marți, 8 decembrie 2015

11 ani de spirit cultural şi educaţional la Biblioteca „Stefan cel Mare”

Doina Spătaru, șef oficiu, Filiala „Ştefan cel Mare”

 De 11 ani Biblioteca „Stefan cel Mare” este deschisă spre nou, frumos şi prosperitate. An de an promovăm lectura prin prisma activităţilor culturale axându-ne pe noi forme de dezvoltare cu publicul şi prin necesitatea de cunoaştere continuă.
În perioada 3 - 4 decembrie comunitatea chişinăuiană a asistat la Zilele Bibliotecii, bucurându-se alături de noi de programul activităţilor în perioada dată. În prima zi, de dimineaţă ne-au vizitat o ceată de elevi din clasa a III-C de la Şcoala - Grădiniță „Pas cu Pas” nr. 152. Ei ne-au prezentat o campanie intitulată „Stop Fast-Food!”. Această campanie este dedicată sănătăţii noastre şi a tuturor care ne îndeamnă să ducem un mod sănătos de viaţă. În continuare, a urmat decernarea diplomelor pentru cel mai bun parteneriat profesoarelor şi bibliotecarelor de la liceele din sectorul Botanica: Elena Alistar, Iulia Haşdeu, Liceul Mihail Eminescu, Liceul Vasile Alecsandri, Liceul Tudor Vladimirescu, Liceul Liviu Rebreanu, Liceul Academic de Ştiinţe şi Şcoala -Grădiniţă Pas cu Pas nr. 152 şi educatoarelor de la grădiniţele 152 şi 96. Au primit diplome şi cei mai fideli cititori ai bibliotecii. Diplome au fost decernate şi pentru cele mai bune cărţi ale anului de poezie, proză şi debut :
Diplomă pentru Poezie a fost decernată scriitoarei Moni Stănilă pentru cartea Colonia fabricii;
Diplomă pentru Proză a fost decernată lui Mihail Vakulovski pentru cartea Când tatăl tău e mai în vârstă decât tine exact de două ori;
Diplomă pentru Debut a fost acordată lui Victor Ţvetov pentru cartea În lipsa unor lucruri importante;
Diplomă pentru întreaga activitate a fost decernată scriitorului Andrei Burac.
Ne-au surprins plăcut fraţii Zaiaţ Alisa şi Dumitru care ne-au prezentat unele dintre invenţiile lor în domeniul tehnologiilor inovative. Au încântat publicul prezent prin: prezentarea radioului electric, becul electric, păianjenul electric pentru masaj, sapa electrică, racul care detectează lumina şi maşina electrică. Aceste invenţii se datorează spiritului lor de inventatori şi dorinţei de a căuta mereu ceva nou pentru a atrage atenţia şi curiozitatea celor din jur. Astfel, începând de anul acesta creăm un nou Club pentru micii inventatori la bilbiotecă.
Ziua a continuat cu un recital de cântece şi poezii dedicate patriei şi celei mai scumpe fiinţe de pe pământ mama. Moderatoare au fost Lilia Muntenu - Balan, compozitoare şi Victoria Cotovici - Rîsîpeanu scriitoare. Lilia Munteanu a interpretat cîntecele: Fuge viaţa”, „Cîntec de leagăn” şi „Suflet de mamă”, iar Victoria Cotovici a recitat poeziile: „Of, lele, lele”, „Viaţă” , „Să fii mamă sănătoasă” şi „Lacrima Moldovei”.
Ziua s-a încheiat cu un Spectacol - Lectură „Strigătele de sub apă" de Dumitru Crudu. Regia şi interpretarea a fost de actorul Artiom Oleacu de la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale".
Ziua a doua a  început cu un Atelier profesional cu genericul „Viitorul bibliotecii", prezentarea fiind făcută de către Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu". La Atelier au fost prezenţi bibliotecari de la alte filiale şi de la departamentele Bibliotecii Municipale. La atelier a fost prezentată ca model biblioteca din Danemarca Aarhus.
Ziua s-a încheiat cu Cenaclul Literar „Oraşul pierdut printre cărţi" unde a fost lansat volumul antologic de poezie și referințe critice: Eugen Cioclea în dioptria criticii şi studiilor literare. Moderator a fost scriitorul Nicolae Spătaru care a prezentat volumul antologic alcătuit de către scriitorul Dumitru Crudu şi criticul literar Vitalie Răileanu.

La încheierea Zilelor Bibliotecii s-a realizat mesajul activităţilor desfăşurate pe parcursul celor două zile ale Bibliotecii „Ştefan cel Mare”, cel de încurajare a lecturii şi cel de a dezvolta în continuare serviciile noi în dependenţă de necesităţile cititorilor şi ale publicului chişinăuian.