joi, 28 aprilie 2016

Lumea culorilor cărţii Lidiei Grosu

Angela Zelinschi, Şef oficiu, Filiala „Liviu Rebreanu"

Am simțit necesitatea de a organiza o întâlnire a scriitoarei Lidia Grosu cu picii de la instituţia preşcolară nr. 160, directoare dna Lilia Spânu, pentru că îmi era cunoscută atitudinea lor faţă de noua carte a acestei autoare, de data aceasta fiind una pentru copii, care se numeşte „La ora soarelui-răsare”. A fost o atmosferă sărbătorească, fiind întâmpinaţi, cu pâine şi sare, de către simpaticii în costume naţionale – Andreea Batîr şi Dan Botezatu. Era acea pâine delicioasă, „cu rouă”, din care s-au înfruptat toţi copilaşii. O surpriză pentru Lidia Grosu din partea educatoarei d. Olga Cuzmin a fost poezia cu următorul conţinut:
Ți-am adus, poete drag,
De la maica mea o pîine
Pentru azi și pentru mîine...
Aburul ei cald și dulce
Pîn- la ceruri să se urce
Sufletul să-ți încălzească,
Fruntea să ți-o descrețească,
Foamea să ți-o potolească
Menţionând despre lumea culorilor cărţii acestei autoare, care sunt parte a sufletului ei, cu dominanta celor trei culori ale tricolorului – roşu, galben, albastru, am găsit de cuviinţă să-i ofer cuvântul chiar dumneaei. Lidia Grosu i-a salutat pe copii, pe directoare şi pe educatoarele dna Olga Cuzmin şi dra Ana Bejan, care şi-au adus contribuţia la pregătirea copiilor şi organizarea acestei manifestări. Poeta s-a referit la tematica poeziilor, precizând că ele sunt pentru vârste diferite, venind cu unele explicaţii despre semnificaţia sintagmelor demnitate umană, naţională despre cel al titlului şi subtitlului cărţii, despre motivele poeziei şi contribuţia ei la educarea celor mici întru a fi buni la suflet, ascultând de sfaturile celor maturi, inclusiv de cele ale părinţilor, educatoarelor, a viitorilor profesori, dar şi de sfaturile din cărţi, care deschid lumea infinitului frumuseţii. În continuare, copiii au prezentat un recital extraordinar de poezie din cartea "La ora soarelui-răsare", după cum urmează: Andreea Batîr (Artist), Dan Botezatu (Hai să scriem o scrisoare), Vlad Cozma (Cu demnitate naţională),  Cosmin Berescu (Tata) Cătălina Silimiţan (Mama), Anastasia Cotorobai (Salutul ploii), Alexandra Baltag (Graiul meu); Lavinia Tofan (Tricolorul ), Gabriel Rinja (Descopar Lumea); Inetta Cernea (Devotament) Lia Gangan (Demnitate); ş.a. Autoarea a exprimat recunoştinţa pentru învăţarea pe de rost a unor poezii complicate pentru această vârstă, cum ar fi: „Foc de rezistenţă”, „Cu demnitate naţională” ş.a. Surpriza cea mare pentru toată lumea, dar îndeosebi pentru autoare, a fost faptul că dna Alisa Coca, educator muzical, a scris melodiile pentru câteva dintre poezii, inclusiv: "Educatoarea", "La revedere , grădiniţă", care în curând vor fi înregistrate...
Nu a lipsit nici sesiunea de autografe, autoarea lăsând o carte semnată de ea şi pentru biblioteca acestei instituţii.
Directoarea dna Lilia Spânu a exprimat încrederea că relaţiile de parteneriat dintre grădiniţa nr. 160 şi Biblioteca „Liviu Rebreanu” vor aduce întotdeauna roade scontate în educaţia tinerei generaţii. Afară ploua, dar sufletele celor prezenţi radiau a primăvară, pentru că o carte nouă constituie noi impresii şi clipe frumoase de neuitat. Suntem bucuroşi să mai facem o constatare: copilul din sufletul Lidiei Grosu şi-a găsit semenii între cei care i-au învăţat poeziile şi sunt fericiți că au cunoscut-o.
O altă întâlnire cu poeta Lidia Grosu a fost sugerată de către dnele Natalia Haralampie şi Ala Bălan, învăţătoarele elevilor din clasele I-a de la Liceul „Alexandru Ioan Cuza”, care au citit anticipat cartea „La ora soarelui-răsare”. Activitatea a avut loc în incinta Bibliotecii „Liviu Rebreanu”. În cadrul activităţii s-a prezentat succint date biografice din viaţa şi activitatea poetei Lidia Grosu. În continuare i s-a oferit cuvântul  protagonistei, care a vorbit în detalii despre conceptul, titlul, conţinutul, imaginile cărţii prezentate. La multe întrebări, cum ar fi „Ce este stema şi care sunt componentele ei?”, „Cum se numeşte imnul Republicii Moldova şi cine este autorul versurilor?”, „Care sunt culorile tricolorului?”, „Cum se numeşte limba pe care o vorbim?”, „Ce înseamnă  mama, tata pentru fiecare dintre noi?” etc., etc., copiii s-au dovedit a fi  versaţi în materie, fapt ce demonstrează că profesorul este, totuşi, îndrumătorul inegalabil care acordă suportul instructiv-educativ, asumându-şi o mare responsabiliate pentru pregătirea tinerei generaţii, ce constituie viitorul ţării noastre.
           Deşi vorbim de o apariţie editorială recentă, copiii au învăţat multe poezii din această carte, angajându-se într-un recital prin care i-au surprins pe toţi cei prezenţi. În acest sens, şi-au dat concursul: Alexandra Haralampie, Tiberiu Domenti, Bogdan Bodoga, Anastasia Vîzîi, Loredana Roşca – din clasa I-A şi  Maria Popovici, Andrian Popescu – din clasa I-E

În final, învăţătoarele au apreciat poeziile scrise de autoarea Lidia Grosu, menţionând că ele vin în contextul cultivării la copii a demnităţii umane şi a dragostei pentru valorile naţionale.