luni, 14 martie 2016

Muzica culorilor

Tatana DONŢU,
şef oficiul copii, Filiala „Transilvania”


Duminică, 13 martie, la Biblioteca „Transilvania” a avut loc un eveniment special, prezentarea expoziţiei personale a pictorului Emil Cojocaru.

Maestrul a realizat lucrări de o frumusețe unică, suprinzând bogăția de culori a naturii, a chipurilor umane. Plasticianul a mărturisit, că a pus mult suflet în lucrări, convins fiind că darurile, talentele, care ți se dau trebuie să le dai mai departe cu bucurie celorlalți semeni.
La eveniment au participat profesorul artistului Victor Marinescu, muzicianul Anatol Mâtcu, profesorul și sculptorul Ioan Grecu, ceramistul Ioan Nița, profesoara în modelaj Aliona Nița, pictorul, grafician Dumitru Pomârleanu, Valeriu Herța, ziaristul Vlad Pohilă, scriitorul Leo Butnaru ș.a. În alocuțiunile sale, oaspeţii au menţionat că expoziţia reflectă starea emoțională a artistului, că este o muzică a culorilor, că specificul expoziției are simțul portretismului, emană sinceritate, sunt niște lucrări psihologice.


Pictorul are mai multe hobby-uri, dar este deosebit prin pasiunea sa faţă de artă, scrie versuri şi compune muzică. Este membru a UAP din Republica Moldova, este autor a mai multor expoziţii solo, de grup, lucări în colecţii private în mai multe ţări ca SUA, Franţa, Marea Britanie, Ucraina, România, Rusia, Germania, Moldova; lucrări în colecţii publice din muzeele României. Participă activ în taberele de creaţie. Picturile şi graficele sale sunt executate în diferite tehnici şi materiale: ulei pe pânză, aquarelă, tuş, peniţă, hârtie, carton. Lucrează în calitate de profesor de artă plastică la colegiul „Alexandru Plămădeală” şi se bucură de respectul elevilor săi. Maestrul îşi propune să prezinte într-o selecţie inedită peisaje reale sau mai puțin reale, care reflectă diferite etape de lucru şi stadii ale artistului. Expoziţia cuprinde 12 de lucrări.