luni, 5 decembrie 2016

Întâlnire cu scriitorul Alexandru Plăcintă

Ludmila CAPIȚA,  Bibliotecar principal,
Filiala „Transilvania”
  
 Astăzi, 5 decembrie 2016, Biblioteca „Transilvania”, într-o frumoasă colaborare cu  Școala primară nr. 83 „Grigore Vieru”, a organizat o intâlnire de suflet cu scriitorul și ilustatorul de literatură pentru copii Alexandru Placintă.  Au venit cu o nespusă bucurie la această întâlnire elevii clasei a I-a „I”  și „F” indrumați de învăţătoarele dna Liia Butuc și Tatiana Iepuraș.
 Dna Parascovia Onciu, șefa bibliotecii mesajul său de salut a menționat că intâlnirile su scriitorii contribuie la altoirea dragostei față de carte și lectură, întâlnirea pe viu cu autorii cărților pune temelie mai trainice în dezvoltarea, educarea armonioasă a copiilor. În continuare a urmat prezentarea scriitorului  acestor copii minutați.
Poetul şi-a început întâlnirea cu un recital, răscolind sufletele copiilor cu poeziile: „Mama”, „Furninele”, „Mă bucur” etc. Apoi autorul le-a povestit copiilor despre etapele scrierii cărților sale. Surpriza cea mare pentru copii a fost că, domnia sa a demonstrat  pe proiector ilustrațiile cărților cu povești „Povestea focului”, „Povestea lui Aidin”, „Pomul fermecat” pe fundalul unei muzici plăcute auzului. Copiilor atât de mult le-a plăcut această surpriză. că au aplaudat în continuu.  Activitatea s-a desfăşurat interactiv cu  întrebări interesante legate de copilărie, de familie și creație, care au fost adresate scriitorului Alexandru Plăcintă, cum ar fi: Când a început să scrie?; Care e prima poveste scrisă?; Ce are de gând sa scrie în continuare?; Unde pot publica cea ce scriu copii?... În acest context autorul le-a vorbit despre Portalul de Literatura copii unde este o rublică pentru copii. Acest portal are o mare însemnătate nu numai pentru copii dar și pentru scriitori, deoarece nu toți scriitorii au posibilitate  de a publica ce au scris. Publicând mai întâi pe aceasta pagină, vezi reactia copiilor, vezi cum percepe ce scrii, cum a înțeles și a invățat cea ce ai scris.
O surpriza placută pentru protagonistul activității a fost însenarea unui fragment din opera „Pomul fermecat”, actori fiind Alexandru Gorea, clasa I-a „I” și Corneliu Țaranu, clasa I-a „F”, prin acest fel trăind clipe de satisfacție sufletească toti prezeniții în sală. A fost doar un fragment, copiii fiind îndemnață să citească povestea în întregime, ca apoi după vacanța de iarnă să se reîntâlnească la o nouă întâlnire  cu alte însenări.

La final scriitorul a rămas satisfăcut de această întâlnire  și a dăruit copiilor cât și profesorilor cărți cu autografe.