joi, 24 martie 2016

„Un suflet adolescentin – Ionel Teodoreanu”

„Viaţa începe cu numele ei, ca o albină născută-n floare… Câtă otravă e în miere”   
                     (citat din romanul „Lorelei”)

Natalia Cojoharenco,
 bibliotecară, Filiala „Ovidius”
           
          În acest început de primavără, în ziua de 22 martie, la Biblioteca „Ovidius” a avut loc un eveniment de marcă - Conferinţa Literară anuală cu titlul “Ionel  Teodoreanu – rapsod ce întinereşte subiectele cu apă vie”. Această conferință se înscrie în cadrul Concursului Republican „LA IZVOARELE ÎNȚELEPCIUNII”.  La conferinţă au participat toţi cei care pun preţ pe carte: bibliotecarii și elevii de la liceele din Chișinău: Liceul „Principesa Natalia Dadiani”, Liceul Român-Francez  „Gheorghe Asachi”, Liceul „Vasile Vasilache”, Liceul „Onisifor Ghibu”, Liceul „Nicolae Iorga”, Liceul „Petru Rareș”, Liceul „Nicolae Sulac” , Liceul din Durlești, Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv, Liceul  „Spiru Haret”, Liceul „Mihai Marinciuc”, Liceul „Dante Alighieri”, Liceul „Mihai Viteazul”, Liceul „Doina și Ion Aldea-Teodorovici și altele. Cei prezenţi  în sală au fost salutaţi de directoarea instituţiei Dna Liuba Ciobanu, care a relatat celor din sală despre activitatea bibliotecii şi, serviciile prestate de ea. Conferința a fost moderată de d. Liuba Arion, Președintele Secțiunii „Bibliotecii școlare”, ABRM. Despre Ioan Teodoreanu, cel care a scris peste 20 de cărţi în proză şi a practicat avocatura pe parcursul vieţii, rămas în memoria tuturor ca Ionel Teodoreanu, autorul celebrului “La Medeleni”, a vorbit publicului cu mult suflet şi pasiune dna Adriana Cazacu. Domnia sa este conferenţiar universitar, doctor, șef la Catedra Literatură română  și teorie literară de la Univesitatea de Stat din Chişinău. Doamna profesoară a făcut o incursiune în romanele „La Medeleni”, „În casa bunicilor”, „Lorelei”, „Ulița copilăriei”,conturând cu lejeritate personajele acestor romane. Mai mult, dna Cazacu știe să lase publicul în suspans, astfel incitând interesul publicului de a le lectura . Publicului a fost lansată o invitație de a afla totul prin lectură, deoarece anume astăzi importanţa lecturii este colosală. Dezvoltarea tehnologiilor de comunicare, a diverselor gadgeturi le provoacă oamenilor dependenţe, astfel, creându-se o falsă impresie despre valorile moderne. “Însă petrecerea timpului în spatial virtual şi plăcerea lecturării unei cărţi sunt incomparabile”. „Asa dar,- a spus d-na Cazacu,  citiţi cărţi bune, vă recomand romanele lui Ionel Teodoreanu, iar pentru cei mai puţin iniţiaţi.  aş propune  romanul „Lorelei”. Or, numai lecturând. vă veţi dezvolta talentele, veţi creşte potenţialul intellectual, iar mintea va percepe cu uşurinţă mai multă informatie”. Ascultătorilor le-a fost pe plac această atitudine și sfârșitul activităţii a debordat în  aplauze frenetice, la fel ca la un spectacol.
La încheiere, dna Liuba Arion, a dezvăluit celor prezenţi, de ce a căzut alegerea pe creaţia lui Ionel Teodoreanu.   „Acest scriitor este valoros prin faptul că reprezintă romanul adolescenților și este bine să-l cunoaștem și să ne cunoaștem” – .a spus ea. “Iar  romanele scrise la începutul secolului XX nu şi-au pierdut din actualitatea sa, ba din contra, capătă un nou suflu”.

P.S. Aceste conferințe, care au loc la Biblioteca „Ovidius” timp de 20 de ani, prezintă o etapă de pregătire a Concursului Republican „La izvoarele înțelepciunii”.