joi, 23 martie 2017

Cadorile. Modul și ocaziile în care oferim cadouri

Tatiana DONȚU,
șef oficiu, Filiala „Transilvania”


           
Una din bogăţiile spirituale este atitudinea faţă de alţi oameni. Cunoaşterea şi respectarea formelor generale de conduită, de politeţe înlesnesc în mod substanţial relaţiile umane. Prin politeţe se subînţeleg acele forme de conduită, care exprimă un anumit acord cu normele de convieţuire a oamenilor în societate.   
            Cu această ocazie și de data aceasta, la 22 martie 2017, s-a desfășurat trainingul din cadrul Serviciului „Politețea de zi cu zi”, la care copii de la școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, din minunata clasă a III-a „E”, împreună cu profesoarea lor Ala Muntean, au aflat cum se fac darurile, când se fac și în ce mod.                                                                                          
           Au învățat cum să ofere ceva frumos şi gândit, situaţii care arată, stăpânesc arta de a dărui, că un cadou nu este obligatoriu. El nu poate fi nici cerut, nici sugerat. A şti să oferi mici daruri, cu discreţie şi tact, este un semn de nobleţe sufletească. Modul în care dăm şi primim cadourie e o artă.                                                                                        
        Prezentarea în platforma prezi a avut un extraordinar succes la public, copiii citind mesajele și argumentându-le, spre exemplu, cum toată lumea ajunge în situaţia de a oferi sau de a primi un cadou, câteva sfaturi în acest domeniu – Cui oferim? Când? Ce? Cum? – sunt întotdeauna binevenite. Cui oferim daruri Ca reguli generale, a oferi un cadou profesorului la care copilul este ameninţat cu o corigenţă sau medicului pentru un certificat de concediu la care nu ai dreptul, nu-s semne de politeţe, dimpotrivă. La fel, un dar pentru o cunoştinţă venită din străinătate, cu o situaţie materială mai bună ca a noastră, deoarece o vom obliga să-şi bată capul, cu ce să ne aducă sau să ne trimită cu proximă ocazie. De asemenea, copiilor nu le oferim în fiecare zi un cadou, pentru că pretenţiile lor nu se vor termina niciodată şi îi vor deveni egoişti şi răsfăţaţi. Există şi excepţii. Între prieteni, în familie şi între îndrăgostiţi se pot face cadouri oricând, chiar şi fără a exista o zi festivă. Un dar ar trebui să ne placă nouă în primul rând, și un cadou trebuie gândit, cumpărat, ambalat, oferit. Trebuie să fie frumos, util şi să provoace o plăcere celui care îl primeşte. Ar trebui să oferim obiecte care ne plac şi nu ne îndurăm să le cumpărăm pentru noi. Pentru că tocmai aceste eforturi, şi nu preţul, dau valoare unui cadou. Iar preţul se şterge întotdeauna sau se înlătură, excepţie făcând discurile şi cărţile care nu se ating în acest fel, prin ştersături sau dezlipiri.                                                                                    
       În cadrul trainingului, copiii și-au format deprinderi de a a-i respecta pe cei din jur, au argumentat necesitatea respectării normelor din sfera valorilor umane şi au putut distinge calitățile unui comportament adecvat în raport cu un comportament inadecvat.  Marea provocare a acestei activități a fost proba dramatizărilor! Ca niște adevărați artiști au înscenat situații hăioase de a oferi daruri. Toți participanții s-au implicat activ și și-au manifestat interesul și totodată curiozitatea față de etica bunelor maniere în societatea civilizată. Copiii au fost ageri, isteți și au uimit prin răspunsurile lor ingenioase și pline de conținut. A fost o activitate neobișnuită, care sperăm că se va încununa cu mari succese și va fi utilă în viața de zi cu zi a participanților.