luni, 3 octombrie 2016

O nouă vizită, noi practici și oportunități pentru modernizarea bibliotecilor!

Svetlana Gumeni șef serviciu copii, Filiala polona „A. Mickiewicz”


Într-una din operele sale, Paulo Coelho a scris că toţi oamenii în tinerețe știu care este legenda lor personală. În acest moment al vieţii, totul este limpede  totul este posibil şi oamenii nu se tem să viseze şi să dorească ce le-ar plăcea să facă. Tinere și ele, bibliotecarele din cadrul Școlii de Vară ,  visează că într-o bună zi biblioteca lor se va transforma în cea de-a doua casă pentru fiecare care va intra în ea.

Biblioteci moderne, oameni competenți și profesioniști care muncesc cu dăruire pentru a schimba imaginea bibliotecii în comunitate. De aceasta au avut parte  10 tineri bibliotecari din Republica Moldova, care au beneficiat de o bursă de călătorie din partea Programului Novateca, având posibilitatea să viziteze biblioteci județene din România care și-au depășit statutul și au o poziţie clară în comunitate.

Dacă la începutul vizitei câțiva dintre participanți erau sceptici că vor prelua unele idei sau practici, la finele vizitei, fiecare era hotărâtă să aducă schimbarea în biblioteca pe care o reprezintă, să demonstreze că profesia este una nobilă iar biblioteca- centru vital și necesar comunităţii.

Mica noastră aventură, în căutare de comori din biblioteci, a început la Biblioteca Județeană  „V. Voiculescu” din Buzău, unde am aflat care sunt serviciile de bibliotecă pe placul seniorilor, cum recrutează ei voluntarii și îi motivează să rămână loiali chiar pentru mai mulți ani. Aici, Iulia Irimia, una din primele participante la Școala de Vară din România, ne-a împărtăşit din experienţa ei în acest proiect și ne-a sugerat cum să menţinem reţeaua activă, cum o promovăm pentru a creşte numărul de bibliotecari tineri, dornici de schimbare în comunitatea lor.

Călătoria noastră a continuat la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Dâmbovița unde l-am cunoscut pe Vlăduț Andreescu, un bibliotecar tânăr, extraordinar de activ și implicat în schimbarea imaginii instituţiei lui. Vlăduț ne-a împărtăşit din experienţa lui în bibliotecă, despre cum motivează câteva mii de utilizatori să vină la bibliotecă și câteva sute de voluntari să-și dedice timpul prețios pentru oamenii din oraş. Expoziţii de fotografie, Cursuri de dezvoltare personală, Ajutorul temelor de acasă, Formarea micilor jurnaliști, Cinematograf în bibliotecă, acestea sunt doar câteva din serviciile pe care le oferă Biblioteca din Dâmbovița publicului larg.

Următoarea destinație din vizita noastră de studiu a fost la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanu” din Râmnicu Vâlcea, unde am fost întâmpinați cu multă căldură de către managerul instituției dl. Remus Grigorescu, iar colegii din bibliotecă ne-au vorbit despre cele mai reușite proiecte și servicii de bibliotecă care au durabilitate și fac utilizatorii să revină la bibliotecă. Câteva din aceste servicii sunt: Întâlnire cu avocatul poporului, Cursuri de limbă străină, Povestăria, Volunteca, EduCab, Universul văzut prin telescop, ș.a.  Noi oameni deosebiți ne-a fost dat să întâlnim în această călătorie minunată - doamna Crina Popescu și Ioana Goran, două bibliotecare din comunele Pietrari și  Păușești Măglași, ne-au demonstrat că se poate orice doar cu dorința. Biblioteci mici, dar voinice, care au rezistat în timp datorită entuziasmului bibliotecarilor care au dus faima la nivel internațional, cu locuri de frunte la concursuri și proiecte realizate.

În cea de-a patra zi a călătorie noastre, am fost la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu" Argeș. Fiind un edificiu foarte spațios și plin de lumină am văzut mai multe elemente de design care fac biblioteca mai atractivă pentru vizitatorii săi, iar gama de servicii de care dispun este una numeroasă. Unul din serviciile pe care îl oferă utilizatorilor este „Centrul Europe Direct”, care le permite cetățenilor să fie informați cu privire la toate oportunitățile oferite de UE. Astfel de centre există și în biblioteca Județeană din Vâlcea și Dâmbovița, toate având același scop, iar cetățenii au acces liber și necondiționat la toată informația.

Ultima destinație a vizitei noastre a fost Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” din Vrancea. Bibliotecă model prin activitățile pe care le face și bibliotecarii ce muncesc pentru a demonstra că astăzi biblioteca este altfel, este mai vie, mai colorată, mai atractivă prin serviciile pe care le oferă, și anume: Biblio Povestașii, Al treilea spațiu al Cetățeniei active, Crearea de povestiri digitale și alte proiecte și inițiative comunitare. Biblioteca dispune și de un centru de formare profesională, unde dna Margareta Tătăruș, ne-a demonstrat că totul se face doar cu măiestrie, dedicație și dragoste pentru ceea cea faci. Margareta a mai menționat că: „Biblioteca este spațiul unde OBIȘNUITUL se întâlnește cu EXTRAORDINARUL în fiecare zi”, de aceea noi trebuie să demonstrăm că suntem extraordinari prin activitățile noastre și proiectele pe care le implementăm.

Această vizită a fost una benefică atât pentru dezvoltarea personală, cât și cea profesională a participanților, oferindu-le posibilitatea să cunoască bibliotecari competenți, servicii inovative, necesare comunității.


Cinci județe, 7 biblioteci modele prin activitatea lor și în final 10 bibliotecari mai fericiți, hotărâți să aducă schimbarea în biblioteca lor, să demonstreze că aceasta este singura instituție din comunitate care oferă fără a primi ceva în schimb.