marți, 29 decembrie 2015

Arcadie Suceveanu, prietenul copiilor

Angela APOSTOL,
profesoare de limba şi literatura română,
 Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”

Anul acesta scriitorul a fost numit de către copiii Chişinăului Scriitorul Anului. De ce? Pentru că în acest an una dintre cărţile pentru copii ale scriitorului şi anume, cea mai nouă, În cămaşă de cireaşă, BM „B.P. Hasdeu” a inclus-o în programul de lectură „Copiii Chişinăului citesc o carte”. Astfel o mulţime de copii au citit această carte, au înscenat fragmente, au învăţat poezii, dar citind, concomitent şi alte cărţi semnate de Arcadie Suceveanu.
În luna octombrie curent, împreună cu elevii mei din clasa a III-a „B”, am avut ocazia unei deosebite întâlniri cu scriitorul în incinta Bibliotecii ,,Alba Iulia” din vecinătate, bibliotecă ,,botezată” de către copii ,,Împărăţia Cărţii”. Întâlnirea devenise o poveste magică, pentru că atunci când elevii au citit această carte au devenit ,,prinţii” sau ,,prinţesele” regatului magic, iar ,,balaurii” care atacau mereu acest regat erau întruchipaţi în calculator, telefon, tabletă. Scriitorul,prezent la întâlnire era Regele cel mare... Deci, povestea noastră s-a întâmplat în cadrul programului ,,Copiii Chişinăului citesc o carte”, prin intermediul căruia biblioteca promovează astfel, adevăratele valori ale culturii unei naţiuni – Cartea. Astăzi, cu regret, încet-încet îşi face loc tendinţa înlocuirii cărţii cu tehnologiile informaţionale, care afectează, de fapt, spiritul lecturii de altădată în care ,,cartea se simţea în largul ei”, căci nu în zadar marele poet şi scriitor român, Tudor Arghezi, scăveşte cartea în următoarele versuri:
,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
 Încet gîndită, gingaş cumpănită;
 Eşti ca o floare, anume înflorită
 Mîinilor mele, care te-au deschis.”
 Cu ocazia lecturii cărţii „În cămaţă de cireaşă” scrisă de Arcadie Suceveanu şi inclusă, în acest an, în programul respectiv, am avut posibilitatea şi onoarea, împreună cu elevii mei, să pregătim, cu dăruire de sine, un spectacol deosebit, pentru a-i demonstra scriitorului Arcadie Suceveanu, remarcabilă personalitate a literaturii noastre basarabene, prezent în sala bibliotecii, cât de dragă ne este CARTEA. Am împărtăşit, împreună cu scriitorul, bucuria de a mai cunoaşte şi a citi, a ne delecta încă cu o carte a Domniei Sale care se numeşte foarte sugestiv În cămaşă de cireaşă. În sala Bibliotecii „Alba Iulia” elevii au avut posibilitatea să-l cunoască pe viu pe scriitor, să dialogheze cu el, să râdă, să glumească, dar şi să fie ascultaţi cu mare atenţie. Din prezentările jurnalistei Elena Tamazlâcaru, dar şi a scriitorului elevii au mai aflat că scriitorul este originar din regiunea Cernăuţi, Nordul Bucovinei, satul Suceveni, iar debutul său (anul 1968) se datorează versurilor închinate fiinţei dragi, mamei sale. Curiozitatea copiilor cu privire la viaţa şi activitatea poetului a produs o profundă euforie, atunci cînd au aflat ca Domnia Sa din 2010 este Preşedintele Uniunii Scriitorilor. După prezentările de rigoare, copiii şi-au demonstrat capacitatea literar-artistică, scoţind în evidenţă creaţia pentru copii a lui Arcadie Suceveanu.
Simbolul cărţii a fost remarcat prin coşul de cireşe improvizat de elevii cu care erau întîmpinaţi toţi invitaţii la ,,degustarea” cărţii, proaspăt apărute, cu ilustraţiile semnate de Stela Damaschin Popa care ,,îmbrăcau elegant” versurile. Elevii au improvizat o călătorie imaginară prin locurile tăinuite, cu personajele miraculoase şi evenimente haioase din cartea „cu cireşe”. Startul călătoriei l-a dat Valeria Duda, care a prezentat, cu mult fast, greierul modern. Poezia i-a motivat pe elevi să găsească echilibrul dintre o carte şiun calculator. Apoi, aflînd că greieraşul este inspirat să cânte doar vara, călătoria noastră ,,a staţionat” la poezia ,,Cîtă vară e-ntr-o pară”, improvizată pe roluri de catre elevii Olga Paladi, Victor Moldovanu, Milena Berbec, Nelu şi Nichita Grigoraş. Vara, anotimpul vacanţei mari, de care copiii se bucură împerună cu familia, a generat o profundă dorinţă de a cunoaşte poezia ,,Arborele familiei”, recitată cu o impecabilă emotivitate de Gabriela Godorojea, iar poezia ,,Ţara” citită de Tatiana Eşanu cu   entuziasm şi admiraţie faţă de patrie, a copleşit publicul prin emoţiile patriotice transmise. După euforia patriotică spiritele s-au identificat prin unităţi de măsură, însă nu matematice, ci ,,sucevene” prin poeziile ,,În ce se măsoară liniştea” şi ,,În ce se măsoară curentul electric” care au provocat iniţierea jocului dinamic ,,Liniştea”, coordonat de elevele Daria Alexandrova şi Daiana Varzari. Cînd jocul a fost încins de-a binelea ne ,,ciocnirăm” cu ,,Două întîmplări ciudate, cu cuvinte inversate” pe care ne-o prezintă cu o stranie indignare Evelina Negru în următoarea ,,staţie”, însă n-am rămas mult timp indignaţi pentru că ne distrară poeziile vesele ,,Vocale- portocale” şi ,,Culorile Preferate” cu care ne-au ,,servit”, cu generozitate, Emanuela Apostol şi Luminiţa Buliga. Surprins de călătoria noastră Arcadie Suceveanu ne-a oferit mai multe surprize prin poeziile ,,Kinder cu surprize” şi ,,Turnul Eifel cu urechi”, în care elevii Dumitru Amoaşii şi Adelin Chiţan s-au simţit onoraţi de a le recita chiar în faţa poetului.
Plăcerea de a cunoaşte această carte a copilăriei m-a copleşit în aşa măsură că nici nu realizasem că trebuie să ne întoarcem în ,,cămaşa” în care venisem, şi nu una obişnuită, ci ,,În cămaşa de cireaşă” recitată de Cozlovschi Giulieta, o poezie care reprezintă titlul acestei cărţi şi a provocat ,,coacerea cireşelor” toamna în coşul nostru fermecat,  de fapt trebuia cu regret, să încheiem povestea noastră care a fost o realitate pe care ar putea-o trăi orice copil, lecturînd această carte cu jocul de cuvinte, curiozităţi, amuzamente, despre care criticul literar Ion Ciocanu menţionează: ,,Cuvintul şi fraza lui A. Suceveanu sunt ,,electrizate poetic”, ele incită şi vrăjesc imaginaţia copilului, de altfel şi a cititorului adult.”
Adânc impresionat de prezentara cititorilor săi, scriitorul, Arcadie Suceveanu, a încercat să-i înveselească pe copii, citindu-le, recitându-le, prezentându-le cărţile sale ,,Ştiu că la şcoală”, ,,Daca vrei să fii Columb”, ,,Poezii de seama voastră”, ,,Filmul copilăriei”, poezii amuzante, jocuri de cuvinte, încât copiii nu mai vroiau să plece acasă. Şi, totuşi, scriitorul, nevoit să-şi ia rămas bun, a răspuns la multe dintre întrebările care îi frămîntau pe copii, le-a dăruit, celor mai activi, cărţi cu autografe, promiţându-le o nouă şi interesantă întâlnire dup ce vor citi şi alte cărţi. Acest dialog viu, interesant, vesel dintre scriitor şi elevi l-a determinat pe Arcadie Suceveanu să-i invite pe copii într-o excursie la Uniunea Scriitorilor Moldova, unde vor putea dialoga cu mai mulţi scriitori deodată.

Aceste întâlniri din cadrul bibliotecilor stimulează lectura elevului şi a profesorului, de altfel, dezvoltă potenţialul creator al elevilor şi interesul lor pentru cunoaştere şi dialog cultural.