joi, 26 octombrie 2017

Pentru o viaţă în culori de viaţă

Lidia CÎSSA,
bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”

         
 Programul Chişinăul citeşte” îşi continuă realizarea la Biblioteca „Hristo Botev”. În data de 25 octombrie curent în incinta bibliotecii a avut loc întâlnirea cu Val Butnaru, autorul cărţii „Negru şi roşu”. La eveniment au participat elevii Colegiului Naţional de Comerţ de pe lângă ASEM însoțiți de profesoara Zorina Gheleţchi şi bibliotecara Ala Namaşco. Multitudinea de probleme înaintate spre discuţie în acest roman ne-a făcut să punem accent pe această carte care cu siguranță merită atenția publicului cititor.

          Întrucât autorul cărţii menționate este încă puțin cunoscut cititorilor noștri tineri, am început cu prezentarea acestuia. Val Butnaru este analist politic, dramaturg, publicist basarabean cunoscut şi deja şi prozator. S-a născut la 17.04.1955. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de ziaristică. Apoi a urmat cursurile superioare de regie de pe lângă Institutul de Artă Cinematografică din Moscova. A făcut stagii în domeniul jurnalismului la Radio „Europa Liberă” şi la redacţia ziarului Orlando Sentinel” (SUA ).
       Dl Val Butnaru a desfășurat pe parcursul vieții o activitate rodnică de publicist. A activat la numeroase ziare şi reviste, printre care putem menţiona Tinerimea Moldvei”, Literatura şi arta”, Orizontul”, pe timpuri foarte populare prin rândurile tineretului, a fost redactor-şef al organului de presă al Parlamentului RM care ulterior se transformă în Agenţia de presă Basa Press”, a fost fondatorul grupului de presă Flux”, ce prin anii 90 ținea pulsul pe toate evenimentele importante din ţară, apoi a fondat ziarul de gardă Jurnal de Chişinău”, unul din cele mai populare şi prețuite ziare în prezent de opinia publică din republică.
       Val Butnaru este de asemenea un dramaturg original, dramele căruia se joacă pe scenele teatrelor din Moldova şi  din România , la Teatrul TV din Chişinău şi Teatrul de la Radio Moldova”. În anii 1992-1994 a activat ca director artistic la teatrul „Eugeniu Ionescu”. Dramele dlui Val Butnaru ne provoacă, ne pun pe jar, ne pun pe gânduri prin ideile sale. Cu interes sunt privite spectacolele după dramele lui Val Butnaru, precum: Ne place să jucăm teatru”, La Veneţia e totul altfel”, “ Ţin minte că va ninge şi vom fi fericiţi”, Apusul de soare se amână”, Saxofonul cu frunze roşii” ş. a.
       O altă activitate a dlui Val Butnaru este cea de analist politic deja bine cunoscut, care prezintă emisiuni şi face analiza evenimentelor din ţară depunând tot efortul posibil, ca şi Val Butnaru-publicistul, ca populația  să se orienteze în vâltoarea evenimentelor din ţară, să-şi formeze o atitudine  mai logică, mai corectă, mai reală față de tot ce se întâmplă în ţără şi în afara ei. Studenţii de la ULIM se pot bucura, de asemenea, de compania dlui Val Butnaru. Aici Domnia Sa ţine un curs de măiestrie jurnalistică la  departamentul respectiv.
       Am remarcat faptul că pentru munca prodigioasă, cu dăruire de sine, devotament în serviciul opiniei publice, dragostea faţă de oameni, dlui Val Butnaru i s-a acordat diverse distincţii şi premii, printre care pot fi nominalizate următoarele: Diploma de merit a Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, Diploma Clubului Naţional de Presă, Ordinul Republicii” (2001), Premiile Ministerului Culturii pentru cea mai bună piesă (1989, 1999), Premiul Ion Luca Caragiale” al Academiei Române ( 1993), Premiul revistei Convorbiri literare”( 2000), Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru cel mai bun roman (2011). La toate acestea se alătură şi recunoştinţa publicului, la care ne alăturăm şi noi, colaboratorii şi utilizatorii bibliotecii Hristo Botev”.
      Ulterior, a fost prezentat romanul Negru şi roşu”. Printr-o scurtă caracteristică, am informat cititorii ce reprezintă acesta şi de ce merită să fie citit. Este al doilea roman al scriitorului lansat în 2016, scos spre lumină la editura Litera”. Nu poate fi considerat unul istoric, deși are la bază câteva evenimente din istoria noastă. E greu de redat pe scurt subiectul romanului, pentru că el trebuie citit, trăit de la un capăt la altul, noi gânduri se desprind pe parcurs, multe trebuie citite printre rânduri, fantastica se îmbină cu realitatea încât se pierd hotarele dintre ele. E neobișnuită structura operei care se aseamănă cu un puzzle, dar până la final ieșim din labirint spre lumină, totul se aranjează la locul său. În carte se povestesc istorii  din viață a patru prieteni cu nume de culori – Albu, Negru, Roşu, Galben, care sunt ieșite din comun, extraordinare. La acestea se alătură şi istoriile de viaţă ale părinţilor, buneilor şi străbuneilor lor. Istoriile de dragoste se succedează cu cele de disidență sovietică şi deportări, aflăm istorii tragice şi comice deopotrivă. Pe paginile romanului se ţin dispute despre viaţă şi Dumnezeu, despre Liberul arbitru şi timp, despre trecut şi viitor, despre literatură, muzică, fizică cuantică ş.a. Elevii au lecturat fragmente din istoriile de viaţă a celor patru personaje, ilustrând cele menţionate şi demonstrând originalitatea romanului.
       Scriitorul în dialog cu cititorii a continuat activitatea. Autorul a vorbit despre roman, remarcând faptul că a fost inspirat de un roman al  scriitorului Haruki Murakami care este preferatul autorului, despre alte lucrări ale sale şi ale altor scriitori pe care dlui pune preţ, a răspuns la numeroase întrebări ale tinerilor şi singur le-a pus diverse întrebări. Astfel s-a încins o discuţie vioaie despre necesitatea lecturii, despre arta de a scrie proză sau versuri, despre această pasiune de care se molipsește multă lume şi dar nu toți ajung să scrie romane de calitate şi despre altele.
       O anchetă-bliţ adresată de către moderatoare autorului a finalizat activitatea. Ancheta a inclus întrebări ce ţin de profesia de scriitor şi de alte profesii, de atitudinea faţă de situația din țară, de preferințele literare, muzicale etc. Astfel, cei prezenți au aflat mai multe despre autorul romanului prezentat. O poză colectivă a încheiat definitiv întâlnirea cu scriitorul Val Butnaru.

            Se spune că viața fiecărui om şi chiar a unui popor constă din dungi albe şi negre, deci avem parte când de necazuri, când de clipe de bucurie,  până şi de sclipiri de fericire. Cărțile scrise cu dragoste de oameni au intenția de a lărgi fâșiile luminoase şi de a le reduce pe cât e posibil pe cele întunecate, cu alte cuvinte, ca în viaţa noastră  să predomine  culorile vii, luminoase, frumoase, aşa cum e frunzișul toamnei de aur.