miercuri, 30 martie 2016

„Modul sănătos de viață – factor determinant al sănătăţii” - proiectului lansat la Filiala „Liviu Rebreanu”

Angela Zelinschi, şef oficiu
Filiala „Liviu Rebreanu"

 Trăim într-o societate unde timpul e de o mare valoare. Toţi suntem implicaţi în diverse activităţi care ne ia din timpul care trebuie să-l acordăm copiilor noştri. Părinţii au mai puţin timp pentru copiii lor şi din această cauză rolul principal în procesul educativ îl au educatorii, profesorii şi ...bibliotecile.  În acest context Biblioteca „Liviu Rebreanu” din municipiul Chișinău a lansat un Proiect „Modul sănătos de viaţă - factor determinant al sănătăţii” cu scopul de a familiariza copiii cu importanţa de a duce un mod sănătos de activitate. Primii care au iniţiat acest proiect au fost cei mai mici - preșcolarii din gr. 9 de la Grădinița nr. 160 „Dumbrăvioara”, ghidați de educatoarea doamna Olga Cuzmin. Prima activitate a proiectului a  fost cu tema: „Modul sănătos de viață: Îngrijirea dințișorilor la copii” pentru că la baza unui zâmbet strălucitor şi sănătos pe toată durata vieţii stă  igiena orală corectă şi obişnuirea copilului cu o igienă orală corectă de la cea mai fragedă vârstă care îi va influenţa sănătatea pe tot parcursul vieţii. Am apelat la profesionişti şi invitată a fost asistenta medicală superioară de la Policlinica stomatologică Republicană secția copii - Aliona Hoznaș, care a vorbit copiilor despre dinții de lapte, câți sunt la număr, despre structura dintelui, a povestit copiilor că la vârsta de 6 ani dinţii încep să se schimbe. În locul lor cresc dinți sănătoși de os-dinții permanenţi, că dinţii frumoşi şi sănătoşi se menţin printr-o igienă riguroasă, Doamna Aliona Hoznaș a accentuat că periajul dinţilor este necesar de cel puţin două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată, pentru a îndepărta placa bacteriană – pelicula aderentă ce se formează pe dinţi, cauză principală a cariilor dentare. La această vârstă, principala problemă este lipsa de răbdare şi asistenta medicală le-a atras atenţia anume la asigurarea igienii orale necesare şi potrivită.
În continuare a demonstrat copiilor pe un dinte mostră modul de spălare al dinților și anume de la gingie în sus și prin mișcări circulare. Apoi au fost organizat un joc cognitiv invitând, pe rând, câte doi copii pentru a repeta cele demonstrate. De asemenea copiii au fost sfătuiți pentru a preveni cariile trebuie să renunțe la băuturi acidulate, dulciuri și să consume mai multe fructe şi legume. Pentru o memorare mai bună am propus  desene animate educative: „Povestea lui Dințișor” şi „Sus, jos periem”. Am avut parte de diverse comentarii şi argumentări ale copiilor fascinaţi de imaginile propuse.
     Pentru a memora tema propusă s-a recitat poezia ”Igiena dentară”, au interpretat cântecul „Uite-așa mă spăl pe dinți” şi la ghicitoarea propusă de  Anastasia Cotorobai au răspuns fără ezitare.
     La sfârșitul activității Aliona Hoznaș - asistenta superioară, din partea Policlinicii Stomatologice Republicane a oferit copiilor câte o periuță „fermecată” asigurându-ne că vor urma sfaturile propuse.
Biblioteca „Liviu Rebreanu” aduce mulțumiri pentru colaborare educatoarei doamnei Olga Cuzmin, asistentei medicale superioare Aliona Hoznaș, medicului stomatolog doamna Ecaterina Florea, Policlinicii Stomatologice Republicane  pentru contribuţie la această activitate.