sâmbătă, 14 mai 2016

Un medalion pe ploaie

Victoria Cebanu,
Filiala „Ovidius”

  
 13 mai - o zi de primăvară ploioasă, dar așteptată de oamenii gliei. Fiindcă ploaia a împiedicat copiilor de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” să se întâlnească cu poeta Claudia Partole la Biblioteca Ovidius”, bibliotecarii, împreună cu autoarea, și-au luat umbrelele și au mers, extramuros, la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” să organizeze întâlnirea programată. Elevii claselor I-a și a III-a au întâmpinat-o cu flori şi aplauze. Împreună cu Claudia Partole au venit la liceeni s-o susţină:  Liuba Ciobanu directorul Bibliotecii „Ovidius”, cu un grup de bibliotecari și poeta Lidia Ungureanu, redactor la săptămânalul „Florile dalbe”. 
 Claudia Partole şi-a prezentat într-un mod inedit apariţia editorială a cărţii Domnişoara Cineluţa,  despre aventurle unei fetițe curioase să cunoască câte mai multe din viață. A prezentat carțile „Ştiri de pe Planeta Copilăriei” şi  „Are mama fată mare”. Elevii, la rândul lor, au pregătit un joc de-a interviul, pe rol de intervievată fiind scriitoarea Claudia Partole.  Pentru  ca jocul să decurgă mai atractiv, copiii au fost împărţiţi în trei echipe  – „Fluturaşii”, „Epuraşii” şi „Licuricii”. La toate întrebările, bineînţeles, că poeta a găsit răspunsuri amuzante, cum e de fapt şi copilăria, propriu-zisă. Apoi a vorbit poeta Lidia Ungureanu, pământeanca Claudiei Partole de peste un deal şi o vale. Şi ea şi-a amintit de năzbâtiile sale din copilărie. A încheiat întâlnirea actriţa Claudia Bătrânac (o altă pământeancă din raionul Drochia) cu un recital de versuri susţinut împreună cu discipolii săi de la acest liceu, într-un medalion dedicat Claudiei Partole. 

        La final, copiii au recitat poezia-imn „Am putea să fim mai buni”, înbujorânduşi oaspeţii cu buchete de pioni roşii. Poeta a împărţit autografe copiilor şi a pozat cu ei printre băncile de clasă. Între timp și ploaia a încetat, făcând  loc pe cer soarelui. Deci, ploaia n-a prezentat nici un obstacol și întâlnirea a avut loc.