luni, 26 februarie 2018

Cine duce-n mâini o carte, e un om și jumătate

Ludmila CAPIȚA, bibliotecar principal, Filiala „Transilvania”

Opera lui e labirintul în care ne rătăcim în lumea magică şi fermecătoare  a cărţilor sub semnătură inconfundabilă, iar sufletul e deschis ca o bibliotecă.
Nicolae Busuioc


Iulian Filip, în anul său aniversar, la începutul anului  a omagiat o frumoasă şi onorabilă vârstă a împlinirilor. Acest fapt a fost un bun prilej de a organiza o întâlnire cu Măria sa, scriitorul Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania”.    
                                                                                    
Biblioteca având o colaborare de succes cu Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, recent a organizat o întâlnire emoționantă, o întâlnire de suflet cu poetul, scriitorul, dramaturgul, folcloristul și graficianul Iulian Filip. Protagoniștii acestei activități au fost elevii din clasa a 2-a „F” și „I”, împreună cu profesoarele Tatiana Iepuraș, Lilia Butuc și bibliotecara Ana Nuța.

Directoarea bibliotecii Paracovia Onciu a dat start întâlnirii cu o mica incursiune despre creația scriitorului, unde a menționat despre meritele, noile apariții editorial, punând accent, că Iulian Filip este un rafinat grafician, care își animează cărțile sale.  
                  
O surpriză din partea ccopiilor a fost recitalul de poezie din cartea „Școala de întrebări”, care a apărut la finele anului 2017.  Elevii din clasa a 2-a „I”  – Mihaela Zaharco cu poezia „Cea mai lungă noapte, Vlada Covrig cu poezia „Supărare cerească”, Andreea Baltag  – poezia „Zăpada dintîi”,  Ana-Maria Catan – poezia „Bravii mergători spre carte”, l-a  înduioșat pe poet, îndemnându-l să intervină cu comentarii, replici.                                                                                                                  

 N-au rămas în umbră nici elevii clasei a 2-a „F”, care au recitat poeziile „Venirea la școala de întrebări”,„Drumul spre bibliorecă”, „Geamuri cu ramuri”, ei fiind: Daria Lișcan, Corneliu Țaranu, Emilia Cipileaga, Pavel Zeleonii, Iasmina Clipca, Nicu Cuculescu, marei Stegărescu, Alexandra Cantemir și Vlad Bîrcă.                                                            
Scriitorul rând pe rând a prezentat copiilor cărțile sale: „Plăcințele cu mărar”, „Rochița leneșă”, „Nucul cu o singură nucă”, „Urmele mele frumoase”, „Școala de întrebări”, povestindu-le despre istoricul apariției lor, ele fiind expuse la expoziția: „Îmi pare bine să știu că ai vrea să mă știi”. Ca exemplu „Plăcințele cu mărar”, ajunsă la a 4-a ediție. Prima ediție (1999) a fost scrisă, când feciorul Adrian a împlinit 5 anișori. A obținut calitatea de „carte-surpriză” în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii şi Tineret.                                                                                                                              
Cea mai preferată, mai valoroasă și mai dragă e cartea „Urmele mele frumoase”, o sinteză, care include 63 de poezii, cântece, povestioare și teatru pentru copii. O carte frumos ilustrată, ce conține note muzicale pentru cântecele compuse de remarcabilii compozitori Tudor Chiriac, Anatol Chiriac, Daria Radu, Gheorghe Mustea, Ion Macovei și Ion Dascăl, pe versurile  poetului Iulian Filip.  

De ce urmele frumoase?, a fost întrebarea copiilor, ca apoi dl să dea explicația respectivă. Apoi poetul i-a întrebat pe copii: Ce semnifică urmele unui om? Ce urme frumoase lăsați voi părinților, la care copii au răspuns: „Să nu-i dezamăgim”; „Iubirea și dragostea mea pentru mama”; „De ajutat din când în când”, „Să învățăm bine, că aceasta este cea mai mare bucurie pentru părinți”.                                                                                                  
Spre final, scriitorului i-au fost adresate o multitudine de întrebări: Prima carte scrisă? (Neâmpăcatul meșter, 1974), Poezia preferată?, Cum se scrie o poezie? (Poezia este un gând, imagine, dar și o strângere de inimă), Ce v-a „împins” să fiți scriitor?, amuzându-l pe scriitor.


Întâlnirea cu poetul Iulian Filip a fost un prilej de a-i ura ani multi cu roade plini. „Foarte mult ne plac versurile Dvs., așteptăm realizări mari și în continuare, să scrieți cât mai multe cărți pentru copii, ca noi citindu-le, să creștem oameni cu literă mare”. A urmat oferirea fiecărui participant câte o carte „Școala de întrebări”, pe filele căreia autorul a lăsat autografe.  Iulian Filip este ca o carte pe care vrei să o răsfoiești repetat, dar care la fiecare pagină recitită e mereu alta.