vineri, 2 iunie 2017

Petre Popa – poet, prozator, actor, regizor și directorul artistic al teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca

Doina Spătaru, Filiala „Ștefan cel Mare”

„Cartea este o provocare la cunoaştere, la meditaţie şi are un caracter interactiv. Curiozitatea, trăirea sentimentului de coparticipare la fenomenele din jur, fie de ordin natural ori social, sunt lucruri care ne urmăresc pe parcursul întregii vieţi, dar nerăbdarea de a culege roadele imediate ale activităţii sunt mult mai pronunţate în copilărie.

Neobişnuitul în obişnuit, timpul în Timp, punctul şi Infinitul - sunt ţărmurile la care ancorează mintea, sufletul copilului, fără ca el să cunoască tălmăcirea acestor noţiuni. Important rămâne faptul că Universul se lasă descoperit de „ochiul îndrăzneţ al cunoaşterii" cu semnele curcubeului pe retină. Cartea „Facceva", se vrea un argument în favoarea creaţiei, armoniei dintre suflet şi raţiune, a dialogului dintre generaţii.” -- Autorul

„... şi pentru copii Petre Popa este o revelaţie. Demult n-am văzut un autor care să ştie să se apropie atât de firesc de sufletul copilului... vede lumea aparte, cu ochii copilului, ştie să aducă surprize şi voie bună..."(Spiridon Vangheli

Petre Popa s-a născut la 7 mai 1958, Tătărăuca Veche. Este scriitor și activist din Moldova. A deținut funcția de șef al Departamentului de Cultură al Județului Soroca (1999-2007) și este  director al Teatrului „Veniamin Apostol" din Soroca din 2009. Petre Popa este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova  și al filialei din Uniunii Scriitorilor din România. A fost distins printr-un decret prezidențial cu cea mai înaltă decorație de stat a României - Ordinul Steaua României. Laureat al Festivalului Național de Poezie din Sighețu Marmației, 1990.

Lucrări :

 „Rădăcina aripilor", Chișinău , 1993; „Prințul moștenitor", București , 1998; „Puiul ursului de circ", Chișinău , 1999; „Intuiție", Chișinău , 2000; „Ritmuri și anotimpuri". Poezii și cântece pentru copii, Buzău , 2007; „Here Undeva", Chișinău , 2008; „Dor pribeag, cântece", Chișinău , 2009; „Asimetrii, poeme", Chișinău , 2009; „Cetatea de cuvinte" (sriitori soroceni) Chișinău, 2011;  „Numai de bine"- pulicistică şi „Bunica bunicului"- proză şi poezii pentru copii,  Chişinău-2011; „Mirarea mai trăiește" poezii,  Chişinău, 2012; Almanahul „De la Nistru pân-la Tisa..." Chişinău, 2012;  „Vraja păsărilor",  Chişinău, 2013; „Сetatea picilor", 2014; „FACEVA", 2014; „Scara timpului", 2015; „Câine bun sau adevărul din poveste", Soroca, 2016; „Văd lumea care mă vede",  Soroca, 2016; „Atracții Sorocene", Soroca, 2017.