marți, 15 mai 2018

Serviciul „BiblioPicii”


Mila Șeremet, șef serviciu, Filiala „Transilvania”

Biblioteca „Transilvania” are o lungă experiență de furnizarea serviciilor pentru copii. Suntem prima bibliotecă din RM care și-a deschis Ludotecă, instituționalizată ca structură, Noi echipa Transilvania Recunoaștem efectele pozitive ale jocului, râsului în contexte diferite urmărind educarea  unei relații părinte-copil bazată pe dragoste alături de principiul Acultăm  respectuos și empatic și acceptăm emoțiilor copilului.                                                                                          
La „BiblioPici” se joacă fără reguli! Ei fac regulile, bibliotecarul doar îi atrage subtil, nu organizat, nu obligat în activități ludice. Copii sunt foarte curioși. Ludotecarul lansează un joc, apoi, ca să schimbe contextul și implicarea,  introduce ceva nou în peisaj și imediat are conectare cu copilul... ceva nou? Imediat lasă activitatea și interesul pentru o păpușă, obiect, prieten, carte, jucărie și se include, înainte de a asculta … să pipăie, să guste, să miroase… și reacțiile vin sincere… ca și dezamăjirile…  
Calitățile unui ludotecar: ne-am convins că cele mai necesare abilități ale unui ludotecar sunt: Intuiția și observația empirică; bună cunoaștere a  modului în care funcționează mintea copilului mic, curios, nealterat încă de educația parentală; Credibilitatea și Flexibilitatea; Bun facilitator; Jucător ingenios, pasional (să găsească jocurile educative, să știe și să-i placă a juca).   Formele cele mai des utilizate sunt  cele bazate pe teoriile Montessori, – cele imitative,  de conviețuire socială, jocuri motrice simple, jocuri motrice complexe, jocuri de expresie afectivă, jocuri de atenție, muzicale, jocuri creative, fonematice, demonstrația, povestea, dansul, cântecul, desenul... Economia formatului Ignite nu-mi permite abărdări largi ale formelor, le găsiți în Curriculumul „Formare ludotecari”.                                                                                 
Cum de rezistă atât de lung acest serviciu vă întrebați?  A depins de mai mulți factori precum: o echipă motivată, un nucleu de utilizatori fideli, crescuți în bibliotecă (ajunși părinți cu copii, care spun colegilor, prietenilor, vecinilor despre acest serviciu), convingerea noastră  de a menține și dezvolta lucrurile care merg bine, care aduc valoare adăugată instituției. Îi avem pentru că noi, cei de la Transilvania, investim în dezvoltarea unor relații interumane puternice, de respect și ajutor reciproc care se traduc în beneficii mari. Însă, cultivarea unor astfel de relații, necesită efort enorm, dar și cunoașterea științei jocului, prin care înțelegem adevăratele motivații ale celorlalți.  Reușita vine și din pasiune: Pasiunile se nasc din plăcere. Iar plăcerea copiilor este dată de distracție. Orice activitate din cadrul serviciului evidențiază latura distractivă a jocului,  a farmecului cărților, iar copilul devine pasionat de citit.                                                                           
Știința jocului: sau teoria jocurilor  se învață acum într-o varietate de domenii: economie, politologie, drept, management, finanțe, strategia afacerilor… până la biblioteconomie… chiar dacă cunoașteți puțin din știința jocurilor conceptele sale le-ați experimentat cu toții, în copilărie sau mai târziu ca părinte, sau poate acum ca profesioniști ai bibliotecilor – conceptele sale  sunt prezente și aici, în aerul pe care-l respirăm, este motorul care propulsează cele mai importante progrese intelectuale și sociale. Jocurile dezvoltă gândirea creativă, gândirea divergentă, laterală, tactică, furnizează perspicacitate acțională. Am studiat, am învățat și utilizăm jocuri care cer diverse tipuri de gândire... de regulă copii mici nu gândesc logic, asta vine mai târziu, acționează intuitiv, copiind, asociind, imitând, dar la vârstă fragedă acțiunea e în linia întâi!                                                                                               
Prin acest serviciu educăm  de mici, jucători ingenioși, astfel să poată învinge înainte de a lupta, în afaceri, în viață, configurând activ jocurile pe care le vor juca – creăm viitor... poate e prea tare spus dar, educând jocul ca metodă acțională, ca metodă de gândire, ei nu-l vor abandona niciodată.                                                                                                                              
Lucruri învățate: Pe lângă foarte multe alte lucruri învățate împreună cu copiii, pe lungul parcurs al acestui serviciu,  activitățile ne-au convertit pe deplin la viziunea potrivit căreia – când este utilizat,  în mod adecvat, cu înțelepciune, cu empatie, cu efecte pozitive maxime  – jocul poate fi o puternică și pozitivă forță transformatoare. Atât pentru copii cât și pentru părinți.         
Discursul meu are ca țintă și să aducă buna-vestire că la Transilvania Jocul se educă de 17 ani! Din cea mai fragedă copilărie – de la 0 ani!                                                                         
Încearcă și tu!  Avem nevoie să ne creștem utilizatori loiali, utilizatori ambasadori!