vineri, 24 noiembrie 2017

Nu dispera, acționeză!

Mila ȘEREMET,
 șef serviciu, Filiala „Transilvania”

 Traficul de ființe umane își adâncește tot mai mult rădăcinile în inima societății. Chiar și progresul social în era IT este în serviciul traficanților în recrutarea, amenințarea, constrângerea copiilor, tinerilor, maturilor. În Republica Moldova cad în capcană cei cu o situație precară, mame singure, copiii străzii, persoane cu handicap, bolnavi psihic, șomeri, cei naivi și creduli. Scopul este simplu: îmbogățirea.

            Cei care au acceptat provocarea de a participa la trainingul Traficul de ființe umane răpire, fraudă, înșelăciune și abuz, au fost picii de la Centru Comunitar pentru Copii și Tineret „Convorbitorul” împreună cu profesoarele Nadejda Leahu și Olga Abdulaeva. Cu toate că participanții aveau o vârstă destul de fragedă s-au implicat activ pe parcursul întregii activități. Copiii au înțeles că  traficul de ființe umane constituie o încălcare gravă a drepturilor omului și este o infracțiune în care victimele sunt tratate ca obiecte / bunuri și vândute pentru  obținerea de profit. Acest flagel ne poate afecta pe oricine dintre noi transformându-ne în sclavi, fiind forțați la munci grele, exploatare sexuală în scopuri comerciale, diverse activități ilicite (furturi mărunte), cerșetorie și chiar pentru prelevarea de organe. 
Pentru a fi mai expliciți am simulat situații ca: cerșetoria, violența, prelevarea de organe  (o fetiță așezată pe o pernuță cu o pălărie pe genunchi; un băiețel mascat cu un băț în mâină violent cu o fetiță). Prelevarea de organe a fost posibil prin folosirea unui machet, figură umană din hârtie din interiorul cărei copiii au scos inima, rinichii și ficatul. În așa mod am demonstrat și motivele dispariției fără de urmă a multor tineri și copii. Am tălmăcit cu ajutorul dicționarului noțiunile de violență și agresiune ca participanții să vadă dacă sunt identice sau diferite, de exemplu, violența este lipsă de stăpânire în vorbe sau în fapte; impulsivitate, brutalitate, vehemență. 
       Faptul de a întrebuința forța brutală; constrângere, violentare; siluire; încălcare a ordinii legale. Agresiunea – un atac împotriva unei persoane sau a unui stat. Agresiune mai poate fi armată = atac înarmat săvârșit împotriva unui stat, în scopul de a-i cotropi teritoriul, a-i suprima independența și a-i înrobi populația. La final am atenționat că Internetul poate fi nu numai pistă de distracție, informare, ci și o capcană foarte bine camuflată cu aceleași caracteristici. Dragi copii, nu fiți naivi, verificați în detaliu orice ofertă primită cu ajutorul părinților, rudelor apropiate. Apelați la Linia fierbinte națională La Strada: 0 800 77777; Linia fierbinte din partea stângă a Nistrului: 0 800 88888. Apelul este gratis. De nimeriți în altă țară cereți ajutor de la orice persoană cu care intri în contact, poliție, adresați-vă ambasadei, consulatului Republicii Moldova în țara dată, misiunilor diplomatice ale României, Rusiei. Nu disperați, acționați!