luni, 30 noiembrie 2015

Notițe din activitatea Bibliotecii „Onisifor Ghibu” în cadrul Zilei Bibliografiei

Tatiana Braicov, bibliotecar
Filiala „Onisifor Ghibu”

Informațiile sunt cheia de boltă a puterii.
(Victor Duţă)

           Ziua de 26 noiembrie este deosebită pentru orice bibliotecă, fiind dedicată Bibliografiei. Cu această ocazie colectivul bibliotecii „Onisifor Ghibu” a realizat un șir de activități în scopul perfecționării culturii bibliografice şi informaționale a utilizatorilor.
Prioritatea anului 2015 pentru Filialele ale Bibliotecii Municipale, este Catalogul on-line (OPAC), de aceea una dintre activitățile realizate de Biblioteca “Onisifor Ghibu” a fost instruirea cititorilor cu privire la posibilitățile şi facilitățile oferite de catalogul on-line al bibliotecii. Ora de informare a fost repetată de mai multe ori pe parcursul zilei de 26 noiembrie pentru ca un număr mare de utilizatori ai bibliotecii să beneficieze de catalogul electronic. Mulți dintre cei care au participat la prezentare au recunoscut că facilitățile oferite de catalogul electronic îi va ajuta să-şi economisească prețiosul timp, reușind să identifice mai lesne la ce filială se află cartea care îi interesează sau ce surse pot fi cercetate la o temă specifică.

O altă activitate realizată de lucrătorii bibliotecii “Onisifor Ghibu” a fost lecția bibliografică în cadrul căreia mai mulți liceeni au fost instruiți cum să elaboreze corect listele bibliografice la diverse teme din programul de studiu liceal. Tinerii s-au arătat a fi foarte interesanți, recunoscând că au nevoie de aceste cunoștințe, în special, la realizarea bibliografiei de la finalul referatelor şi altor lucrări de control.

Putem afirma că trăim în timpul unei noi ere, unei ere digitale, iar pe fundalul acestei realități biblioteca nu poate rămâne la fel ca acum 50 ani în urmă (sau chiar mai putini). În acest context a fost organizată în, Sala Nuciferă  a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, o masă rotundă cu studenți de la biblioteconomie în cadrul căreia a fost discutată tema: „Biblioteca şi provocările erei digitale. Concluziile la care s-a ajuns vizează adevărul că în ciuda concurenței internetului şi rețelelor de socializare, cartea, biblioteca rămâne a fi o sursă inegalabilă de cunoștințe şi o cale de neevitat dacă dorești să obții înțelepciunea.

Totodată este necesar ca biblioteca să se adapteze cerințelor erei digitale şi să colaboreze cu  ea pentru obținerea performanțelor şi pentru a fi cât mai utilă cititorilor. Exemple de astfel de colaborare sunt E-bookurile, cărțile electronice, cărțile audio, catalogul electronic, bibliotecile on-line etc.

De asemenea, cu ocazia Zilei Mondiale a Informației la Filiala „Onisifor Ghibu”  a fost prezentat utilizatorilor şi un volum de exegeze literare și bibliografice Petru Cărare – scriitor nonconformist.  Cercetătorul şi istoricul literar Timofei Roșca afirmă: Arta poetică a lui P. Cărare se caracterizează prin câteva particularități distinctive și autentice. Ele țin de temperamentul și structura sa psihologico-artistică, de cultura sensibilității artistice, de viziune și formulă, de curajul civic...”.
 
O frumoasă expoziție de carte: Biobliografia – Cartea despre cărți a fost prezentată utilizatorilor noștri. Expoziția întrunește bibliografiile editate în cadrul Laboratorului de cercetări literare şi biobibliografie „Onisifor Ghibu”.

Totodată, utilizatorilor le-a fost prezentată expoziția de achiziții noi apărute în bibliotecă. Au fost expuse cărți din gama diversă de întrebări care vizează universul adolescenților: cultură, frumusețe, modă, dragoste, prietenie şi spiritualitate.

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, să admirați cele mai frumoase expoziții din colecția bibliotecii, să împrumutați cărți utile, să participați la ore de informare, discuții-dezbateri pe diverse teme etc.


P.S. Pentru a vă informa despre evenimentele care vor avea loc la Biblioteca „Onisifor Ghibu” vă invităm să urmăriți blogul bibliotecii.