luni, 12 martie 2018

Serviciul „Copii motivați si activi”: un succes garantat!


Stella Moraru, șef serviciu, Filiala „I. Mangher”

Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova a lansat o provocare pentru mai multe biblioteci din toată țara, invitând cei mai activi bibliotecari și unindu-i într-un proiect comun „Împreună pentru comunitate”, susținut de către Programul  Novateca. La o primă etapă am avut de identificat o problemă, care ulterior o vom rezolva prin implementarea unui serviciu nou. Astfel, luând în considerație că astăzi copiii nu au motivație de a afla lucruri noi, de a citi, gradul de interes al acestora este scăzut, fiindcă condițiile în biblioteci nu sunt atât de atractive, am inițiat Proiectul „Copii motivați și activi”, de care au beneficiat 20 de copii evrei, cu vârsta cuprinsă între 5-10 ani. 
Biblioteca „I. Mangher” este un nucleu de creativitate, curiozitate și atractivitate. În această ordine de idei,  instruirile au fost realizate prin metode non-formale, ajungându-se la obținerea de către copii a abilităților de căutare, găsire și prelucrare a informației cu ajutorul tabletei. Beneficiarii proiectului au trecut printr-o schimbare, devenind mai scenici, mai liberi în jocul de rol, mai creativi. Aceste abilități le-au însușit în cadrul trainingului „Cum se citește o carte”, în baza povestii „Pomul de diamant”, unde s-a pus accent pe frenezia improvizației: Bunicul și bunica, nepoțica și nepoțelul, prietenii, animăluţele, vântul și marea - toate personajele basmului au prins viata în sala de teatru a bibliotecii. Cam așa se citește o carte: cu imaginație, haz și voie bună. Mult de tot sunt solicitate de către copii master-clasurile. Beneficiarii proiectului s-au ales cu abilități motorice, de creativitate, imaginație, gust estetic, dar și răbdare. Lucrul cu minutele a fost însoțit și de discuții,unde fiecare dintre copii povestea propria istorie legată  de subiectul activității. S-a observat,de fapt, că aceste discuții au incitat vise și idei noi în rândul copiilor. 
Activitățile planificate au vizat nu numai metode de educație non-formală, dar și subiectele actuale ale umanității, spre exemplu ecologia. Trainingul „Ocrotește-ți planeta” a insuflat copiilor dragostea față de natură în mijlocul căreia noi existăm. Au fost discuții despre ecologie, despre ce se întâmplă când aruncăm gunoiul pe jos și cum trebuie să avem grijă de planeta noastră. Vorba Micului Prinţ: „După ce te-ai dichisit de dimineață, trebuie să dichisești cu grijă și Planeta”.
Pentru că membrii comunității să afle ce idee bună va fi lansată pentru dezvoltarea copiilor, am avut nevoie de promovare ca sa fim văzuți și auziți, prin rețele de socializare, anunț pe panoul bibliotecii, semne de carte distribuite la grădinița evreiasca de copii, la Liceul Teoretic  „Hertl”, KEDEM. Aceste postări au fost vizualizate de 2 179 ori. Un element sine qua non a unui proiect este și Campania de fundraising. În cadrul proiectului „Copii motivați și activi” au fost stabilite  parteneriate cu AO Centrul Cultural al Comunității Evreiești, care a donat toate rechizitele necesare pentru buna desfășurare a activităților, cât și două seturi „Teatru de păpuşi”. Orele de lectură și spectacolele au avut șansa de a fi  mult mai atractive și interesante. Parafrazându-l pe Lucian Blaga că pentru copil înțelepciunea și iubirea e jocul,  Biblioteca „I. Mangher” se orientează spre această idee, unde absolut orice se învață doar numai prin joc, absolvindu-se de rigorile și tagmele instruirii școlare. 
Pentru multe familii tinere acest loc din inima Chișinăului a devenit atractiv,vizând posibilitatea de a-și dezvolta copiii  în cadrul atelierelor de creație și instruire non-formală. Biblioteca își menține statutul de centru de socializare activă, comunicare, descătușare, creativitate pentru micuți. Serviciul nou creat are continuitate și priză în comunitate. Este din ce în ce mai solicitat, pentru că e binevenit în contextul actual, deoarece se folosesc noi metode de educație, în deosebi prin utilizarea tehnologiilor moderne (Tablete, gadgeturi etc), programarea lingvistică a copiilor, antrenarea acestora în domeniul creativității. Avem noi și noi solicitări din partea altor părinți, care vor sa-și aducă odraslele la aceste ateliere. Părintii au menționat că astfel de activități se mai desfășoară și în alte scoli private, doar că sunt mult prea costisitoare pentru ei, pe când la noi, la Mangher, plata constă din zâmbet, voie buna și multă afecțiune pentru cei mai importanți utilizatori ai bibliotecii- COPIII!
            Biblioteca „I. Mangher”  își are deja o imagine formată în comunitatea Chișinăului, dar aceasta nu este de ajuns, deoarece timpurile se schimbă, multe idei se învechesc. Oamenii sunt alții și noi avem nevoia de împrospătare și actualizare a multor forme de atractivitate și metode de incitare a interesului pentru lectură. Deci, ne străduim să observăm toate ofertele și provocările ce ne înconjoară. Plus multă, multă muncă și dăruire de sine.  
Vă invităm să treceți pe la Mangher, să vedeți interesul, starea, activismul copiilor în cadrul acestui serviciu! Cu drag vă împărtășim experiența!