luni, 29 octombrie 2018

Claudia Partole pe „insula” copilăriei


Lidia CÎSSA,
bibliotecar, Filiala  Hristo Botev”

  E minunat să aduci bucurie în sufletul unui copil”. Aceste cuvinte aparțin Doinei Strungaru, regizor-șef al Teatrului de Păpuși Licurici” și pot fi referite, pe bună dreptate, scriitoarei Claudia Partole care scrie foarte mult pentru copii și cu mare drag, are o relație deosebită cu copiii, având intenția ca, cu fiecare carte a sa, să-i facă mai buni, mai fericiți, încât să zboare prin vise și prin viață cât mai mult timp, în bunul înțeles al cuvântului.
Recent, 25 octombrie curent, în incinta  Bibliotecii Hristo Botev" a avut loc  întâlnirea scriitoarei Claudia Partole cu copiii de la Grădinița Trofimaș”, aceasta făcând parte din Serviciul Pasionați de lectură”. Preșcolarii au aflat despre creația literară  bogată a Claudiei Partole care este poetă, prozatoare, eseistă, publicistă, autoare de piese. Cărțile ei adresate copiilor îi ajută  să îndrăgească lectura, să devină mai dezvoltați, mai deștepți, mai educați, căci să fii educat e minunat, după cum se numește și o carte a scriitoarei , să învețe de la tot ce  îi  înconjoară (de la plante, păsări, animale, alți oameni) lucruri utile, pentru ca să devină cu fiece zi  tot mai buni,  să trăiască frumos, care, de fapt, este menirea fiecărui om pe  acest pământ. S-a vorbit despre  cărțile  de la expoziția special amenajată cu ocazia acestui eveniment Claudia Partole: un popas în lumea copilăriei", am scos în evidență cărțile  pentru copii pentru care scriitoarei i-au fost acordate diverse distincții, precum: Premiul Cartea pentru copii" la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău pentru cartea Copilul din colivie", Premiul Salonului de Carte din Iași pentru cartea Un mare calendar pentru tine, mic ștrengar",  Premiul Cartea Anului"  la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, Chișinău, 2017, pentru cartea Invazia", Diploma de Onoare pentru cartea Domnița Păstoriță" (2008), Medalia Mihai Eminescu" pentru activitatea literară ș.a. Am fost propuse spre lectură cărțile ce le avem în bibliotecă. Citindu-le, ei își vor îmbogăți, pe lângă toate celelalte, și  vocabularul, deoarece cărțile Claudiei Partole sunt scrise într-o limbă frumoasă, corectă, delicată. După spusele scriitorului Dumitru Pasat, Claudia Partole este un nume strălucitor al scrisului românesc contemporan", deci copiii au ce învăța de la ea. 
Copiii au demonstrat că cunosc unele dintre operele scriitoarei Claudia Partole, recitând versurile pe care le-au îndrăgit , adresând unul altuia ghicitori selectate din cărțile autoarei.
Claudia Partole în dialog cu copiii - aceasta a constituit partea de bază a întâlnirii. Scriitoarea le-a povestit copiilor despre cărțile sale dedicate copiilor, a citit cele mai preferate poezii și fragmente din diverse cărți,  și-au găsit aici loc și amintirile din copilărie a autoarei. S-a declanșat o discuție aprinsă între  scriitoare și copii, adresându-se reciproc  întrebări. S-a vorbit despre lectură, comportamentul frumos, bunele maniere, copiii s-au interesat de cărțile scrise și cele care vor fi scrise ale autoarei, de ocupațiile preferate ale scriitoarei, povestind cu plăcere și despre ale sale ș.a.  Scrierea autografelor de către autoare pe cărți de ale sale la rugămintea copiilor, părinților și educatoarelor, pozele făcute împreună, evantaiul de cuvinte de mulțumire și satisfacție adresate reciproc au încheiat activitatea noastră, care s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, prietenoasă, veselă.
Sperăm că aceasta nu este ultima întâlnire a tinerilor noștri utilizatori cu Claudia Partole care este o mare scriitoare cu merite deosebite în fața publicului cititor, este un prieten vechi și fidel al copiilor. Acestă autoare îndeamnă și maturii să-și păstreze copilul din sine, pentru a trăi în armonie cu toți oamenii din jur, cu natura și în primul rând cu proprii copii.