marți, 13 februarie 2018

Borcanul fericirii

      Ana Ostașevschi,
bibliotecar, Filiala „Ovidius”



 De-a lungul timpului au fost descoperite o mulțime de invenții, printre care: tiparul, hârtia, telefonul, radioul, internetul și multe altele.
Însă pe lângă termenul invenție,  o răspândire largă o are și lexemul inovație. Astfel, ajungem să ne întrebăm: Sunt sinonime? sau: Care ar fi diferența dintre ele?
După consultarea dicționarului explicativ, conchidem că invenția presupune rezolvarea sau realizarea tehnică dintr-un domeniu al cunoașterii care prezintă noutate și progres față de stadiul cunoscut până atunci (obiect, sistem tehnic inventat), pe când inovația redă noutatea, schimbarea și modificarea obiectulului/sistemului.
Dacă primul termen este mai rar întrebuințat, cel de-al doilea e pe potriva puterilor noastre, a bibliotecarilor. Un obstacol în realizarea unei inovații ar fi lipsa creativității. Ce-i drept, un obstacol pentru oricine, dar nu și pentru el, cel care-și petrece viața printre cărți, printre idei.
Așa că pornim pe drum de inovație la Biblioteca „Ovidius”!
Aici, e locul unde izvorăște fântâna, unde poți găsi harta orașului invizibil, iar toți cetățenii sunt un pic Dada (curentul literar dadaismul). Nimic nu s-a schimbat din cele enumerate, doar faptul că toate sunt strâns legate de anul 2017.
Cu toate că, noi, bibliotecarii am beneficiat de un curs util „Inovația în biblioteci” în care am analizat şi am studiat metode şi instrumente de dobândire a creativității, modele de inovații în bibliotecile lumii, dar şi cum să stabilim parteneriate şi să adunăm fonduri. Noi am conștientizat că trainingurile de la sfârșit de an se vor materializa într-o inovație pentru noul an, 2018.
Zis și făcut. Ideea a venit de la borcanul cu dulceață și sintagma pe care am zis-o de sute de ori într-o singură zi: An Nou Fericit! Probabil vă întrebați care e rolul borcanului cu dulceață? E simplu, aceasta e preferata copiilor și ea are aroma și gust diferit. Ieri de pere, azi de mere, mâine de zmeură, poimâine de căpșună, răspoimâine din gutuie și astfel le trece săptămâna. Cât despre fericire, ea e dulce la fel ca toți copiii și borcanele cu dulceață.
Acest fapt m-a motivat să transform un borcan simplu într-unul cu dulceață, acel dulce de pe buzele copilului fericit. L-am numit Borcanul fericirii și am pus în el nu fructe și zahăr, ci cuvinte, care te îndulcesc și te fac să zâmbești atunci când le citești. Propozițiile din borcan nu conțin glume, ci fapte, lucruri care te motivează să fii fericit. Unii le-au realizat și zâmbesc astăzi, conștienizând fericirea din timpul trecut. Alții citesc și zâmbesc, încât mă întreb ce scrie acolo sau al câtelea bilețel au extras.
De rând cu ei, zâmbim și noi bibliotecarii, conștientizând o fericire dublă care nu ne costă nimic, nici măcar prețul zahărului sau al fructelor, pe care le conține, de obicei, un borcan cu dulceață.

Inovația Bibliotecii „Ovidius” a răsărit din sufletul bibliotecarului pentru a fi răsădită în sufletul cititorului mic, copilul.