vineri, 2 decembrie 2016

Vârsta libertății, dar și a responsabilității

       Daniela VRABIE,
sef oficiu, Filiala „Transilvania”

          
Trecerea din lumea caldă şi sigură a copilăriei spre lumea măturatăţii cu responsabilităţile sale se realizează de cele mai multe ori cu dificultate, sub imperiul nesiguranţei, al confuziei, al sentimentului de teamă care poate mina serioase conflicte şi probleme. Dar dacă nu suntem prea preocupaţi sau chiar doborâţi de  ceea ce ni se pare că se întâmplă tocmai pentru a ne supăra şi a ne face nouă viaţa imposibilă, putem remarca cu certudine că ea, viața, poate fi mai interesantă, mult mai captivantă, mai ales dacă ne cunoaştem ,,locul nostru şi dăm un sens acestuia.
       Invitatul special al serviciului „Tineri, Rebeli și Ambițioși”, a fost Olga Rabei avocat de profesie, care activează la Institutul de Reforme Penale, având un impact pozitiv cu adolescenții de la Liceul Teoretic „P. Zadnipru”  pentru că le-a oferit elevilor atât informație reală din cazuri concrete și  implicândui în cazuri cu diferite situație de ordin penal. Elevii au fost împărțiți în două grupuri: primul grup având situția: doi copii de 15 ani au furat căpșunele din grădina vecinului și grupul doi un băiat pe nume Costică de 16 ani a furat mașina tatălui său din dorința mare de a impresiona fetele.
 Primul grup justificând că  este o vârstă la care tînărul este vulnerabil, dominat de mediul de prieteni, de școală și deasemenea în familie și nu în ultimul rînd de neștiință, lipsa de informație.
       Grupul doi au explicat că un adolescent ajunge la 16 ani, începe să simtă gustul libertăţii pe care treptat o vrea a fi totală. Vrea să decidă singur. Vrea sa-şi conducă singur viaţa. îi displace controlul parinţilor şi se străduieşte să le dovedească că nu mai este copil. Însă el nu este nici adult, ceea ce determină o luptă continuă, uneori dureroasă. Acest conflict are şi o altă latură: adolescentul doreşte libertate totală, dar este în continuare dependent de parinţi material, financiar. Altfel spus, doreşte libertate fără responsabilitate şi asta deoarece nu ştie ce înseamnă adevarata libertate care duce la creștere, la dezvoltare, la împlinire, iar nu la conflicte sau eşecuri continue.
Se impune deci construirea unei imagini corecte asupra acestei ,,himere"care este libertatea, iar cel mai sigur punct de pornire este identificarea semnificaţiilor pe care adolescentul le acordă deja acesteia și „Un om bine informat este un om puternic”, dar în cazul vârstei juvenile „Un adolescent informat este acel tânăr care nu va avea infracțiuni cu caracter penal”. Elevii trebuie să cunoască adevărata libertate și că vârsta la care sunt ei – juvenilă este cea mai neliniștită și astfel li s-a dat să completeze din fișa de activitate spațiile libere după cum le  sugerează începutul: Libertatea este pentru mine ca...; Mă simt liber/ă când...; Nu mă simt liber/ă când...; Avem nevoie de libertate pentru că numai un om liber...; Când sunt liber/ă...; Când mi se îngrădește libertatea...; Pentru a fi liber...; Libertatea se câștigă...
          Identificarea conflictelor de rol și status ce pot apare în relaţia cu adultul ca urmare a necunoaşterii exacte a poziţiei şi a responsabilităţilor.
          Următoarea activitate pentru elevi au avut de ierarhizat pe o piramidă valori în ordine descrescătoare a importanței lor cum ar fi: Dreptate; Religie (credință); Fericire; Adevăr; Prietenie; Toleranța; Libertatea; Dragoste; Educație; Siguranță economică; Inteligența; Realizare profesională; Cetățenie.
La sfârșit fiecare din ei au primit o fișă de informație cu formarea unei imagini de sine pozitive determinând să conștientizeze că:
·      Nu este singurul care trece prin asemenea momente.
·      O problemă nu este înlăturată dacă este ignorată sau dacă lăsată să te copleșească, pierându-ți toată încrederea în sine.
·      Dincolo de „defectele” pe care le ai sau pe care îți închipui că le ai, există foarte multe și valoroase calități, atuuri pe care trebuie să le cunoști și să le valorifici astfel încât să compensezi ceea ce nu-ți place la tine.
·      A fi un prieten bun înseamnă a câștiga prieteni adevărați.
·      A spune „nu pot”/ „nu sunt în stare să fac și eu așa ceva” înseamnă a limita și a pune bariere propriilor aspirații, dorințe, posibilități.
·      Important este că, în locul dezamăgirii și deznădejdii să realizezi o analiză pozitivă a situației respective pentru a-i identifica cauzele astfel încât acestea să nu mai acționeze în viitor.

Astfel informația primită direct de la Dna Olga a fost binevenită pentru că este un prim pas la îndepărtarea confilctelor cât și a consecințelor la o vârstă juvenilă