marți, 29 noiembrie 2016

Farmacia verde

Zinaida GURIȚANU,
bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii apelau la farmacia naturii, atunci când aveau probleme de sănătate. Mierea în combinație cu hreanul, ceapa sau ridichea neagră, sucurile din fructe și legume, cataplazmele cu foi de varză sau cartofi, propolis, toate acestea sunt leacuri, ce le poți găsi în farmacia verde a naturii. Despre aceste lucruri interesante și multe altele s-a discutat la trainingul „Plante medicinale”, din cadrul serviciului „Caleidoscopul naturii”, desfășurat la Filiala „Transilvania”, a BM „B.P. Hasdeu”. Prezenți au fost elevii clasei a III-a „G” a şcolii nr. 83 „Grigore Vieru”, ghidați de dna Regina Stolearenco.

Elevilor li s-a pus la dispoziție o bogată expoziție de cărți, ziare și reviste, de unde  copiii citind, pot miza pe ajutorul plantelor, în caz de anumite boli, cu o farmacie verde improvizată cu produse naturiste uscate și în stare proaspătă. Dintre elevi a fost numit un farmacist.

Pentru famialirizarea mai profundă cu plantele medicinale elevii au fost împărțiți în șase grupe. Fiecare grup a primit câte o fișă cu o anumită afecțiune a organsmului și cu prepararea recetelor de vindecare, si au primit însărcinarea să selecteze cele mai efeciente metode de tratare a bolii respective, pe care le-a expus luderul grupului.

Copiii au fost ingenioși prin faptul ca au dat dovadă de cunoștințe în domeniu  raspunzând la sarcinile date cum ar fi: „Au, capul” - copii au selectat din text câteva metode, cele mai eficiente: Dinu a menţionat că ceaiul din levănțică”, folosit câte 1-2 căni pe zi, atenuiază durerile de cap.  Francesca a spus că fac  bine infuziile de iasomie, lămâiță, pe zi flori de măcieș, mentă, paducel, flori de salcâm. Extern putem pune comprese cu felii de cartof, frunze de aloe, frunze de varză pe frunte. Coaja unei lamîi ce aplică pe tâmple.

La doua sarcină a fost „Nesuferitele dureri de articulații – raspunsul echipei a fost că în caz de dureri acute, se face masaj cu ulei de mentă. Se consumă așa plante: urzica, coada calului, soc, crețușcă enupăr, scoarță de salcie sau rozmarin. Farmacistul a zis că are în vânzare unguent cu venin de albine, cu care se face masaj.

Liderul grupului a atenţionat că durerile de stomsc se tratează cu remedii naturiste: ceaiul de mentă și cel de mușețel. În cazul durerilor de burtă  remediul cel mai bun este o compresă caldă cu mușițel sau într-o șosetă se pune puțin orez amestecat cu ulei de levănțică.


O altă sarcină a fost „Cârcei și crampe”, unde copii au raspuns că aceste dureri apar brusc și trec cu greu. Pentru a deminua durerile se masează cu ulei de levănțică.  În caz de reumatism Mădălina a propus câteva soluții pe care ni le  oferă natura: Bae cu cimbru, Cel mai cunoscut leac naturist în lupta cu durerile reumatice este varza crudă.

După fiecare comunicare a fiecărui grup farmacistul demonstra planta, tinctura, care era ăn farmacie. Concomitent plantele numite au fost demonstrate și pe  proectorul cu ecran.

La activitate elevii, cunoscând  tema din timp au pregătit  informații foarte prețioase despre plantele medicinale ce cresc pe meleagurile noastre și au prezentat desene, fotografii,  recete de preperare la așa plante ca: cătina, echinaceea, mușețelul, urzica, podbalul, levănțica și altele.


S-a făcut totalizarea muncii elevilor și la final le-am citit un set de ghicitori la tema dată, la care au dat răspunsuri corecte și au plecat mulțumiți cu un bagaj bogat de cunoștințe despre plantele medicinale.