joi, 28 septembrie 2017

Bunele maniere la a doua ediție

                            Tatiana DONȚU, șef oficiu, Filiala „Transilvania”


Politeţea menţine un climat plăcut între oameni şi pune frâu izbucnirilor  
 răutăcioase sau brutale, prin acest „tabu” care este bunul simţ.

           
 Trăim într-o comunitate. Indiferent de rasă sau de locul unde ne aflăm, există reguli universale de comportament în societate, care implică o ținută morală şi o prezență fizică, în armonie cu mediul din jur, cu obiceiurile şi regulile generale de conviețuire, bazate pe respectul reciproc.
Nu suntem singuri pe pământ! 

            Felul cum vorbim, cum reacționăm în toate împrejurările, cum ne prezentăm, au fost subiectele discuției din cadrul trainingului din noua ediție a Serviciului „Politețea de zi cu zi”, participanții căruia au fost elevii cl. a IV-a „G” de la școala primară nr. 83, „Gr. Vieru”, împreună cu învățătoarea Regina Stolearenco .
            Trebuie să fim naturali, dar nu de o naturalețe prin vulgaritate sau brutalitate, ci prin finețe şi „bun simţ”, despre care toată înțelepciunea umanității spune că este geniul umanității. Toate acestea se obțin prin răbdare, bunăvoință, printr-un comportament egal, civilizat, care până la urmă intră în firesc, în obicei, în manifestarea noastră de fiecare zi. Cu cât se începe mai devreme, cu atât este mai valabil, mai bine, dar, niciodată nu este prea târziu! Generozitatea, voia bună, politețea, surâsul, ne crează prietenii, ne ușurează viața și ne îndepărtează piedicile, alungându-ne singurătatea, evitând fenomenul de izolare, de dezinteres, de devalorizare, pe care îl au unii oameni lipsiți de tandrețea şi de căldura celor din jur, aceasta datorându-se „ermetismului”, „agresivităţii” sau unor vechi complexe, care-i fac posaci şi, în aparentă, cu „ţepi de arici”. În realitate ei sunt dornici să comunice, dar fie din timiditate fie din încăpățânare sau din alte cauze psihice mai complexe, nu mai intră în fluxul viu al vieții şi privesc prin grilajul propriei lor solitudini. Toate aceste idei, concluzii au fost deduse din proverbele, maximele afișate pe panou.
            Apoi copiii au lucrat în trei echipe și li s-au adus la cunoștință o mulțime de sfaturi, reguli utile și practice despre cum ar trebui să se comporte în diferite situații, la biblioteca, în transportul public, la policlinică. Toți participanții s-au implicat activ și și-au manifestat interesul și totodată curiozitatea față de subiect. Au fost ageri, isteți și au uimit prin răspunsurile lor ingenioase și pline de conținut.
            Prezentarea pe ecran a istoriei bunelor maniere a stârnit un interes real la acești copii manierați. Nelipsite au fost niște concluzii pline de conținut, bine argumentate, dat fiind faptul că subiectul le-a fost interesant, și i-a mișcat pe copii.     

A fost o activitate neobișnuită, care sperăm că se va încununa cu mari succese și va fi utilă în viața de zi cu zi a participanților.   În concluzie toți avem ce învăța și ttrebuie să fim noi înșine, persoane adevărate, bune, devotate, delicate, umane! Să fim politicoși!