joi, 30 noiembrie 2017

Sarea în bucate, autor Petre Ispirecu

Mila ȘEREMET,
șef serviciu, Filiala „Transilvania”


Biblioteca „Transilvania” în tandem cu Școala Primară nr. 12 „A. Popovici” a organizat lecția demonstrativă „Sarea în bucate” după povestea cu același nume a  scriitorului român P. Ispirescu. Cei care s-au manifestat au fost: elevii clasei a II-a, pici dezghețați și foarte inventivi, împreună cu diriginta  dna Eugenia Codreanu. În calitate de oaspeți implicați pe parcurs au fost un grup de tineri profesori din suburbiile municipiului Chișinău și dna Elena Caluga, metodist la Școala Primară nr. 12 „A. Popovici”. Atât oaspeții cât și participanții au fost întâlniți după datina străbună cu pâine și sare, culegând de la pici semnificația acestui gest. Materialele utilizate: dex, diaproiector, borcănașe cu sare, miere, zahăr, făină, coroane de împărat, păpușă prințesă, rochițe de prințesă – 3, mantia împărătească, fotoliu domnesc, microfon, tipsie, ulcior cu apă călduță, și multă pasiune. Metodele aplicate: photovoice, microfonul magic, fotoliul autorului transformat în scaunul împărătesc, lucru în grup, lucru cu fișele, frontal, întrebarea, modelarea...
Primul grup „Mierea” a avut însărcinarea de a găsi explicația pentru fiecare cuvânt evidențiat. Aranjându-le în ordine alfabetică în așa mod ca să confecționeze un mini-dex. A venit și cu o mică curiozitate: Știați că singurul aliment ce nu se alterează, nu se putrezește este MIEREA.
Grupul II „ZAHARUL” a creat o problemă la tema lecției, folosind datele din grafic. „Fata de împărat a pregătit 6 mese a câte 5 tacâmuri. Chelăreasa a pregătit 4 mese a câte 8 locuri. Câți oaspeți au fost la nuntă? Curiozitatea prezentată: Zahărul poate fi folosit pentru a ucide bacteriile ce-ți produc dureri atunci când te rănești, te tai sau suferi de ulcer. Pur și simplu freacă un pic de zahăr pe leziune și lasă-l să acționeze.
Grupul trei „SAREA” a dramatizat un fragment din poveste (bătrânul împărat și-a întrebat fiicele cât de tare îl iubesc: cea mare ia răspuns, iaca eu te iubesc ca mierea, cea mijlocie ca zahărul, iar cea mică zâmbind cu dragoste: ca sarea în bucate, dragă tată!) Curiozitatea: Fără sare, n-ar mai exista   combustibil pentru avioane. Înainte de a fi folosit, combustibilul din aviație este amestecat cu sare pentru a se elimina orice urmă de apă.
Grupul IV „COROANA” au fost provocați de ași demonstra dragostea față de părinți descrisă prin iubire, răbdare, sinceritate, înțelepciune, pupici, bunătate și totodată au inventat rețeta Prăjitura pentru părinți: Mai întâi spălăm răutatea din bol să devină bunătate. Apoi amestecăm căpșunile sincerității cu trandafirul vanilat, cu înțelepciune. Îl punem la cuptorul răbdării și iubirii pentru a se odihni apoi îl presurăm cu un drob de sare. Înainte de a se servi îl decorăm cu pupici de ciocolată. După savuroasa prăjitură picii cei isteți au descris semnificația cuvântului coroană. Coroană se poate referi la: coroana unui arbore, coroana unui monarh, un obiect simbol al autorității purtat pe cap, confecționat din metal nobil și împodobit cu pietre prețioase, coroană dentară, termen folosit în stomatologie referindu-se la dentiție, coroană, unitate monetară utilizată în țări precum Norvegia, Cehia sau Estonia.

Cei din grupul V „FĂINA” au avut și ei o misiune nobilă: folosind materialele oferite, au modelat câte un obiect – chei din poveste. Deci, din apă sare și făină au format aluat din care au modelat o prințesă, o coroniță, o floare... Curiozitatea lor a fost: Știați că primul gust pe care bebelușul e în stare să-l recunoască este cel dulce. Copiii nu simt gustul sărat până la vârsta de 4 luni. Însă, nou născuții nici nu au nevoie de sare, dacă sunt hrăniți cu lapte matern. Oaspeții au fost provocați de a măsura și ei coroana de împărat continuând gândul: dacă ași fi fost împărat... Pe parcursul întregii întruniri copiii au fost convingători, creativi, ingenioși, uniți și cooperanți așa cum se cuvine la o nuntă de împărat unde ne-am înfruptat cu toții din colacul miresei. Dragi utilizatori, Biblioteca „Transilvania” așteptă toți doritorii la activități interesante, interactive și captivante unde predomină buna dispoziție.