joi, 6 octombrie 2016

„Deschiși pentru acțiune” : Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2016

Data evenimentului: 24 – 30 octombrie 2016
Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2016 (Open Access Week) – un eveniment global, a ajuns la a noua ediţie. Tema declarată pentru acest an – „Open in Action”.
„Deschiși pentru acțiune” – tema din acest an îndeamnă toate părțile interesate să ia măsuri concrete pentru a face propria lor muncă mult mai disponibilă și deschisă și de a încuraja pe alții să facă același lucru. De la postarea publicaților într-un repozitoriu instituțional, vom trece la sprijinirea colegilor pentru a le face activitatea lor mai accesibilă și mai vizibilă. Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis din acest an se va concentra pe trecerea de la discuție la acțiune viabilă pentru deschiderea sistemului de comunicare științifică.
Tema „Deschiși pentru acțiune”, va identifica, de asemenea, cercetători, bibliotecari, studenți și alte persoane care au luat angajamentul de a susține Accesul Deschis și vom afla care sunt beneficiile Accesului Deschis pentru cariera lor profesională.
„Deoarece Accesul Deschis devine un concept mult mai familiar, trebuie să ne concentrăm asupra pașilor mici și oricine poate întreprinde ceva pentru ca cercetarea deschisă să devină realitate”, a declarat Heather Joseph, director executiv al SPARC. Plecând de la tema acestui an vom încerca să promovăm acțiunile persoanelor, care au creat povești de succes în implementarea Accesului Deschis.
Săptămâna Accesului Deschis ne va conecta la impulsul global al împărtăşirii deschise a ideilor şi la acțiuni concrete de promovare la nivel local a unor schimbări de politici privind accesul la informație. Universităţile, colegiile, institutele de cercetare, bibliotecile vor acționa împreună pentru a obține impactul economic și social al Accesului Deschis.
Marcaţi data în calendar, începeţi planificarea evenimentelor OA şi, dacă sunteţi gata să realizaţi activităţi, va rugam sa ne contactaţi pentru a adera la Campania de promovare „Deschiși pentru acțiune”, care este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiului REM şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM).
Programul comun al activităţilor va fi transmis Managerului Programului EIFL-OA Iryna Kucima pentru diseminare pe plan global şi va fi va fi prezentat pe pagina oficială Web a Săptămânii Accesului Deschis: http://www.openaccessweek.org.
Vă rugăm, să nu uitaţi să postaţi pe Pagina Web instituțională bannerul Săptămânii Accesului Deschis și, de asemenea, informații, fotografii și video de la evenimentele organizate.
Programul EIFL-OA Moldova