luni, 7 martie 2016

Ziua Bibliotecii „Hristo Botev”

Angela OLĂRESCU, Şef, Filiala „Hristo Botev”

 Ziua Bibliotecii Hristo Botev” s-a desfăşurat la 4 martie, curent avînd un program vast cu diferite activităţi culturale. Dis de dimineaţă oaspeți şi cititori au venit la bibliotecă. Oaspeţi de onoare au fost dl Valeri Nikolov, ataşat cultural, Ambasada Republicii Bulgare în RM, Tatiana Coşeri, director adjunct, Bbiblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” şi Ivan Zabunov, preşedintele Societăţii bulgare „Възраждане”. Evenimentul a fost mediatizat de către emisiunea – radio „Megdan” (TRM). În incinta bibliotecii cei prezenţi au putut să consulte cărţi de la expoziţiile tematice, ca: Христо Ботев - герой на нацията; Освобождение: начало беше в Кишинев; Бесарабските българи за себе си; 3 Март - ден на Освобождението на България şi Судьбы неводомые тропы.

Cu cuvînt de salut în faţa cititorilor, prietenilor bibliotecii a vorbit Angela Olărescu, director bibliotecii, care a comunicat despre evenimentul important pe care îl sărbătoreşte toată comunitatea bulgară de pretutindeni ziua de 3 martie – ziua eliberării Bulgariei. Pentru comunitatea bulgară din Chişinău, această dată are o semnificaţie dublă: sărbătoarea oficială a Bulgariei ce coincide cu ziua bibliotecii bulgare „Hristo Botev” din Chişinău, care în acest an împlineşte 24 de ani de activitate publică. A anunţat despre desfăşurarea programului Zilei Bibliotecii.

Dl Valeri Nikolov, a transmis un mesaj de salut, unde a felicitat comunitatea bulgară cu sărbătoarea dublă, Sărbătoarea Naţională a Bulgariei şi cu Ziua Bibliotecii bulgare „Hristo Botev” la Chişinău: Ne mîndrim, că avem bibliotecă bulgară, nu e mare, dar e importantă pentru bulgari şi este ce-a mai bună din bibliotecile a minorităţilor din Chişinău. În acelaș timp a menţionat, că biblioteca în acest an va primi donaţie de carte bulgară, dar acum a adus în dar două cărţi: Стайков Антон, Цекова Свобода. Българският буквар: 200 години в първи класс. – Болгария: Просвета – София, 2015. – 160 с., Бижков Георги, Коспартова Люба. Буквар с различни поучения: рибен буквар. – София, 2004. – 352 с. A mai transmis materiale didactice pentru studierea în profunzime a limbii, istoriei, geografiei și faunei Bulgariei și jocuri instructiv-distractive pentru a implica cititorii în petrecerea excursiilor imaginare prin orașele Bulgariei.

Dna Tatiana Coşeri a făcut cunoştinţă publicului prezent cu informaţia, că Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” are 28 de filiale, dintre care 6 filiale sunt deschise pentru minorităţi naţionale. Una din ele e biblioteca bulgară „Hristo Botev”. Dna T. Coșeri a menţionat profesionalismul colectivului nostru, care cunoaște limba bulgară şi depune efort la modernizarea serviciilor de bibliotecă. Ea a subliniat, că în cei 24 ani de activitate colabotarorii şi-au adus aportul la promovarea valorilor culturale bulgare. În acelaș timp a salutat faptul, că biblioteca are susţinere din partea comunităţii bulgare, mai ales că se conlucrează cu diferite instituţii, organizaţii, asociaţii. Dorindu-ne în continuare succese şi noi realizări.

Angela Olărescu, a avut discurs despre istoricul Bibliotecii „Hristo Botev”. La finalul căruia au fost premiaţi partenerii bibliotecii, cei care permanent cu entuziasm participă la toate activităţile petrecute în bibliotecă. Apoi s-a desfăşurat simpozionul ştiinţific: „Basarabia şi eliberarea Bulgariei”. Comunicările ştiinţifice au fost prezentate de prof. Nicolai Cervencov, conf. Ivan Zabunov, cerc.șt. Ivan Duminica, conf. Elena Raţeeva şi conf. Nadejda Cara. Savanții au abordat subiecte legate de: rolul bulgarilor basarabeni şi a oraşului Chişinău în eliberarea Bulgariei, despre marele revoluţionar bulgar Hristo Botev, despre literatura bulgară şi din alte ţări unde găsum fragmente şi amintiri despre eliberarea Bulgariei.

În a doua jumătate a zilei a avut loc lecţia publică: „Bulgaria o ţară de vis”, ţinută de dl Eugen Bric. Dumnealui a povestit celor prezenţi despre perioadele de dezvoltare a Bulgariei, formarea ei ca stat, despre anii groaznici sub stăpînirea otomanilor şi eliberarea din robie. A demonstrat frumuseţea Bulgariei prin slaiduri.

A urmat lecţia publică: „Вспоминая жизненный путь Елены Абрамович”, unde dna Ana Maximova a dezvăluit activitatea prodigioasă a Elenei Abramovici, muzicolog, pedagog talentat la conservatorul de muzică din Chişinău. Aflăm, că cunoscutul muzicolog a scris cărţi, articole şi recenzii. Este autor a unor schiţe biografice a compozitorilor moldoveni din culegerea Композиторы Советской Молдавии”. A avut patru promoţii, unde a promovat tinere talente. Pentru efortul depus şi merite deosebite în muzicologie i s-a conferit titlul „Om Emerit”.

Cu cuvinte de mulţumire în adresa Elenei Abramovici s-a adresat eleva ei Snejana Chirpii, interpreta din Ucraina, care a susţinut cu măiestrie un minispectacol de melodii din operele „Melancolie”, „Чайка над морем, Надежда, Эхо любви” şi recital de poezie din creaţia proprie „Цветы на счастья”, „Мама”, „Радость”, „Музыка весны” ş. a. consacrat Zilei Internaţionale a Femeei.


Evenimentele festive au fost închise cu revista bibliografică: Viaţa, ca o carte deschisă, la care dna Larisa Barabaş, colaborator al bibliotecii a vorbit despre viaţa oamenilor iluştri: Marlen Ditrih, Vaţlav Nejinschii, Agata Cristi ş.a.