vineri, 19 mai 2017

Jucăm șah în Negru și Roșu

Ana  Ostașevschi,
 bibliotecar, Filiala „Ovidius”
masterand, anul I,
Universitatea de Stat din Tiraspol


  Deseori  gândim, vorbim fără să medităm, uneori chiar ne pierdem între culori, astfel nu deosebim diferența Roșu și Negru sau Negru și Roșu, suntem convinși că am pronunțat corect, că ordinea e aceeași și că 100 de % ne referim la opera renumitului scriitor francez Stendhal, însă convingerea noastră își pierde din contur, atunci când percem că, de fapt, această ordine indică un alt roman, dar și aici, noi, repeziți și înfometați nu atât de literatură cât de faima că știm, că suntem informați, replicăm e opera scriitorului român, Ioan T. Morar, care a fost nominalizată la Premiul „Cartea anului 2013”.

Încrezuți în sine, încăpățânați nu schimbăm nimic și nici nu acceptăm o altă opinie decât cea invocată de noi, până în momentul când discuția se înfiripă pe contur de personaj, iar autorul e basarabean și tratează rana Basarabiei, nu atât direct, cât prin cele câteva evenimente importante ale istoriei noastre. Aceasta a fost calea de descoperire a romanului „Negru și Roșu” de Val Butnaru, apărut în 2016 și inclus în programul „Chișinăul citește”, 2017 de B.M. „B.P. Hasdeu”.

Întâlnirea cu Val Butnaru și cu romanul acestuia s-a înfiripat pe tabla de șah: Negru și Roșu, în incinta Bibliotecii „Ovidius”, confirm cele zise prin faptul că între scriitor și cititorii de la Centrul de Excelență în Construcții s-a format acea relație de joc, de interactivitate, de întrebări și răspunsuri, de opinii și argumente, încât de la o tablă de șah, utilizată ca decor pentru roman, ca dovadă a ingeniozității personajelor, ca un element reprezentativ de culoare s-a ajuns la o adevărată lecție de literatură, lecție pe care tinerii au sorbit-o ca pe o licoare, căci după cum menționa, scriitorul însuși: „Un roman bun trebuie să conțină mult mai mult decât o poveste scrisă”, căci „arta este personală, nu se face la mașină sau unealtă”.

Elevii de la Centrul de Excelență în Construcții au plecat impresionați de la întâlnirea cu Val Butnaru, autorul culorilor, fiindcă anume culoarea creează impresia, culoarea transformă viața, iar un personaj-culoare, e un personaj care oferă sens lecturii, evenimentelor.