marți, 6 septembrie 2016

Coalizare și advocacy: lecții învățate

Liuba Muntean, director, Biblioteca Centrală,
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

În cadrul atelierului Coalizare și advocacy pentru îmbunătățirea politicilor publice am aflat ce este advocacy, problemele, scopul, obiectivele şi pașii ce trebuie urmaţi în advocacy, cum alegem problema, cum definim scopul și obiectivele şi cum putem elabora şi prezenta o „hartă a puterii” pentru a sensibiliza comunitatea, şi în special, factorii de decizie.  
Dezvoltând mesaje de advocacy semnificative şi utilizând strategii de advocacy îi putem ajuta pe alţii să înţeleagă valoarea bibliotecii pentru comunitate. Odată ce persoanele înţeleg care este valoarea bibliotecii, ele pot ajuta ca bugetul acesteia să se extindă.
Mesajul de advocacy trebuie să convingă factorii de decizie locali de faptul că biblioteca este o parte valoroasă a comunităţii şi trebuie să beneficieze de fonduri pentru a fi în continuare puternică.

În cadrul atelierului am înţeles că orice persoană pentru care biblioteca contează se află în poziţia de a deveni un susţinător al bibliotecii. Cetăţenii pot susţine biblioteca, pot influenţa liderii civici şi liderii de afaceri pentru a susţine biblioteca în moduri non-tradiţionale. Rolul nostru, al bibliotecarilor, e cela de a face ca oricine din cadrul comunităţii să devină un susţinător al bibliotecii.