despre rezultatele chestionarului privind nevoia de formare profesională a personalului de specialitate din biblioteci a prezentat un comunicat dr. hab. Nelly Țurcan, sugerând inițiative ce ar complementa lista de oferte educaționale pentru bibliotecarii din diverse tipuri de biblioteci.  

Evenimentul, desfăşurat pentru inovatorii în formare și cei care construiesc produse ce aduc valoare în spațiul educațional, precum și pentru beneficiarii și susținătorii programelor de instruire existente, a scos în relief atât competențele-cheie ale viitorilor bibliotecari, cât şi facilitați pe care le au. Un exemplu edificator în acest sens constituie luările de cuvânt ale Violetei Bunescu, manager, Programul Novateca, și dr. Oleg Bursuc, manager al aceluiaşi programul, în cadrul sesiunii Ai carte, ai parte. Spre final participanții au agreat asupra elaborării unui Memorandum de înțelegere privind instruirea formală și nonformală în biblioteci, precum și asupra unui set de competențe ale bibliotecarului modern.

Vorbitorii la eveniment, înviorând pe cei prezenţi cu unele momente umoristice, bazate, mai ales, pe folclorul nostru românesc, s-au convins că întâlnirile bibliotecare – Cele bune să se adune, cele rele să se spele; Ai carte, ai parte; Pântecele gol nu are urechi să asculte; Punem punctul pe „i"  – fără acestea nu ar avea fler şi perspicacitate.
Mariana HARJEVSCHI,

președinte, ABRM