joi, 16 iunie 2016

Poetul Mihai Eminescu – lecţie de cultivare a patriotismului

Lidia Grosu, Filiala „L. Rebreanu”

Biblioteca „Liviu Rebreanu”(director interimar Natalia Ghimpu), în colaborare cu Unitatea Militară 1001( responsabil căpitanul Lilia Popov) au organizat o manifestare culturală dedicată comemorării marelui Eminescu. Activitatea a avut loc în incinta Unităţii Militate 1001, cu participarea militarilor în termen ai unităţii menţionate, dar şi cu cea a invitaţilor speciali în componenţa: Lidia Grosu, poetă, (aflată şi pe post de moderatoare); Ghenadie Râbacov, profesor, şeful Catedrei Filologie Romanică „Petru Roşca”, ULIM; Nina Schiţco, poetă; Lucia Stegărescu, poetă, studentă la Facultatea de Litere a USM; Ina Neagu şi Cristina Ioxa, studente la ULIM; Sandu Aristin Cupcea, actor; dna Valentina Ţâra, filolog, bibliotecară.
În mesajul de salut al dnei Lilia Popov a fost menţionat despre utilitatea colaborării de-a lungul anilor dintre Biblioteca „Liviu Rebreanu” şi Unitatea Militară 1001, menţionând şi despre momentul considerat imperios de a-i avea periodic în preajmă pe scriitori, acei care îşi aduc aportul nemijlocit la educarea tinerei generaţii prin promovarea valorilor culturii naţionale.
Moderatoarea Lidia Grosu a exprimat bucuria de a vedea atâta lume frumoasă la această întâlnirie „cu spiritul  marelui Eminescu”, îndeosebi apreciind iniţiativele frumoase ale  comandamentului brigăzii militare respective ce ţin de cultivarea dragostei pentru valorile naţionale în mediul carabinierilor – o categorie de militari cu totul deosebită care au ce şi cum învăţa de la Mihai Eminescu. Autoarea a lecturat din creaţia proprie versuri  dedicate lui Eminescu, dar şi „Imnul carabinierilor”, un elogiu celor care sunt (sau pot fi?)model de cetăţean – aşa precum şi-ar fi dorit să-l vadă însuşi  Eminescu. Poeta i-a îndemnat pe tinerii ostaşi să-l redescopere, atât prin versuri, cât şi prin  publicistică, pe acel care a fost primul (înainte de Einştein!) cercetător fizician al vitezei luminii (poezia „La steaua”), aşadar descoperitor al teoriei relativităţii, dar şi pe acel care a fost intolerant faţă de politicile dure ale ruşilor, demascându-le intenţiile lor perfide de a transforma Basarabia într-o gubernie rusească, impusă să recunoască altă limbă decât cea română, alte tradiţii decât cele legate de naţionalul românesc, tototodată, exprimând în permanenţă ardoarea de a-şi vedea conaţionalii consolidaţi şi reîntregiţi inclusiv printr-o unică, frumoasă limbă românească coerent vorbită...
De tema dezvăluirii enigmei Eminescu este în special preocupat laboriosul filolog Ghenadie Râbacov, şeful Catedrei Filologie Romanică „Petru Roşca”, ULIM, prezentarea lucrării sale Eminescu, chintesență a românismului, elaborată în PowerPoint, fiind chiar o surpriză-unicat în mediul ostaşilor. Într-o formă laconică, dar atotcuprinzătoare a vieţii şi activităţii Luceafărului poeziei româneşti, autorul s-a axat îndeosebi pe deconspirarea minciunii denigratorilor marelui poet pe marginea dispariţiei lui fizice. Cu comentarii elocvente de  rigoare în baza propriilor analize ale operelor eminescologilor, dar şi a materialelor de arhivă, cercetătorul Ghenadie Râbacov, alegându-şi în calitate de prieten adevărul, vorba filosofului Ammonius Saccas, întru a respinge orice calomnie în adresa lui Eminescu, a insistat să fie auzit clar mesajul său în această zi de comemorare: Eminescu a fost asasinat! Aşadar, argumentele nu pot fi contestate, în continuare autorul subliniind următoarele: „Eminescu nu convenea cu ideile sale profunde, el trebuia paralizat, anihilat și oprit în a mai publica în ziarele vremii. Așa și s-a întâmplat: a fost otrăvit lent cu mercur sub pretextul unui pretins tratament contra sifilisului, a fost umilit și zdrobit în toate felurile inimaginabile. În una din serile petrecute în spital, Eminescu scria:„Om din mine tot n-o să mai iasă. Prea sunt mulți aceia pe care i-am jignit spunând adevărul și, după cele petrecute, nu-mi rămâne decât să stau sfiicios într-un colț. Dacă mai înainte, voind să se apere, ziceau că sunt răutăcios și că exagerez, acum nu le va fi greu să mă prezinte drept un descreierat”. Vorba scriitorului Alexandru Vlahuță,„Într-o țară cu atâtea nulități politice triumfătoare un poet atât de mare și cinstit nu putea să moare decât într-un spital de nebun”.
La propunerea profesorului Ghenadie Râbacov, întru “recapitularea lecţiei Eminescu”, studenta Ina Neagu a anunţat o mică victorină de evaluare în baza informaţiei prezentate, fapt ce i-a mobilizat pe militari  să se concentreze maxim pentru a răspunde corect, mulţi dintre ei demonstrând că au însuşit lecţia la justa valoare.
Recitalul de autor al poetei Nina Schiţco a fost unul axat pe valori, pe calităţile de adevărat creştin, iar în confesiunea cu publicul prezent  a mărturisit că astfel de evenimente sunt semnificative şi binevenite în educarea în spiritul civic şi patriotic a tinerei generaţii, cei implicaţi nemijlocit fiind onoraţi să-l apere, întru a-l păstra mereu în preajmă, pe poetul naţional.
Vie mărturie că poezia este nemuritoare, că poezia este fenomenul artistic, arta care conduce prin toate anotimpurile spre primăvara sufletului încărcat de emoţii, actorul Sandu Aristin Cupcea, considerat „clopotar” al neamului, a recitat elogios din creaţia marelui Eminescu, subliniind îndeosebi că patriotismul este cel mai profund sentiment pe care l-a trăit poetul nemuritor şi pe care ni l-a lăsat moştenire prin toată opera sa.
Prezentând-o pe Lucia Stegărescu, studentă la Facultatea de Litere a Universităţii de Stata din Moldova, Lidia Grosu a menţionat că această talentată poetă s-a afirmat deja ca un spirit viu, înflăcărat, ea fiind unul dintre membrii activi ai organizaţiei „Tinerii Moldovei”. Or, cele două cărţi ale autoarei, editate la doar vârsta de 20 de ani, sunt vie mărturie că sentimentul de dragoste pentru neam, Ţară, limbă, istorie şi tradiţii este unul trăit cu intensitate de Lucia Stegărescu, fapt confirmat şi de versurile propuse spre audiţie publicului prezent la această manifestare.
Mai multe din versurile lui M. Eminescu au răsunat în lectura studentelor de la ULIM Ina Neagu şi Cristina Ioxa, dar şi a militarilor din sală, activi ca niciodată şi doritori de a-şi manifesta dragostea pentru poet. Au susţinut concursul cu „brio”: Victor Chirtoacă, Victor Cobasnean, Nicolae Sârghi, Ghenadie Stepanov, Iurie Griza, Pavel Danoi, Vasile Duplavă, Sorin Trofim, Sergiu Tărâţă, Constantin Rotari, pledând pentru frumuseţea versurilor: „La mijloc de codru des”, „Dorinţă”, „La steaua”, „Somnoroase păsărele”, „Lacul codrilor albaştri”, „Şi dacă”, „Pe lângă plopii fără soţ”, „A ruginit şi frunza-n vii”, „Revedere”, „de-aş avea”, „Prin nopţi trecute”, „Luceafărul”...
Dna Valentina Ţâra a mulţumit efectivului în termen al Unităţii Militare 1001 pentru colaborare, îndemnându-i să vină la Biblioteca “Liviu Rebreanu” pentru a cunoaşte literatura naţională, dar şi cea universală.

În final, dna Lilia Popov a  mulţumit tuturor participanţilor, decernându-le invitaţilor speciali câte o diplomă din partea Departamentului Trupelor Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne, semnată de colonel Nicolae Stamati, comandantul interimar al Unităţii Militare 1001.