marți, 6 martie 2018

Lansarea programului de lectură CHIŞINĂUL CITEŞTE (EDIŢIA A XV-A)


Marți, 6 martie 2018 Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” va lansa Programul de lectură Chişinăul citeşte, ediţia a XV-a. Programul Chișinăul citește promovează şi încurajează lectura ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă, valorifică experiența de lectură a comunității chișinăuiene, orientează cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone. Pe parcursul anului în toate filialele se organizează diverse activităţi cu publicul: prezentări de carte, întâlniri cu autorul/autorii volumului lecturat, discuţii/dezbateri, ore de lectură, înscenări teatralizate, activități expoziționale etc. Pentru a cuprinde mai mulţi cititori Programul, iniţial conceput doar pentru un singur titlu de carte, s-a extins pentru mai multe categorii de utilizatori: copii, adolescenţi şi adulţi. Programul se desfăşoară în cadrul BM din anul 2004.



Prin programul de lectură Chișinăul citește BM „B.P. Hasdeu” și-a propus constituirea unei comunități de cititori‚ de diferite vârste, prin promovarea valorilor literare și artistice autohtone și educarea culturii lecturii pentru chișinăuieni. 
În acest an au fost incluse următoarele titluri: pentru adulți - Cenușă rece  de Mihaela Perciun apărută la Editura Polirom, România, adolescenți - Universuri Paralele  de Marcel Gherman, apărută la Editura Știința și pentru copii - În ospeției la ursulețul Marmi  de Mircea Grecu, apărută la Editura ARC. 
Cu un cuvânt de salut au fost prezenți Gabriela Firea, Primar General al Municipiului București, Silvia Radu, Primar General Interimar al Municipiului Chișinău, dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. La eveniment au participat: autorii cărților din edițiile anterioare ale Programului, critici literari, scriitori, editori şi bibliotecari, care au comunicat aspecte referitoare la cărţile incluse în program, au adus pledoarii de a provoca la lectură, au răspuns la întrebări.
Prozatoarea Mihaela Perciun este o scriitoare tenace și prolifică, scoate în vileag întâmplări și fapte dintre cele mai banale, brute, nefiltrate, despuiate, fără a cruța urechea „fină” a cuiva. Volumul Cenușă rece este constituit din trei părți: Cenuşă rece, Degetele şi Străinii, care fac „ca romanul cu aceleași personaje și un fir epic comun să fie  transformat într-un scurtmetraj, fiindcă este extrem de cinematografic scris și are toate calitățile pentru a atrage”. 
Marcel Gherman este prozator, eseist, critic de film, muzician. Cartea Universuri paralele este alcătuită din câteva proze ce se înscriu în genurile science-fiction (științifico-fantastic) şi fantasy. Multivers (totalitatea spațiului, a timpului și a energiei… ) este o ficţiune care conţine toate genurile de proză. Aceste proze îmbină tehnici narative bazate pe cele mai noi tendinţe din literatură cu imaginarul filmelor, graficii şi jocurilor de computer SF.
Mircea Grecu psiholog, scriitor, activist civic, implicat în diverse proiecte sociale, orientate spre copiii de vârstă preșcolară și școlară mică. Cartea În ospeție la ursulețul Marmi include cinci povești terapeutice, care are scopul de a schimba un anumit comportament al copilului - prevenirea dependenţei de jocurile pe calculator, cultivarea simțului măsurii, prevenirea apariţiei sentimentului de frică, corectarea comportamentului agresiv. La apariția cărții a contribuit Jana Grecu, doctor, conferențiar universitar la UPS „Ion Creangă”, autor a mai multor cărți pentru copii.