vineri, 11 martie 2016

Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu

Angela OLĂRESCU,
Şef, Filiala „Hristo Botev”

Organizat şi găzduit la Biblioteca Hristo Botev”, Festivalul Internaţional de poezie – Renata Verejanu, s-a impus ca una dintre cele mai importante manifestări culturale de acest gen de la noi. Ajuns în acest an la cea de-a III-a ediţie, Festivalul Internaţional de poezie – Renata Verejanu a început cu etapa locală, sectorul Rîşcani la 29 februarie, curent.
Festivalul Internaţional de poezie – Renata Verejanu se desfăşoară în perioada 1 martie – 1 septembrie 2016, devenind deja o tradiţie, unde republica întră cu demnitate în circuitul internaţional al evenimentelor cultural de prestigiu.
La eveniment au fost prezenţi, dar şi cu participare elevi, profesori de limbă şi literatură română, bibliotecari de la Liceul Teoretic M. Sadoveanu”, Liceul Teoretic G. Meniuc”, Colegiul Naţional de Comerţ din mun. Chişinău şi Liceul Teoretic A. Mateevici” din or. Cricova.
Cu cuvânt introductiv a deschis acest eveniment şefa Bibliotecii Hristo Botev” Angela Olărescu menţionând, că acest Festival Internaţional de poezie – Renata Verejanu este o frumoasă sărbătoare a Poeziei, care cuprinde toată Moldova. Și cu speranţa, că acest Festival să fie longeviv şi de bun augur, căci foarte multă lume se uneşte prin poezie. În continuare a prezentat activitatea prodigioasă a poetei Renata Verejanu în evenimente şi realizări, creaţia poetei, căci anume ea fiind una din poetele cărţile căreia au fost reţinute de sistem. În prezent Renata Verejanu are editate în jur de 50 de cărţi de poezie, eseuri, maxime şi cugetări. Participanţilor le-a dorit succes şi cît mai multă inspiraţie la prezentarea talentelor la acest Festival.
Protagonista acestui Festival unic, poeta Renata Verejanu a prezentat membrii juriului: Laura Tugarev, magistru în Comunicare, lector Universitatea de Stat, fac. Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării; Tatiana Afanas-Creciun, scriitor, textier; Valeriu Mocanu, cantautor, filolog şi Angela Olărescu, şef filiala Hristo Botev” şi preşedintele juriului Dan Verejanu, laborant, cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe al RM.
Poeta, Renata Verejanu a destăinuit unele momente din activitatea şi creaţia sa. A explicat, că condiţiile de participare la Festivalul Internaţional de poezie – Renata Verejanu, are la bază un Regulament, unde sunt stipulate criteriile de petrecere a Festivalului, unde tinerii îşi pot promova talentele. A recitat poezii din creaţia proprie, ne-a vorbit despre poezia din volumele ale căror culoare semnifică tricolorul nostru, şi despre multe alte cărţi editate. A prezentat cartea care a fost editată recent Poetul Dintre Milenii, dar sperăm ca lansarea cărţii să fie la Biblioteca Hristo Botev”.
          Acest Festival enumeră secţiunile: poezii de autor (poezii proprii), recital (poezile Renatei Verejanu), traduceri (traducerea poeziei Renatei Verejanu în alte limbi), eseuri (eseu despre o poezie sau o carte a Renatei Verejanu), creaţie (cei care încearcă să cînte) la care toţi doritorii au participat cu o deosebită plăcere.

În final juriul a făcut totalizările acestui Festival, timp în care, Ansamblul „Въгленче” a cântat melodii din repertoriul său. Fiecare membru al juriului şi-a expus părerea despre desfăşurarea Festivalului la etapa locală, sectorul Rîşcani, a apreciat efortul elevilor, a profesorilor şi a bibliotecarilor şi au accentuat despre izvorul inspiraţiei a unor participanţi, dorindu-le succese tuturor la etapele viitoare ale Festivalului şi cu întîlnire în final. Au mulţumit pentru invitaţie şi apreciere poetei Renata Verejanu. Festivalul s-a petrecut cu succes, sala a fost extinsă pînă la limitele posibilităţii.