luni, 10 octombrie 2016

Rătăcind prin Chișinău, ne cunoaștem pe noi înșine

Ion Borș, cronicarul Filialei „Ovidius”
Natalia Cojoharenco, șef serviciu, Filialei „Ovidius”   

Un vechi proverb chinezesc spune: „Dacă vrei să înţelegi un popor, vizitează-i cimitirul. Acolo îi vei cunoaște pe cei bogaţi și săraci, faimoşi și anonimi”


În acest frumos început de toamnă am propus cititorilor Bibliotecii „Ovidius” un serviciu nou, modern, cu un generic promiţător – „Rătăcind prin Chişinău”, care are menirea să descopere tainele oraşului, locurile semnificative ale acestei urbe. Lansarea proiectului și prima excursie a avut loc la 9 octombrie și a fost întreprinsă la unul dintre cele mai cunoscute şi vizitate obiective din oraş, Cimitirul Central de pe strada Mateevici, numit în popor Cimitirul Armenesc. Chiar de la poartă, Dna Natalia Cojoharenco a vorbit copiilor despre istoricul acestui cimitir, despre schimbările care au avut loc pe parcursul anilor, despre personalităţile valoroase care şi-au găsit aici liniştea pentru vecie sau pierderea osemintelor, din dispoziţia autorităților. Chiar la porţile cimitirului am găsit mormintele ofițerilor români. Apoi, bibliotecarii împreună cu copii, au mers la monumentul poetului naţional Grigore Vieru și mormântul maicii sale, Dochița Didic, reînhumată la Chișinău, după moartea feciorului. Copiilor li s-au povestit multe amănunte din copilăria lui Grigore Vieru, el fiind coleg de clasă cu tatăl bibliotecarului Ion Borș. Alături, era bustul și mormântul lui Ion Vatamanu, care a fost dintr-un sat cu bunica lui Ion Borș. Copii au fost interesaţi să găsească monumentele lui Petre, Ion și Doina Aldea Teodorovici, Simion Ghimpu, Maria Bieșu și maica sa, Nicolae Sulac, preotul dirijor de cor și compozitor Alexandru Cristea, cel care a compus actualul imn de stat al Republicii Moldova, principesa Natalia Dadiani și fiul ei, Boris, Mihai Dolgan, Ghiorghe Ghimpu, Nicolae Costin, Liviu Deleanu, Pavel Boțu, Aureliu Busuioc, sculptorul Alexandru Plămădeală, preotul și părintele limbii noastre, Alexe Mateevici ș.m.a. Dna Cojoharenco a povestit istoria apariţiei Bisericii „Duminica tuturor Sfinților”, a atras atenția copiilor la mormintele vechi, au văzut diferite cavouri, pietre funerare.

Un alt obiect de cult a fost Capela Cimitirului amplasată la intrarea în cimitir. Uşile acesteia sunt sculptate cu scene din învierea sf. Iosif. Iar sus, cupola este marcată de o cruce deosebită, Crucea Celtică ori, cum i se mai spune, Crucea lui Odin, un simbol al celţilor din Irlanda, dar care a fost folosită şi de strămoşii nostril daci.  La ieșire din Cimitir, prin partea cinematografului Gaudeamus, copiii au făcut o recapitulare, despre lucrurile cele mai interesante pe care le-au văzut în această duminică. Mulți dintre acești copiii au fost pentru prima dată la acest cimitir, pe care putem cu certitudine să-l numim monument sub cerul liber. Copiii au văzut multe morminte  îngrijite, dar şi altele,  lăsate în paragină, fiind abandonate de oameni. În final copii au concluzionat că este foarte important să fii înmormântat în patria ta, alături de moșii și strămoșii tăi.


Mult timp am rătăcit printre morminte, reconstituind istoria acestui oraș. Copii au rămas satisfăcuți de serviciile bibliotecii. Ei așteaptă cu nerăbdare următoarea excursie, care va avea loc în Valea Morilor, unde sunt atâtea lucruri interesante de văzut și de ne informat