joi, 2 iunie 2016

Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova

Natalia Roşca,
bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu"

Luni, 30 mai 2016, Biblioteca „Onisifor Ghibu" în parteneriat cu organizatorii Săptămânii Culturii Italiene în Republica Moldova a participat la conferinţa cu tema: O nouă ipostază a operei lui Gianni Rodari. Săptămâna Culturii Italiene în  Republica Moldova a ajuns la cea de-a treia ediţie. În acest an, evenimentul se desfăşoară sub patronajul Ambasadei Italiei la Chişinău şi al Ambasadei Republicii Moldova la Roma. Manifestările culturale sunt organizate pentru a marca Ziua Naţională a Republicii Italiene (2 iunie), 70 de ani de la constituire.

Iniţial, cu un cuvânt de salut a venit directorul Bibliotecii noastre, criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu care a specificat că: „O cultură poate fi măsurată şi prin capacitatea ei de absorbţie şi  este o ocazie importantă de  promovare a limbii şi patrimoniului artistic italian care trezeşte un viu interes din partea cetăţenilor din Republica Moldova. Cultura Italiană mereu a fost şi rămâne o formă aparte de a iubi frumosul, de a iubi lumea. Astfel, Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova vine să confirme adevărul – prin cultură înţelegem orice creaţie spirituală”.

Discursul în continuare a fost preluat de către Maria Grazia Ferraris unde ia a menţionat că: „Noi prezentăm valorile care ne unesc şi care stau la baza relaţiilor noastre bilaterale”. Maria Grazia Ferraris, critic literar, studiază în special contribuția literară a femeilor din secolul XX. A predat timp de mai mult de treizeci de ani literatura italiană în licee, școli de la Varese și Gavirate (Italia).

Astăzi dumneaei a venit la noi, să ne prezinte creaţiile lui Gianni Rodari într-o nouă ipostază. Ea a studiat opera acestui vestit scriitor din motive educaționale, dar și în calitate de critic literar. Maria Grazia Ferraris a relatat într-un discurs despre activitatea lui G. Rodari, biografia, a enumerat operele scrise, premiile şi distincţiile obţinute de Gianni Rodari.

Gianni Rodari (n. 23 octombrie - d. 14 aprilie 1980) scriitor, poet  și jurnalist cunoscut şi pentru imaginația și originalitatea sa prin povestiri, poezii și poeme, în multe cazuri devenite clasice pentru copii, a mai contribuit şi la o reînnoire profundă a literaturii pentru copii.