marți, 24 mai 2016

O întâlnire de suflet cu scriitorii europeni

Liuba Muntean,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”

 Întâlnirea cu mai mulți scriitorii europeni a deschis seria evenimentelor organizate cu ocazia Zilelor Ghibu. La data de 19 mai 2016 elevii LT „Onisifor Ghibu” au participat la întâlnirea cu scriitorii: Charles Ducal (Franța), Jan H. Mysjkin (Belgia), Bas Kwakman (Olanda), Alexandru Cistelecan, Doina Ioanid, Ion Pintea, Ioan Mureșan (România), Nicolae Spătaru, Em. Galaicu-Păun (Republica Moldova).
Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu a deschis evenimentul cu o  pledoarie pentru lectură, pentru a impulsiona elevii să îndrăgească poezia şi universul literaturii. De asemenea, Vitalie Răileanu a punctat câteva obiective a  întâlnirii: apropierea bibliotecii de utilizatori, cunoaşterea scriitorilor europeni și educarea gustului, preferințelor pentru lectură în rândul tinerilor.
Emilian Galaicu-Păun a declarat că dialogul cultural iniţiat intre scriitorii din diferite țări ia amploare de la an la an. El a mai afirmat că este necesară o re-înviere a traducerilor. E necesar a traduce scriitorii autohtoni în limbile europene și scritorii europeni în limba română în scopul de a anula hotarele culturale.
Fiecare din oaspeții prezenți au citit din propriile volume de versuri.
Doina Ioanid ne-a încântat prin: „Parisul fără tine e doar un oraş oarecare. Trec printre clădirile ordonate, impunătoare, printre cafenelele chic, înţesate la ora prînzului. Mirosul tău cuibărit între cutele pielii mele explodează, acoperind mirosul de stridii. Şi nimeni nu ştie de unde vine lumina albastră care acoperă deodată oraşul. Trupul meu se poate împuţina în continuare, mă poate trăda în fiecare zi, dar nu poate uita.”
Ion Mureșan ne-a deplasat spre limitele de:  La graniţele memoriei e atâta de frig încât
                          dacă o lebădă ar fi împuşcată
                          în rană un bătrân ar putea locui.
                          La graniţele memoriei e atâta de frig încât
                          numai vecinii stau până-n brâu în făină de lemn şi cântă
                          numai vecinii ca nişte flăcări verzui.”
                                                                                        (Frig)
Ioan Pintea, părintele-poet surprinde că: „n-am vorbit niciodată despre povara viţei de vie
                      vorbesc acum
                      din burta mamei unde stau întins precum mortul în căldura
                      mormîntului…”
                                                                   (Poem despre viţa de vie) 
Binecunoscutul critic și istoric literar Alexandru Cistelecan și-a prezentat volumul 10 femei - o suită de profiluri de doamne lirice, dezgropate din fișiere îngălbenite de biblioteci, de unde nu le-a mai scos aproape nimeni și nici nu prea mai aveau șansa să fie scoase. 10 Femei care au făcut poezie pe lângă marii poeți ai timpului și care cu siguranță merită citite.
Și poeții europeni Charles Ducal, Jan H. Mysjkin, Bas Kwakman au recitat poezii în franceză, engelză și au dialogat cu liceenii care s-au arătat foarte receptivi la poezia modernă.
Elevii-cititori și-au exprimat și câteva opinii despre întâlnirea la care au participat: „Un lucru extraordinar faptul că ne putem întâlni în cadrul bibliotecii, faţă în faţă, cu poeţii europeni. Nu am avut ocazia să-i cunoaștem până acuma şi au venit cu mare entuziasm.”; „Reuşim să dobândim informaţii noi şi utile despre poeţii europeni şi să ne dezvoltăm cultura generală”; „Avem o legătură strânsă cu biblioteca „Onisifor Ghibu”, dacă nu găsim cărţile în biblioteca liceului, venim tot timpul aici ”.

La final, tinerii si-au facut poze de grup și selfie-uri cu poeții din inima bătrânului continent.