luni, 14 noiembrie 2016

Vrăjiți de poveștile sfătosului Creangă

Lucia Bacaliuc, Ana Viscantene,
 Filiala „Ovidius”


 Suntem în ultima lună a toamnei şi coloritul anotimpului ne bucură inimile noastre cu frumuseţea ce ne înconjoară.  Am intrat și noi, în acest anotimp argintiu,  cu o filă nouă a Orei Poveştilor, înmănuncheată în genericul lunii noiembrie „Cărţi jubiliare”, care cuprind poveștile mareluii Ion Creangă.


La Ora Poveştilor, în jurul mesei, nu mai încăpeau copiii, fiindcă, odihniţi în vacanţă, au reușit să citească povestea Punguţa cu doi bani de Ion Creangă. La începutul activităţii, participanților li s-a înmânat câte o stea decupată, pe care cititorii urmau să indice trei calităţi  bune, pe care le dețin, două  vicii, de care ar dori să scape, trei persoane, pe care cel mai mult le respectă, două lucruri cu care se mândresc, ce pot face mai bine ca alţii, scopul lor în viitor. Jocul a durat, deoarece au venit la oră un număr record de participanţi. A urmat aranjarea literelor din cuvintele denumirii poveştii şi descoperirea obiectului din cutiuţă. Era vorba de o punguţă roşie, cu doi bani. Apoi, au lecturat povestea în lanţ, după care au răspuns la întrebări, expunând ce au învățat din această poveste. Copiii au rezolvat tradiționala integramă, creată în baza poveştii  Punguţa cu doi bani. Iar pentru acasă,  au primit însărcinarea să alcătuiască cuvinte din literele denumirii poveştii. Ei au rămas muţumiţi de activitatete.
 

La cea de a doua întâlnire, copiilor li s-a propus să audieze „Povestea porcului”. Dar, mai întâi, participanții și-au amintit de poveștile lui Ion Creangă. Apoi, li s-a înmânat câte o floare decupată din hârtie, pe petalele căreea copiii şi-au scris numele și calitățile ce îi caracterizează. Apoi a urmat lectura textului în lanţ. În urma lecturii copiii au descoperit cuvinte noi şi multe arhaisme, ceea ce este caracteristic scriitorului ce a activat în perioada secolului XIX-lea. Ei au desenat, au  răspuns la întrebări, apoi şi-au expus părerile despre activitate și aceată poveste. A urmat jocul de cuvinte din literele denumirii poveştii. La finalul activităţii  Călin Crăciun a recitat o poezie aducând un elogiu Orei Poveştilori.