marți, 16 octombrie 2018

Zilele Bibliotecii „B.P. Hasdeu”: 17 - 19 octombrie 2018


În contextul aniversării a 141 de la inaugurarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, la Biblioteca Centrală (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 148) în zilele de 17-19 octombrie 2018 se vor desfășura Zilele Bibliotecii „B.P. Hasdeu” cu un program divers și inovator pentru utilizatori și comunitatea profesională.
·                     Miercuri, 17 octombrie 2018, între orele 13.00 – 16.00 propunem o activitate inedită Vocea utilizatorilor Spune-ne povestea ta la bibliotecă! Va fi organizat un dialog public, în care utilizatorii vor putea să-și exprime opiniile, doleanțele, așteptările referitoare la bibliotecă. Aceștia vor avea posibilitate să-și spună poveștile trăite la bibliotecă, ce doresc să experimenteze și ce nu găsesc la bibliotecă?
·                     Joi, 18 octombrie 2018, începând cu ora 10.00 va avea loc conferința Recviem pentru Iulia Hasdeu cu o prezentare de expoziție de documente „Iulia Hasdeu – recviem la un cântec de lebădă”, activități dedicate aniversării a 130-a de la trecerea în eternitate a poetei.
Între orele 13.00 - 16.00 se va desfășura Maratonul utilizatorilor. Evenimentul este orientat spre a amplifica conținutul digital creat de utilizatori în mediul online, valorificând platformele electronice ale bibliotecii. Participanții la Maraton vor asista la instruiri și demonstrații, ghidați de bibliotecari la următoarele sesiuni:
·       Crearea albumului de fotografii Chișinăul meu;
·       Crearea poveștilor digitale Eu și biblioteca mea;
·       Instruire în utilizarea rețelelor sociale.
·                     Vineri, 19 octombrie 2018, de la ora 10.00 se va produce NeConferința Biblioteca relațională: abordare inovativă a viitorului.
Autorii discursurile prezentate vor încerca prin metode formale și nonformale, exerciții și experimente să prezinte construirea prin networking a comunității durabile de utilizatori și parteneri. La fel, se va scoate în evidență traseul transformărilor de la biblioteca tranzacțională la biblioteca relațională.
Participanții la NeConferință vor putea să creeze harta „Călătoriei” utilizatorului în bibliotecă, itereze și să construiască prototipuri: avatarul Utilizatorului, Partenerului, Bibliotecarului, Chișinăuianului.
Activitățile propuse pentru Zilele Bibliotecii „B.P. Hasdeu” sunt în trend cu schimbările generate de globalizare şi dezvoltarea continuă a tehnologiilor informației și pun accent pe schimbarea traiectoriei bibliotecii de la tranzacțional la relațional.